Dek kerana spek mata Betty itu..

Salam Khamis…

Alkisah…
Last saturday. Kami pergi MU dengan hajat nak beli beg sekolah wafiy. Apa? Baru sekolah 2 bulan lebih dah beli baru? Iye…anak saya ganas…dah rosak beg sebab diseret-seret macam lembu gamaknya..
Selepas beli beg tu, macam biasa Damia pun tumpang sekaki nak beli barang dia la kan..which is…..tadaaaaaa….

Spek mata Betty in the house!!!

Kalau masih ingat Si Betty tu..ala…telenovela Yo Soy Betty La Fea dolu-dolu kat NTV7…

Sudahnya semua kanak-kanak kat rumah abah berebut spek nan satu dan murah itu ๐Ÿ™‚

Anas Konas The Jonas….pon boley…

image

image

Ziyyad Cikgu Bedol pon tumpang sekaki…(why Cikgu Bedol? Sbb muka serius masam tak boleh blah mcm Cikgu Bedah Adik Manja tuuu)…why you are so serius adik oiiii? Tak faham mama….

image

image

image

image

Damia….haruslaaa…dialah Betty sebenar kan ๐Ÿ™‚

image

image

image

Okaylah..kepada sesiapa yang berminat dengan spek mata kegilaan ramai ni…murah je ok..RM2. Di kedai MU..sila gogel mana lokasi MU terdekat dengan anda. Dannn…ada 3 warna pilihan..tak sempat snap lain warna..hahaha…memang bukan blogger tegar kann..

Sekian, entry ni takde kena mengena dengan usaha promosi kedai MU mahupun NTV7 atau Si Betty…

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Tanda-tanda budak nak besar….

Salam Rabu..

Tajuk tu saya cilok ayat mak saya. Bila saya call dia cakap Ziyyad demam minggu lepas, sekali sama masa dengan Damia kena CP tu.

Itu kata orang tua la kan. Ada benarnya jugak.

image

image

Fuh..tido pon pakai kasut..ni tak mandi lagi ni…

Dalam demam tu, ada 2 batang gigi naik kat gusi bawah belah depan. Pastu gusi belah atas ada naik lagi 2 jugak. Fuh…4 batang sekali..mau tak demam anak…

image

image

image

Budak ni pulak bangsa tak mau makan ubat makan. Puas paksa, habis kena sembur bagai. Picit hidung la..sampai tercungap dia. Risau pulak nanti pengsan tak cukup nafas. Sudahnya selepas bermacam cara tak jalan, kasi ubat masuk bontot je la kan. Nasib baik ubat jalan. Legaaaaa… kurang sikit panas. Tapi kalau tampal coolfever memang menyakitkan hati sebab dia pandai buka dan campak bendalah tu…adoiilaa…

image

Sekarang alhamdulillah Ziyyad dah sihat. Dah galak memanjat sofa pulak. Jatuh juga sekali dua tapi biarkanlah…belajar kenal dunia ye nak…

image

image

image

image

image

Itu je la kisahnya budak nak pandai…

Posted from WordPress for Android

Ziyyad oh Ziyyad

Salam Selasa

It’s been a while since last update of my lil son, Ziyyad. Coz dah lama tak pergi checkup kat klinik. Pergi klinik due to selesema demam tu ada la…

Sekarang Ziyyad dah 1 tahun 2 bulan lebih sikit. Gigi masih 7, 5 atas 2 bawah. Yang atas macam Usop Sontorian kata adik bongsu saya Kaka. Jarang bebeno gamaknya. Masih belum berjalan hanya boleh berdiri sambil dibantu atau pegang benda. Which is quite lambat dari wafiy dan damia. Takpela I dont give a damn about that. Elok gak…tak berjalan tak la panjang langkahnya. Kita ni, budak tak berjalan risau, budak berjalan pun risau. Macam-macam. Normal kot budak usia dia tak berjalan lagi. Coz keturunan dia pun ada gak yang lambat berjalan. Sampai 1 tahun setengah pun ada. Kalau dh nak masuk 2 tahun tak berjalan memangla kena risau kan.

image

image

image

image

Panjat tangga masuk bilik air adalah kegemaran dia sekarang. Bertatih pusing keliling kabinet dapur pun dia suka. Teman mama masak katanya….

image

image

image

image

image

image

image

Makan…semua benda nak telan. Cuma bubur blend dia dah tak suka. Maybe sebab dah ada gigi kot. Tak layan dah makanan lembik-lembik hihihi..

image

image

Perangai sama mcm wafiy. Kalau marah nanti tundukkan muka gaya ala Ju On tu sambil tajamkan mata. Sebijik wafiy!!! Pastu semua toys wafiy dan turun kat dia. Kereta kecik-kecik tu fave dia lah. Nanti dia pegang kete kecik tu pastu sambil tolak atas lantai, dia buat bunyi kereta. Alahaiiiii anakkk…

Next appoinment checkup bulan Mac nanti. Genap 1 tahun 3 bulan….so till then tunggu je la.

Posted from WordPress for Android

Should I Worry If My Child Get Rashes After MMR?

Of course, as a mother, everything uncommon happen to my kids will always be my worry.

I noticed after an hour of MMR jab, (jab for 1 year old baby), Ziyyad got rashes on both knees. Knowing that it is a sign of the side effect of MMR (thanks to the nurse who informed me about this before the jab), the worry is not as much as having a chicken pox or measles. And i notice at the night, Ziyyad is not comfortable to sleep, and a little bit cranky. And this is also the side effect of MMR as told by the nurse. (Maybe i should mention here that i got 2 kids before Ziyyad, and they didn’t have this kind of side effect, so that this time i have to share in case other parents out there need to know this side effect).

But, my worry became greater when this morning i noticed Ziyyad is much more uncomfortable and more cranky. Thanks to Papa who is having Public Holiday (PH) today so he can take care after Ziyyad. Arrived at the office early, thanks to the smooth traffic due to PH and school holiday, i’ve googled these:

Source:ย http://www.babycentre.co.uk

It’s only natural that you’re concerned if your child has a rash. But don’t worry, it doesn’t mean she has measles. She’s just having a reaction to the live but weakened measles virus in the MMR vaccine. Although the reaction looks like measles, your child isn’t going to develop the disease itself with all its symptoms.

There is only a very small chance of any child developing a rash after having the MMR vaccine. Rest assured that any side-effects are likely to be mild and wonโ€™t need treatment. The rash can appear any time between three and 28 days after the immunisation, although it usually shows up around the sixth to 10th day.

If your child has a rash after the MMR, it will probably start as red spots on her chest and neck. It will fade away after a few days. In some cases, the rash may spread, or the spots might become raised and bumpy. Your child may have a fever, too. You can treat her fever with infant paracetamol or ibuprofen. Also, keep your child cool and give her plenty to drink.

Let your doctor know if your child seems very ill, if the rash spots are dark red, or if the spots don’t fade when you apply pressure to them. These could be signs of another illness, such as meningitis, that may be unrelated to the MMR vaccine.

MMR vaccine side effects

The MMR vaccine is very safe and most side effects are mild and short-lived.

Because the MMR vaccine combines three separate vaccines in one injection, each vaccine can cause different side effects that can happen at different times.

There’s less chance of side effects after the second dose of MMR than the first.

Common side effects of the MMR vaccine

About one week to 11 days after the MMR injection, some children get a very mild form of measles. This includes a rash, high temperature, loss of appetite and a general feeling of being unwell for about two or three days.

About three to four weeks after having the MMR injection, one in 50 children develop a mild form of mumps. This includes swelling of the glands in the cheek, neck or under the jaw, and lasts for a day or two.

One to three weeks after receiving the rubella vaccine component of MMR vaccine, some adult women experience painful, stiff or swollen joints, which can last for around three days.

Rare side effects of the MMR vaccine

Bruise-like spots

In rare cases, a child may get a small rash of bruise-like spots about two weeks after having the MMR vaccine. This side effect is linked to the rubella vaccine and is known as idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP).

It’s been estimated that ITP develops in one in every 24,000 doses of the MMR vaccine given. There is a greater risk of developing ITP from measles or rubella infection than there is from having the vaccine. ITP usually gets better without treatment but, as with any rash, you should seek advice from your GP as soon as possible.

Seizures (fits)

There is a small chance of seizures (fits) occurring six to 11 days after having the MMR vaccine. It sounds alarming, but it’s rare, and only happens in only about one in every 1,000 doses. In fact MMR-related seizures are less frequent than seizures that occur as a direct result of a measles infection.

Allergic reaction

In extremely rare cases, a child can have a severe allergic reaction (known medically as anaphylaxis) immediately after having the MMR vaccine. Again it’s an alarming prospect, but if the child is treated quickly, they make a full recovery. Medical staff who give vaccines are trained to deal with allergic reactions.

Okay, thanks again because so far Ziyyad is not having a fever. Phewww…according to the nurse, if the symptom getting worse, i have to go to the hospital. And i will do that if it happen. Right now, just monitor the baby’s condition and i hope we can bear all the cranky-thing. Dear Allah, please take care of my Ziyyad…

1 Tahun Nan Indah

Yay!!! 4 Disember 2012 jam 12.06 mama melahirkan Muhammad Ziyyad Imran bin Zulfitri

image

Hari ini Ziyyad dah genap 1 tahun..

Tak ada birthday celebration, papa dah cakap awal-awal sebab dia kecik lagi. Tak paham apa benda pun. Makan kek pun tak boleh banyak-banyak kan. Nanti membazir. Nantilah maybe umur 2 tahun bolehlah buat celebration. Maybe petang nanti beli kek kecik je untuk kenangan.

image

Patutnya hari ni Ziyyad dapat ‘hadiah’ dari nurse lepas check up 1 tahun tapi hari ni tak jadi check up. Tunda ke Jumaat. So officially ‘hadiah’ dapat hari Jumaat lah ye sayang…

image

Syukur alhamdulillah anak mama membesar dengan sihat. Walaupun perkembangan agak lambat sikit dari segi tumbuh gigi atau berjalan, saya tak risau sangat. Setiap bayi berbeza kan. Sekarang gigi baru 4 batang. Yang ke 5 baru nampak putih sikit bonjol. Baru berdiri tegap. Paut kat meja atau kerusi dan panjat tangga dah expert. Cuma belum berjalan je. Takpe sabar lah ye mama. Jaga Ziyyad ni senang je..cukup masa minum dia minum, cukup masa makan dia makan dan yang paling best cukup masa tido, dia akan tido sendiri….senang kerja mama…

image

Harapan saya, taklah terlalu tinggi. Moga Ziyyad membesar dengan sihat. Menjadi anak soleh dan dapat memberi jasa kepada keluarga, agama, bangsa dan negara. Nak jadi apa pun takpe, janji jadi ‘manusia’. Wah..kira tinggi lah jugak harapan mama ni..moga Allah sentiasa bersama kita ye anakku…Mama sentiasa sayang anak-anak mama….

image

Ziyyad si botak yang cheeky…

Salam Jumaat…hari ni cuaca macam biasa mendung je. Dah tiba musim hujan kan…november rain katanya ๐Ÿ™‚

Saja nak share pic Ziyyad dah botak ni. Ahad lepas balik rumah mak mintak tolong adik lelaki saya tu botakkan. Adik saya tu memang hairstylist untuk kami sekeluarga kiranya..mesin rambut siap kelengkapan semua ada..jimattt duit…tapi kalau tak sempat balik umah mak, kedai jugak la tempatnya..

Sejak botak ni dan dah ada 3 batang gigi, ziyyad ni dah suka pulak jelir-jelir lidah. Kelakor sangat sebab byk kali snap gambar aksi jelir lidah tu tetap ada. Maybe dia rasa pelik ada gigi dalam mulut dia. Comel je tengok dia camtu..

image

image

image

image

image

image

image

Sebijik muka papa kan…hahaha tak kisahla memang anak papa pun kan…

Itu je la nak share…sorrylah gambar semua recycle from FB dan Instagram. Ulang tayang jap hihihi

P/s: petang ni kena amik wafiy kat Kelab komuniti Cyberjaya..ada rehearsal konsert tadika dia..apalaaa dia buat sekarang?

11 bulan di bulan 11

Salam Maal Hijrah…cuaca sangat romantik kan akhir-akhir ini..best je kalau zzzzz kan..nak-nak cuti macam hari ni ๐Ÿ™‚

Semalam kan..Ziyyad dah genap 11 bulan. Sekejap je masa berlalu. Bulan depan dah setahun mamat tu. Rasa macam baru je lahirkan dia…

image

Umur 11 bulan ni..baru nampak gigi sebatang kat bawah. Tu pun kecik aje..mak kata kalau baby tumbuh gigi first kat bawah, kena buat bubur manis. Sebab kata mak, biasanya baby tumbuh gigi kat atas dulu. Ntahla tak tau adat mana tu…mak kata weekend ni mak nak buatkan. Ikut je la..mother always knows the best kan. Mak kata juga dalam ramai-ramai adik beradik kami, sorang je yg tumbuh gigi first kat bawah..iaitu….kak uda saya hahahaha…tu yang bebel macam Joyah, mak kata la..Alamak..ziyyad kalau kuat bebel jugak…tak tau laaaa..

image

11 bulan ni jugak, Ziyyad dah pandai memanjat..actually since 10 bulan hari tu. Tapi makin menjadi-jadi since dah naik umur ni. Tangga tu jgn cakapla..dah tak boleh leka. Semua benda dia nak buat tempat ‘pumping’ dia..sabo je la..ngeri je kalau jatuh. Satu lagi..merangkak punya laju..kdg tu elok je nmpk dia kat depan..tetiba tak sampai seminit dah ada kat dapur..hari tu masuk bilik air bawah siap tepuk-tepuk air lagi…kussss semangat..nasib baik takde kolah dalam bilik air..

Wafiy pun nampaknya makin sayang kat adik dia ni sebab dah boleh ajak main sama..semua mainan cars dan train dia dah diwariskan kat ziyyad..bagussss jimat duit mama papa..Damia pulak suka beno angkat ziyyad ke sana sini. Eiii ngeri kee kalau jatuh.

image

image

Bulan depan kena pergi klinik untuk jab 1 tahun sekali dengan check up. Tak sabar rasanya nak tunggu ziyyad setahun tapi pada masa yang sama macam nak freeze je masa..supaya jgn cepat sangat besar. Nak enjoy moments baby dgn ziyyad. Tapi..kuasa di tangan Allah..kita ni hanya merancang je kan…jadi ikutlah aturan Allah sebaik-baiknya..

image

Okla…gotta go now..ziyyad dah bangun tido..hmmm lamanya tido ziyyaaddd….

Previous Older Entries