penaakulan budak-budak…

Salam Isnin..

Saje je lah nak share kisah anak bujang sulung saya di sini..

Semalam, lepas solat, dalam bilik bawah. Wafiy tengah godek iPod dia. Sibuk minta mama on wifi kat henpon mama coz dia nak download youtube kat iPod dia.

Wafiy: Mama, abg long dah hafal password apple mama kat iPod ni…(muka kembanggg)

Mama: oh ye? apa? cuba sebut? (nak test…)

Wafiy: ******#### kan…. (muka selamba)

Mama: owh…yup..betul (tak kagum pun sebab dah dekat 1000 kali dia tenyeh kot)

Wafiy: mama, nak tahu tak..abg long tak bagi tau sapa2 pun tau password mama tu..

Mama: oh memang la..tapi kenapa abg long tak bagi tau (saje nak test..)

Wafiy: sebab ada nama mama dan papa (senyummm..)

Mama: (Dalam hati..aikkkk apa kaitan nama mama dengan papa tu? rasanya semua org tau nama mama dgn papa kan?)

Wafiy (sambung lagi..mcm tahu2 je apa dlm hati mama) : kan nama samaran seseorang tu hanya org yg rapat je tahu kan mama? tu yang abg tak bgtau orang lain…

ADOIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII…..no comment..terlebih penaakulan budak ni ^-^

Advertisements

Mari layan teka-teki teka-tekuk

Salam Jumaat…apart from kisah tertinggal purse di hari yang best untuk berjimba ni..ada story buat penawar duka..

Alkisahnya, anak saya nama Wafiy tu kan..ada beli 3 buah buku kecik-kecik comel macam bentuk majalah mangga tu. Beli dari kedai buku sekolah dia. Semalam lepas buat kerja rumah saya kemaskan beg sekolah dia ternampak buku tu. Terus tanya dia sapa punya. Dia kata dia beli. Saya tanya lagi, berapa RM satu buku ni? Dia jawab alaaa murah je RM1 je ma..murah laa sangattt anak oiiii… Ni sampai tiga kiranya RM3 la kan. Saya heran la mana dia dapat duit beli buku tu sebab sehari belanja sekolah dia RM2 sekolah pagi (walaupun bawa bekal, memang standby kan duit belanja in case nak beli stationery ke apa ke). Dengan bangga dia kata dia simpan duit belanja untuk beli buku…Tskkkkkk terharunya dengar…sekali dia tunjuk ‘tempat persembunyian’ duit belanja dia…nahhhh ada RM13 semuanya… *bagus bagus*

 

??????????

Camera 360

 

Camera 360

Nak tau apa yang tak bagusnya?

Hmm….semalaman saya dengan papa dia dengan adik dia Damia kena layan teka-teki dia yang dok ada dalam buku tu laa…adoii…bukan tak suka, bukan tak nak layan…tapiiiii dah tutup lampu pun masih nak berteka-teki..adoiii…

Camera 360

 

Sampai dah boleh hafal dah beberapa teka-teki tu..

Contoh:

Orang apa yang tak boleh kawin?

Kalau KATAK diterbalikkan jadi KATAK, AIR diterbalikkan jadi apa?

Gurun apa yang paling subur?

Banyak-banyak Mi, Mi apa yang tak boleh dimakan?

Kalau Jambatan Pulau Pinang runtuh, apa yang timbul?

>>>>>>>> and the list goes on……aduhaiii anak…..

So, malam ni. 

Kena bersedia lah nak menjawab lagi tekak-teki dia tu dengan penuh perasaan teruja dan terkejut buat muka tak tahu tak ingat whatsoever….

Layan jer la……

Wafiy Dah 7 Tahun…

Salam semua…
18 Januari 2014 lepas..birthday ke 7 wafiy. Ya Allah dah besar anak mamapapa..terima kasih Allah pinjamkan seorang anak buat penyeri hidup kami sekeluarga. Terima kasih juga Allah kerana beri kesempatan untuk membesarkan dia (walaupun ada sedikit ups and downs di situ).

image

Kebetulan, cuti Thaipusam hari Jumaat lepas tu kami balik kampung papa di Sg. Besar. Jadi celebrate kecil-kecilan di rumah warisan Embah la kita. Plan nak beli kek di kampung aje..ikutkan wafiy dia nak kek gambo Iron Man. Sorry son, not this time hahaha..

image

 

Buat BBQ, panggil sedara mara jiran dan kawan-kawan papa.

image

image

image

image

Wafiy selesema masa hari kejadian sebab sejuk kat kampung. So orang kena tunggu dia dekat sejam gak nak potong kek sebab dia terrtidurrrrr kat kerusi malas…sabo je la.

image

image

Kami beli 2 biji kek sebab damia pun nak kek juga katanya nak potong sama abang. Layan jer la damia oii..

image

image

Semoga Wafiy membesar jadi anak soleh yang dapat berjasa kepada diri sendiri, agama, bangsa dan negara. Kalau tak berjaya dengan cemerlang dalam pelajaran pun, mama harap wafiy berjaya dalam kehidupan. Semoga jadi abang long yang bertanggungjawab kepada adik Damia dan Ziyyad nanti. Bila mama papa dah tak ada, boleh jadi tempat mengadu adik-adik. Amin…

image

image

image

image

Nota: Banyak gambar wafiy kali ni kan…harap bersabar…ini kan harijadi dia hihihi

Posted from WordPress for Android

{Wordful Wednesday}: Kisah Benar Ibu Bapa OCD

Salam Rabu…entah mengapa saya asik ingat hari ni hari Khamis..since petang semalam dah berlegar-legar dalam kepala esok Khamis..esok Khamis…

Akibatnya……

Terjadilah kisah benar ini..di pagi ini…

Ohya, makna OCD tu adalah seperti kata Wikipedia:

Obsessive–compulsive disorder (OCD) is an anxiety disorder characterized by intrusive thoughts that produce uneasiness, apprehension, fear, or worry; by repetitive behaviors aimed at reducing the associated anxiety; or by a combination of such obsessions and compulsions. Symptoms of the disorder include excessive washing or cleaning; repeated checking; extreme hoarding; preoccupation with sexual, violent or religious thoughts; relationship-related obsessions; aversion to particular numbers; and nervous rituals, such as opening and closing a door a certain number of times before entering or leaving a room. These symptoms can be alienating and time-consuming, and often cause severe emotional and financial distress. The acts of those who have OCD may appear paranoid and potentially psychotic. However, OCD sufferers generally recognize their obsessions and compulsions as irrational and may become further distressed by this realization.

Untuk keterangan lanjut, silalah wiki yea..malas nak cerita panjang sebab ini bukan cerita utama 🙂

Cerita utamanya adalah, subuh tadi papa dah sediakan beg sekolah pagi dan sekolah petang wafiy. Dia buat kerja dalam bilik wafiy so mama tak nampak pekerjaan itu..hahaha.. Papa memang the most OCD person in the house, so memang dia dah check timetable sekolah pagi dan petang dan dah susun buku teks dan buku aktiviti untuk kedua-dua sesi persekolahan. Siap dah isi air masak dalam kedua-dua tumbler.

On the other OCD part (or person- saya lah tu) boleh pulak rajin nak tengok timetable dan beg wafiy pukul 5 pagi sedangkan sebelum tidur malam tadi, papa dah pesan, dia dah susun beg wafiy, tapi mama dah mamai masa tu so, iye kan aje laaa..dan the worst part about mama susun semula buku wafiy tu adalah…..jeng jeng..mama tengok timetable hari KHAMIS….konfiden je cakap dalam hati..eh apasal buku semua salah ni yang papa masukkan..hahahahahahha sekarang rasa nak lempang muka sendiri..pasal kena buat kerja 2 kali. Kemain rajin mama subuh-subuh buta pergi susun balik semua buku ikut timetable Khamis. Siap lipat dan masukkan baju Pendidikan Jasmani (PJ) okayyyy……gigih yang tak bermakna..adoiiii

Nasib baik kesilapan dapat dikesan sebelum mandikan wafiy, mama cakap, mama dah masukkan baju PJ dalam beg abanglong tau. Siap tunjuk kat poket depan beg…Then wafiy terpinga-pinga cakap eh..mama..PJ hari Selasa dan Khamis la..esokk tuu..Mama terus panik. Papa pulak tambahkan panik, dia cakap..laaaa papa dah susun elok-elok dah buku-buku wafiy malam tadi mama oiii…erkkkk rasa hijau juga muka masa tu. Terus seret dua-dua beg dan bawak naik atas bilik wafiy..dan bermulalah kerja buat kali kedua..hahahahahahhaaaaaa

Itulah penangan cuti tengah-tengah minggu kan…dan dapat pulak perangai OCD macam ni, asik tak percaya kerja orang, asik nak double check je kan…nasib baik dapat dikesan awal..kalau tidak kesian wafiy nanti kan…

Macam ni la first time parent…

Mana nak mula?

Salam Khamis

image

Tak tau nak mula mana cerita ni…excited to share the story yet don’t have enough resources to start the story…

Kemon..kata tahun baru, azam baru kan..bersemangatlah!!!!!!

Memandangkan saya tak bersedia lagi….nanti-nantilah saya share ye…

P/s: sembang macam bagus je kan..padahal tak ada apa yang hebat nak share kan…..

Posted from WordPress for Android

WW: {Doaku Untukmu}

wafiy doa 1wafiy doa 2

Aktiviti Hujung Tahun 1: Kem Solat Anak Cemerlang

Salam Khamis semua…

Sebenarnya malasnya laa nak update blog ni. Tapi, mengenangkan ada banyak tips menarik yang boleh saya kongsikan untuk kita tambah ilmu keibubapaan, kenalah berusaha lebih gigih menaip dan mengarang. Harap-harap tak terlebih atau terkurang karanglah nanti..

Okay, ceritanya, seperti yang telah saya warwarkan dalam entry ini, ada 3 aktiviti yang akan dilaksanakan oleh Tadika Perintis Wawasan (TPW) untuk memenuhi waktu sekolah hujung tahun ni. Faham saja la, bila modul dah habis, mesti budak-budak bosan kan. So bagi mengisi masa lapang budak-budak tu, saya enrol Wafiy untuk ketiga-tiga program tersebut. Damia tak enrol sebab masih ada modul yang dia kena ‘brush-up’ secara ‘one-to-one’ dengan teachers, sebab Damia ada beberapa perkara yang ketinggalan. Takpe, next year sure mama enrol kan kakak damia okay.

Jadi, aktiviti no.1 adalah Kem Solat Anak Cemerlang. Dianjurkan oleh TPW dengan kerjasama Surau Al-Jabbar, Taman Emas (kawasan kejiranan kami lah tu). Aktiviti selama 4 hari bermula 3 Disember hingga 6 Disember. (2 Disember kan cuti peristiwa..). Masa bermula adalah jam 8 pagi sampai 6 petang. Bayarannya hanya RM70.  Ada ramai penceramah jemputan, seperti yang tertera di banner.

banner 1

Setiap hari, peserta ada macam-macam aktiviti menarik berkaitan solat dan kecemerlangan. Wafiy balik jer mesti tanya, apa belajar hari ni bang? Nanti dia akan ‘sekolahkan’ mama pulak, dan mamanya akan ternganga sebab sometimes ada benda yang kecik dan remeh tapi mama tak tau pun. Aduhai..tetiba malu sendiri. Contohnya apa fadilat ambil wuduk tu kita basuh telinga, etc etc. ALhamdulillah, mama pun dapat ilmu secara tak langsung.

Camera 360

hihihi..lawak

hihihi..lawak

Hari akhir program, 6 Disember Jumaat, parents dijemput hadir ke surau untuk majlis penutup dan penyampaian hadiah. Masa tercatat kat surat jemputan, parents kena hadir sebelum azan Asar sebab nak solat Asar berjemaah. So, hari Khamis saya dah minta izin boss siap-siap dan isi borang untuk keluar jam 4 dan balik terus lah. Bagi sokongan kat anak-anak kan..sambil tu dapat juga mingle dengan mums yang selama ini dok chat dalam wassap grup je kan.

Camera 360

Camera 360

Selepas solat, ada ceramah penutup dari seorang penceramah jemputan, dah berumur juga. Namanya Pak Din, orang Desa Pinggiran Putra. Bekas guru di MRSM. Orangnya sempoi jer, tapi semua benda yang dia cakap sangat bernas dan membuatkan kita terfikir-fikir. Part ni yang saya nak share kan sangat. Ceramah Pak Din ni more on isu-isu keibubapaan. So, elok saya simpulkan dalam point for supaya tak serabut sangat nak baca. (Gambar Pak Din yang kat atas tengah beraksi tuu)

1. Anak-anak perlu dirangsang pemikiran sejak kecik. Macamana caranya? Caranya melalui perbualan dan penguasaan bahasa. Kita perlu lebih banyak bercakap dengan anak dan galakkan anak berimaginasi. Kalau boleh tanya anak sebanyak mungkin tentang sesuatu perkara, contohnya balik sekolah, tanyalah tadi belajar apa, dan biarkan anak bercerita. Dia juga syorkan agar jika bawa anak bersiar-siar ke zoo ke, taman bunga ke, taman burung ke, cuba minta anak gambarkan keadaan haiwan/ bunga tu macam mana. Warna apa, saiznya, karakternya, dan kalau boleh suruh anak ajukkan perbuatan haiwan tersebut. Dengan ini, secara tak langsung dapat memupuk skill bercerita dan kemahiran berbahasa anak.

2. Ibu bapa juga perlu rangsang pancaindera anak sejak kecil. Luangkan masa sekerap mungkin buat latihan pancaindera dengan anak. COntohnya, amik 2 helai kertas kosong, bagi sehelai kat anak, kita amik sehelai. Kita lukis la apa-apa objek yang mudah kat atas kertas kat kita tu , suruh anak tengok betul-betul objek yang kita lukis tu then sorokkan kertas yang kita dah lukis tu, kemudian minta anak lukiskan semula objek yang dia nampak tadi. Latihan ni akan meningkatkan daya visualisasi anak dan dapat menguatkan fokus pancaindera (mata) anak. Sebab kemahiran pancaindera adalah penting dan titik permulaan kejayaan kanak-kanak dalam pelajaran. Cuba fikir, kalau kita dapati anak tak dapat tengok benda dengan betul, mesti ada something wrong dengan mata anak kan, so kita dapat detect early dan dapat ambil tindakan cepat. So dari situ dapat bantu anak belajar dengan baik. Sama juga dengan pancaindera lain, kena latih menggunakannya selalu supaya keupayaan atau ketidakupayaan anak dapat dikesan cepat. (masa sesi ni, semua peserta dibekalkan kertas kosong dan Pak Din ada demo beberapa lukisan kat whiteboard, past dia padam, pastu suruh peserta lukis balik. Alhamdulillah, kebanyakan peserta dapat visualise objek-objek tersebut).

3. Ini tips rumahtangga pulak. Kalau nak masak atau buat air atau nak masak nasi, semasa nak kacau air atau basuh beras tu, pergerakan hendaklah ikut pergerakan tawaf iaitu lawan jam. Insyaallah makanan dan minuman lambat basi. Ada penjelasan saintifik berkenaan kaedah ini tapi Pak Din tak sempat nak explain. Mungkin perlu selidik dengan lebih lagi. Tapi apa salahnya amalkan, tak gitu?

4. Tips rumahtangga lagi, setiap hari sebelum anak pergi sekolah, seboleh-bolehnya masak sesuatu sebagai sarapan anak. Yang ringkas-ringkas pun takpe, sebab air tangan ibu tu banyak rahsianya. Saya terkedu kejap di situ. Sebab saya sempat goreng nuget atau drumet je tiap-tiap pagi sebelum Damia dan wafiy ke sekolah. hari cuti, alamatnya breakfast kedai lah. Pak Din siap buat lawak, kalau sarapan kat rumah, namanya keluarga bahagia. Tapi, kalau sarapan kat mamak, namanya Mamak Yang Bahagia..hahahaha..terasa sekejap.

Itu aje tips yang sempat Pak Din share kan sebab masa dah tak mengizinkan. Peserta pun dah letih dan dah tak sabar nak balik, masa tu dah pukul 6 lebih. Kesimpulannya, saya amat berpuas hati dengan program ini. Saya ada tanya teachers macamana Wafiy punya performance semasa program berlangsung, teachers kata alhamdulillah Wafiy boleh dah pergi surau tiap-tiap malam..adoi tak tau la itu perli ke apa? Dan katanya, wafiy gilir-gilir jadi imam solat dhuha dan zuhur kat surau, untuk peserta la kot. Alhamdulillah…

Camera 360

Okay, itu jer ceritanya. Hopefully dapat memberi manfaat kepada kita ….layan gambar mama perasan kejap…

Camera 360

wafiy dan bffnya, Iman

wafiy dan bffnya, Iman

Camera 360

Previous Older Entries