penaakulan budak-budak…

Salam Isnin..

Saje je lah nak share kisah anak bujang sulung saya di sini..

Semalam, lepas solat, dalam bilik bawah. Wafiy tengah godek iPod dia. Sibuk minta mama on wifi kat henpon mama coz dia nak download youtube kat iPod dia.

Wafiy: Mama, abg long dah hafal password apple mama kat iPod ni…(muka kembanggg)

Mama: oh ye? apa? cuba sebut? (nak test…)

Wafiy: ******#### kan…. (muka selamba)

Mama: owh…yup..betul (tak kagum pun sebab dah dekat 1000 kali dia tenyeh kot)

Wafiy: mama, nak tahu tak..abg long tak bagi tau sapa2 pun tau password mama tu..

Mama: oh memang la..tapi kenapa abg long tak bagi tau (saje nak test..)

Wafiy: sebab ada nama mama dan papa (senyummm..)

Mama: (Dalam hati..aikkkk apa kaitan nama mama dengan papa tu? rasanya semua org tau nama mama dgn papa kan?)

Wafiy (sambung lagi..mcm tahu2 je apa dlm hati mama) : kan nama samaran seseorang tu hanya org yg rapat je tahu kan mama? tu yang abg tak bgtau orang lain…

ADOIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII…..no comment..terlebih penaakulan budak ni ^-^

Advertisements

{Wordful Wednesday}: About Raising A Child As A Human

image

NOTA: Saya dapat artikel ini dari kawan FB saya. Rasa nak share di sini sebagai rujukan. Terus saya muhasabah diri sendiri bagaimana selama ini saya melayan kehendak anak-anak saya. Kadang-kadang memang geram bila anak tak faham apabila kita tak bagi dia nak beli sesuatu benda. Bukan sebab tak mampu tapi sebab taknak jadi dia anak manja yang semua benda dalam dunia dia boleh dapat. Takut sangat anak-anak jadi ‘spoil brat’ yang akhirnya akan menyusahkan diri sendiri dan orang lain. Mungkin kita sebagai mak bapak kena lebih tegas dan keraskan hati sikit when it comes to bab mendidik anak kan… wallahua’lam…

Posted from WordPress for Android

Semua Ibu Bapa Wajib Tahu…

Perkongsian untuk ibu-bapa sekalian:

Tahun 2014 ada Penambahbaikan dari  PBS yang akan bertukar kepada KSSR.

Maklumat yang telah diterima seperti berikut :
1. DSK ( dokumen standard kurikulum ) disatukan dengan DSP ( dokumen standard prestasi ). Maka terhasillah DSKP ( Dokumen Standard Kurikulum & Pentaksiran ).
2. Penggunaan BAND ditukarkan kepada TAHAP PENGUASAAN . Lebih detail dan mudah untuk guru merekod pencapaian murid.
3. Tiada ujian SETARA di peringkat daerah ataupun negeri.
4. Ujian pertengahan & akhir tahun boleh dilaksanakan di sekolah masing-masing sebagai ujian sumatif utk ukur pncapaian murid.
5. Ujian-ujian lain diperingkat sekolah seperti ujian bulanan tidak perlu dijalankan. ( terpulang pada pihak sekolah ).
6. Guru tidak perlu fikirkan tentang EVIDENS & DESKRIPTOR kerana DSP telah dimansuhkan. Jadi, Menurut pengasas PBS, DR. Khodori, sepatutnya Deskriptor datang selepas evidens, bukan evidens datang selepas deskriptor.
7. Paling mengujakan, guru tidak perlu lagi ONLINE untuk rekod PBS murid, hanya guna sistem OFFLINE dalam bentuk excel dan digunakan sbg rujukan guru sahaja untuk melaporkan perkembangan murid kepada ibu bapa .
8. Tak perlu lagi fail showcase utk simpan evidens terbaik murid.

B ) Subjek Baru  KSSR akan Diperkenalkan iaitu
1. Sejarah ganti Kajian Tempatan
2. Rekabentuk Teknologi
3. Teknologi Maklumat dan Komunikasi

C ) 2 Bab Tambahan bagi Subjek Matematik
1. Penambahan Bagi Bab Koordinat  (Salah Satu Bab Sekolah Menengah)
2. Penambahan Bagi Bab Nisbah Dan Kadaran (Salah Satu bab Sekolah Menengah)

Selain daripada itu,Pelajar tahun 4 dan Tingkatan 2  (2014) juga merupakan perintis pertama kepada pengenalan Soalan “Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT)” seperti yang telah diwar-warkan sebelum ni.
Difahamkan pada tahun 2016 40% soalan yang akan ditanya adalah berkaitan KBAT.
Format Baru Kemahiran Berfikir Aras Tinggi

Info ni sangat PENTING.

Ianya akan menjadi tanda aras awal dimana anak kita akan berada 10 tahun akan datang.

Tahukah anda Soalan UPSR dan SPM akan berbentuk Pemikiran Aras Tinggi menjelang tahun 2016.

Ianya lebih dikenali sebagai “Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) atau Higher Order Thinking Skill (HOTs)”

Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) harus diterapkan bermula sekarang. Bersediahkah anda?

Luangkan MASA 5 MINIT untuk beri peluang untuk anda faham dengan apa yang berlaku dalam dunia pendidikan kita sekarang..

JENIS SOALAN DALAM MATEMATIK terbahagi kepada 2. Rutin & Bukan rutin

# A # RUTIN

Aras Rendah

** Tidak memerlukan murid untuk menggunakan kemahiran berfikir pada aras tinggi.

CONTOH 1:

Maria membeli sekotak susu dengan harga RM1.55 dan sebungkus biskut dengan harga

RM1.70. Berapakah jumlah wang yang dibayar oleh Maria?

# B# BUKAN RUTIN

Aras Tinggi

1) Memerlukan tahap pemikiran pada aras tinggi.

2) Penyelesaian mungkin memerlukan lebih daripada 1 cara bagi membuat keputusan dan memilih operasi matematik.

CONTOH 2:

Maria membeli sekotak susu dengan harga RM1.55 dan sebungkus biskut dengan harga RM1.70. Dia memberikan RM4.00 kepada jurujual. Berapakah bilangan syiling yang diterima oleh Maria sekiranya jurujual itu memberikannya beberapa syiling 5 sen, 10 sen dan 20 sen? Terangkan jawapan anda.

Zaman akan datang sangat-sangat mencabar.

Semua ibu bapa, jumlah “A” bukan lagi perkara yang penting.Yang penting bagaimana anak

anda mempunyai kemampuan menyelesaikan masalah.

Tak lama lagi GAYA soalan ditanya untuk pelajar Tahun 1,2,3,4,5,dan 6 akan berubah sama sekali.

#1# Soalan LOTs (Lower Order Thinking Skills)

*Zaman dulu Soalannya mungkin seperti dibawah :

Bundarkan 726 kepada ratus yang terdekat?

anak anda mungkin boleh faham dengan pantas..

Bagaimana pula dengan soalan seperti dibawah ini?

#2# Soalan HOTs (Higher Order Thinking Skills)

Apakah nombor yang boleh dibundarkan kepada 700?

Cuba anda fikir dan berikan jawapan dengan pantas

Banyak jawapan bukan? timbul rasa ragu? dan perlukan berhenti untuk berfikir sekejap bukan?

Ini masih lagi dikira soalan tahap rendah.

Sebagai ibubapa..apa tindakan kita untuk membantu anak2..?
5 Ciri “Soalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi” (KBAT) (Higher Order Thinking Skill-HOTs):
Yang Mempunyai Anak pada Tahun 2014 WAJIB Tahu….
Darjah 4 pada Tahun 2014 ?
Darjah 5 pada Tahun 2014 ?
Darjah 6 pada Tahun 2014 ?
Tingkatan 1 pada Tahun 2014 ?
Tingkatan 2 pada Tahun 2014 ?
Tingkatan 3 pada Tahun 2014 ?
Tingkatan 4 pada Tahun 2014 ?
Tingkatan 5 pada Tahun 2014 ?

Sila baca dibawah…………
a) Sepertimana yang diwar-warkan tempoh hari Soalan berbentuk KBAT akan mula diajar pada sesi TAHUN 2014 ini.

b) PERSOALANYA SEJAUH MANA semua Ibubapa Sudah TAHU tentang PENAMBAHAN ini ?
c) Berikut disenaraikan 5 CIRI ” HOTs ”

#1# SKOP YANG LUAS :
❒ Pengetahuan Asas sebagai keperluan

#2# FAKTA :
❒Tidak Spesifik & merentasi matapelajaran

#3# BERMAKNA :
❒Boleh ditafsir dan Mencabar

#4#STIMULUS :
❒ Situasi baru
❒ Bukan lazim bagi murid
❒ Memberi maklumat secukupnya kepada pelajar

#5# RESPON MURID
❒ Kepelbagaian
❒ Boleh melibatkan lebih daripada 1 jawapan

MASIH TAK BEBERAPA FAHAM?
Lihat contoh-contoh Yang disediakan
CONTOH 1 : (Soalan Biasa ~ LOTs)
Berapakan Nilai bagi 695 jika dibundarkan kepada ratus yang terhampir? .
Komen
– Jawapan Bagi soalan ini adalah 700
– Ada 1 jawapan sahaja
– Soalan juga secara terus tanpa perlu banyak berfikir
CONTOH 2 : (Soalan ARAS TINNGI ~ HOTs)
Apakah nombor yang apabila dibundarkan kepada ratus yang hampir adalah 700 ?
Komen
– Jawapan mungkin adalah : 699,672, 681 , 633 dan banyak lagi
– Yang penting pelajar tahu konsep asas “ratus terhampir”
– Jawapan boleh jadi lebih daripada 1
– membantu pelajar lebih berfikir dalam situasi sebenar setiap masalah dalam kehidupan sebenarnya ada banyak cara penyelesaian
Info trkini perubahan dlm sistem pndidikn kita..

Nota: saya share daripada grup mums sekolah anak saya..info ini datang dari seorang ibu yang juga seorang guru. Memang mencabarlah untuk anak-anak kita sekarang ni, tak macam kita dulu 1+1 jadi 2, sekarang tidak lagi. Ada pro and cons..biasala benda baru. Tapi secara keseluruhannya saya rasa bagus juga perubahan ni sebab saya perhatikan anak-anak zaman sekarang dah tak macam kita. Bila tanya certain soalan, jawapan yand diterima sometimes tak terjangkau akalku. Mungkin kalau masih teruskan dgn sistem lama, anak-anak zaman skrg akan jadi bosan. Apa pun, saya doakan anak-anak kita akan dapat kebaikan dari perubahan ini. Sekurang-kurangnya kalau tak cemerlang di sekolah, mereka akan cemerlang dalam kehidupan. Amin …

Posted from WordPress for Android

Mana nak mula?

Salam Khamis

image

Tak tau nak mula mana cerita ni…excited to share the story yet don’t have enough resources to start the story…

Kemon..kata tahun baru, azam baru kan..bersemangatlah!!!!!!

Memandangkan saya tak bersedia lagi….nanti-nantilah saya share ye…

P/s: sembang macam bagus je kan..padahal tak ada apa yang hebat nak share kan…..

Posted from WordPress for Android

Aktiviti Hujung Tahun 1: Kem Solat Anak Cemerlang

Salam Khamis semua…

Sebenarnya malasnya laa nak update blog ni. Tapi, mengenangkan ada banyak tips menarik yang boleh saya kongsikan untuk kita tambah ilmu keibubapaan, kenalah berusaha lebih gigih menaip dan mengarang. Harap-harap tak terlebih atau terkurang karanglah nanti..

Okay, ceritanya, seperti yang telah saya warwarkan dalam entry ini, ada 3 aktiviti yang akan dilaksanakan oleh Tadika Perintis Wawasan (TPW) untuk memenuhi waktu sekolah hujung tahun ni. Faham saja la, bila modul dah habis, mesti budak-budak bosan kan. So bagi mengisi masa lapang budak-budak tu, saya enrol Wafiy untuk ketiga-tiga program tersebut. Damia tak enrol sebab masih ada modul yang dia kena ‘brush-up’ secara ‘one-to-one’ dengan teachers, sebab Damia ada beberapa perkara yang ketinggalan. Takpe, next year sure mama enrol kan kakak damia okay.

Jadi, aktiviti no.1 adalah Kem Solat Anak Cemerlang. Dianjurkan oleh TPW dengan kerjasama Surau Al-Jabbar, Taman Emas (kawasan kejiranan kami lah tu). Aktiviti selama 4 hari bermula 3 Disember hingga 6 Disember. (2 Disember kan cuti peristiwa..). Masa bermula adalah jam 8 pagi sampai 6 petang. Bayarannya hanya RM70.  Ada ramai penceramah jemputan, seperti yang tertera di banner.

banner 1

Setiap hari, peserta ada macam-macam aktiviti menarik berkaitan solat dan kecemerlangan. Wafiy balik jer mesti tanya, apa belajar hari ni bang? Nanti dia akan ‘sekolahkan’ mama pulak, dan mamanya akan ternganga sebab sometimes ada benda yang kecik dan remeh tapi mama tak tau pun. Aduhai..tetiba malu sendiri. Contohnya apa fadilat ambil wuduk tu kita basuh telinga, etc etc. ALhamdulillah, mama pun dapat ilmu secara tak langsung.

Camera 360

hihihi..lawak

hihihi..lawak

Hari akhir program, 6 Disember Jumaat, parents dijemput hadir ke surau untuk majlis penutup dan penyampaian hadiah. Masa tercatat kat surat jemputan, parents kena hadir sebelum azan Asar sebab nak solat Asar berjemaah. So, hari Khamis saya dah minta izin boss siap-siap dan isi borang untuk keluar jam 4 dan balik terus lah. Bagi sokongan kat anak-anak kan..sambil tu dapat juga mingle dengan mums yang selama ini dok chat dalam wassap grup je kan.

Camera 360

Camera 360

Selepas solat, ada ceramah penutup dari seorang penceramah jemputan, dah berumur juga. Namanya Pak Din, orang Desa Pinggiran Putra. Bekas guru di MRSM. Orangnya sempoi jer, tapi semua benda yang dia cakap sangat bernas dan membuatkan kita terfikir-fikir. Part ni yang saya nak share kan sangat. Ceramah Pak Din ni more on isu-isu keibubapaan. So, elok saya simpulkan dalam point for supaya tak serabut sangat nak baca. (Gambar Pak Din yang kat atas tengah beraksi tuu)

1. Anak-anak perlu dirangsang pemikiran sejak kecik. Macamana caranya? Caranya melalui perbualan dan penguasaan bahasa. Kita perlu lebih banyak bercakap dengan anak dan galakkan anak berimaginasi. Kalau boleh tanya anak sebanyak mungkin tentang sesuatu perkara, contohnya balik sekolah, tanyalah tadi belajar apa, dan biarkan anak bercerita. Dia juga syorkan agar jika bawa anak bersiar-siar ke zoo ke, taman bunga ke, taman burung ke, cuba minta anak gambarkan keadaan haiwan/ bunga tu macam mana. Warna apa, saiznya, karakternya, dan kalau boleh suruh anak ajukkan perbuatan haiwan tersebut. Dengan ini, secara tak langsung dapat memupuk skill bercerita dan kemahiran berbahasa anak.

2. Ibu bapa juga perlu rangsang pancaindera anak sejak kecil. Luangkan masa sekerap mungkin buat latihan pancaindera dengan anak. COntohnya, amik 2 helai kertas kosong, bagi sehelai kat anak, kita amik sehelai. Kita lukis la apa-apa objek yang mudah kat atas kertas kat kita tu , suruh anak tengok betul-betul objek yang kita lukis tu then sorokkan kertas yang kita dah lukis tu, kemudian minta anak lukiskan semula objek yang dia nampak tadi. Latihan ni akan meningkatkan daya visualisasi anak dan dapat menguatkan fokus pancaindera (mata) anak. Sebab kemahiran pancaindera adalah penting dan titik permulaan kejayaan kanak-kanak dalam pelajaran. Cuba fikir, kalau kita dapati anak tak dapat tengok benda dengan betul, mesti ada something wrong dengan mata anak kan, so kita dapat detect early dan dapat ambil tindakan cepat. So dari situ dapat bantu anak belajar dengan baik. Sama juga dengan pancaindera lain, kena latih menggunakannya selalu supaya keupayaan atau ketidakupayaan anak dapat dikesan cepat. (masa sesi ni, semua peserta dibekalkan kertas kosong dan Pak Din ada demo beberapa lukisan kat whiteboard, past dia padam, pastu suruh peserta lukis balik. Alhamdulillah, kebanyakan peserta dapat visualise objek-objek tersebut).

3. Ini tips rumahtangga pulak. Kalau nak masak atau buat air atau nak masak nasi, semasa nak kacau air atau basuh beras tu, pergerakan hendaklah ikut pergerakan tawaf iaitu lawan jam. Insyaallah makanan dan minuman lambat basi. Ada penjelasan saintifik berkenaan kaedah ini tapi Pak Din tak sempat nak explain. Mungkin perlu selidik dengan lebih lagi. Tapi apa salahnya amalkan, tak gitu?

4. Tips rumahtangga lagi, setiap hari sebelum anak pergi sekolah, seboleh-bolehnya masak sesuatu sebagai sarapan anak. Yang ringkas-ringkas pun takpe, sebab air tangan ibu tu banyak rahsianya. Saya terkedu kejap di situ. Sebab saya sempat goreng nuget atau drumet je tiap-tiap pagi sebelum Damia dan wafiy ke sekolah. hari cuti, alamatnya breakfast kedai lah. Pak Din siap buat lawak, kalau sarapan kat rumah, namanya keluarga bahagia. Tapi, kalau sarapan kat mamak, namanya Mamak Yang Bahagia..hahahaha..terasa sekejap.

Itu aje tips yang sempat Pak Din share kan sebab masa dah tak mengizinkan. Peserta pun dah letih dan dah tak sabar nak balik, masa tu dah pukul 6 lebih. Kesimpulannya, saya amat berpuas hati dengan program ini. Saya ada tanya teachers macamana Wafiy punya performance semasa program berlangsung, teachers kata alhamdulillah Wafiy boleh dah pergi surau tiap-tiap malam..adoi tak tau la itu perli ke apa? Dan katanya, wafiy gilir-gilir jadi imam solat dhuha dan zuhur kat surau, untuk peserta la kot. Alhamdulillah…

Camera 360

Okay, itu jer ceritanya. Hopefully dapat memberi manfaat kepada kita ….layan gambar mama perasan kejap…

Camera 360

wafiy dan bffnya, Iman

wafiy dan bffnya, Iman

Camera 360

Should I Worry If My Child Get Rashes After MMR?

Of course, as a mother, everything uncommon happen to my kids will always be my worry.

I noticed after an hour of MMR jab, (jab for 1 year old baby), Ziyyad got rashes on both knees. Knowing that it is a sign of the side effect of MMR (thanks to the nurse who informed me about this before the jab), the worry is not as much as having a chicken pox or measles. And i notice at the night, Ziyyad is not comfortable to sleep, and a little bit cranky. And this is also the side effect of MMR as told by the nurse. (Maybe i should mention here that i got 2 kids before Ziyyad, and they didn’t have this kind of side effect, so that this time i have to share in case other parents out there need to know this side effect).

But, my worry became greater when this morning i noticed Ziyyad is much more uncomfortable and more cranky. Thanks to Papa who is having Public Holiday (PH) today so he can take care after Ziyyad. Arrived at the office early, thanks to the smooth traffic due to PH and school holiday, i’ve googled these:

Source: http://www.babycentre.co.uk

It’s only natural that you’re concerned if your child has a rash. But don’t worry, it doesn’t mean she has measles. She’s just having a reaction to the live but weakened measles virus in the MMR vaccine. Although the reaction looks like measles, your child isn’t going to develop the disease itself with all its symptoms.

There is only a very small chance of any child developing a rash after having the MMR vaccine. Rest assured that any side-effects are likely to be mild and won’t need treatment. The rash can appear any time between three and 28 days after the immunisation, although it usually shows up around the sixth to 10th day.

If your child has a rash after the MMR, it will probably start as red spots on her chest and neck. It will fade away after a few days. In some cases, the rash may spread, or the spots might become raised and bumpy. Your child may have a fever, too. You can treat her fever with infant paracetamol or ibuprofen. Also, keep your child cool and give her plenty to drink.

Let your doctor know if your child seems very ill, if the rash spots are dark red, or if the spots don’t fade when you apply pressure to them. These could be signs of another illness, such as meningitis, that may be unrelated to the MMR vaccine.

MMR vaccine side effects

The MMR vaccine is very safe and most side effects are mild and short-lived.

Because the MMR vaccine combines three separate vaccines in one injection, each vaccine can cause different side effects that can happen at different times.

There’s less chance of side effects after the second dose of MMR than the first.

Common side effects of the MMR vaccine

About one week to 11 days after the MMR injection, some children get a very mild form of measles. This includes a rash, high temperature, loss of appetite and a general feeling of being unwell for about two or three days.

About three to four weeks after having the MMR injection, one in 50 children develop a mild form of mumps. This includes swelling of the glands in the cheek, neck or under the jaw, and lasts for a day or two.

One to three weeks after receiving the rubella vaccine component of MMR vaccine, some adult women experience painful, stiff or swollen joints, which can last for around three days.

Rare side effects of the MMR vaccine

Bruise-like spots

In rare cases, a child may get a small rash of bruise-like spots about two weeks after having the MMR vaccine. This side effect is linked to the rubella vaccine and is known as idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP).

It’s been estimated that ITP develops in one in every 24,000 doses of the MMR vaccine given. There is a greater risk of developing ITP from measles or rubella infection than there is from having the vaccine. ITP usually gets better without treatment but, as with any rash, you should seek advice from your GP as soon as possible.

Seizures (fits)

There is a small chance of seizures (fits) occurring six to 11 days after having the MMR vaccine. It sounds alarming, but it’s rare, and only happens in only about one in every 1,000 doses. In fact MMR-related seizures are less frequent than seizures that occur as a direct result of a measles infection.

Allergic reaction

In extremely rare cases, a child can have a severe allergic reaction (known medically as anaphylaxis) immediately after having the MMR vaccine. Again it’s an alarming prospect, but if the child is treated quickly, they make a full recovery. Medical staff who give vaccines are trained to deal with allergic reactions.

Okay, thanks again because so far Ziyyad is not having a fever. Phewww…according to the nurse, if the symptom getting worse, i have to go to the hospital. And i will do that if it happen. Right now, just monitor the baby’s condition and i hope we can bear all the cranky-thing. Dear Allah, please take care of my Ziyyad…

Jadual Aktiviti Cuti Sekolah Wafiy

Salam Khamis berbatik-batik hahaha…

Tajuk memang kemainnnnn kan. Macamlah anak kita ada cuti sekolah. Padahal anak kita memang tak ada cuti sebab duduk daycare tadika kan..mana ada cuti. Tapi disebabkan tadika wafiy dan damia ada juga budak sekolah rendah yang transit waktu petang, so pengurusan tadika memang akan adakan aktiviti masa cuti sekolah untuk isi masa lapang kanak-kanak transit tu..takla bosan sangat makan tido je waktu cuti sekolah tu sebab waktu cuti sekolah budak transit akan duduk daycare whole day.

So memandangkan wafiy pun dah besar dan dah boleh join aktiviti cuti sekolah budak transit tahun ni, mama dan papa decided to enrol him to those activities:

1. Kem Solat Anak Cemerlang, 3 hingga 6 Disember

image

2. Little Scientiest, 9 hingga 12 Disember

image

image

image

Selain daripada program tu, 21 Dis ada hari sukan untuk tadika pulak. Fuh..bizinya anak mama 🙂

Bestnya tadika wafiy dan damia ni, adalah pengurusan yang sentiasa peka dengan keperluan dan perubahan anak-anak. Selain daripada keupayaan teachers untuk bagi anak- anak pandai hahahaha perasan la sangat mama ni anaknye dah pandai.

Kedua-dua program tu ada bayaran, macam biasa la nothing free in this world kan. Tapi affordable lah utk parents. Untuk anak-anak kan…apa salahnya kan.

Mudah-mudahan anak saya akan dapat manfaat dari program-program ni. Untuk kehidupan dan masa hadapan dia. Hanya ini yang boleh saya buat, nak ajar memang tak berbakat. Harap kat teachers ajelah.

Okla gotta go now..take care!!

Previous Older Entries