” Keep Holding On “

You’re not alone

Together we stand

I’ll be by your side, you know I’ll take your hand

When it gets cold

And it feels like the end

There’s no place to go

You know I won’t give in

No I won’t give in

 Keep holding on

‘Cause you know we’ll make it through, we’ll make it through

Just stay strong

‘Cause you know I’m here for you, I’m here for you

There’s nothing you could say

Nothing you could do

There’s no other way when it comes to the truth

So keep holding on

‘Cause you know we’ll make it through, we’ll make it through

So far away

I wish you were here

Before it’s too late, this could all disappear

Before the doors close

And it comes to an end

With you by my side I will fight and defend

I’ll fight and defend

Yeah, yeah

 Keep holding on

‘Cause you know we’ll make it through, we’ll make it through

Just stay strong

‘Cause you know I’m here for you, I’m here for you

There’s nothing you could say

Nothing you could do

There’s no other way when it comes to the truth

So keep holding on

‘Cause you know we’ll make it through, we’ll make it through

 Hear me when I say, when I say I believe

Nothing’s gonna change, nothing’s gonna change destiny

Whatever’s meant to be will work out perfectly

 Keep holding on

‘Cause you know we’ll make it through, we’ll make it through

Just stay strong

‘Cause you know I’m here for you, I’m here for you

There’s nothing you could say

Nothing you could do

There’s no other way when it comes to the truth

So keep holding on

‘Cause you know we’ll make it through, we’ll make it through

 Keep holding on

Keep holding on

 There’s nothing you could say

Nothing you could do

There’s no other way when it comes to the truth

So keep holding on

‘Cause you know we’ll make it through, we’ll make it through

Song by; Avril Lavigne

Notes: A bit sad and down when Australia said they found huge debris located at south west Perth. Still hoping for them to be alive. Keep holding on and keep praying, everybody.

Advertisements

Macam-macam ragam manusia

Salam Khamis

Itulah realiti dunia ini.. nak-nak di zaman canggih serba serbi ni..zaman IT katanya..semua benda hujung jari sampai dah tak boleh nak fikir dengan waras kalau nak buat sesuatu tu..saya tak la kata saya ni perfect sangat sampai tak pernah ada perasaan nak up post yang akan menjentik hati-hati insan lain yang tak berkenan..tapiiii…ni nak kasi nasihat untuk diri sendiri juga ni..lain kali tak nak cakap benda yang boleh mengundang kemarahan orang lain lah kan..memang betul lain orang lain ragam lain penerimaan tentang sesuatu benda, tapi tak nak la menjadi pencetus perbalahan kan…

Jangan salah faham, ini bukan nak kata kat sapa-sapa..ni hanya untuk peringatan kepada saya juga. Saya belajar dan dewasa dengan pengalaman…insyaallah…

Ok gotta go now…

**** Damia ada kat office sekarang ni, dia kena chicken pox. Kesian dia tergaru-garu. Harap tak berjangkit kepada Ziyyad…Kalau Ziyyad pun infected alamatnya mama kena cuti la. tak sanggup bawak Ziyyad ke office. 1 lagi option hantar Ziyyad ke rumah abah. minta mak jagakan..uhhhhhhh

Kadang-kadang…

Salam Selasa semua..

Kadang-kadang, tak dapat nak tahan benda negatif datang..

Malas, marah, bosan, benci….

Selalunya cuba untuk tak melayan sangat..bukan nak kata saya ni baik sangat sebab tak layan benda/ perkara negatif..tapi sebolehnya tak mau hidup dalam negatif. Sebab semua orang tau negatif tu tak baik kan…

Kadang-kadang ada rasa malasnya nak buat tu nak buat ni….rasa macam nak pergi jalan-jalan instead of buat kerja tu..

kadang-kadang la..bila cuba nak jadi jahat, tapi selalunya tak menjadi…

Kadang-kadang…banyaknya benda nak cerita..tapi, again..rasa macam lama-lama dah malas sebab sekarang semua media sosial dah canggih..IG la..FB la…kadang-kadang ada terfikir jugak nak tutup je blog ni..malas nak maintain..entahlah….i have to think about that carefully…tu pun nanti-nantilah….hahahaha

okay gotta go, i have 30 minutes more to the next task…tata..

{Wordful Wednesday}: Kisah Benar Ibu Bapa OCD

Salam Rabu…entah mengapa saya asik ingat hari ni hari Khamis..since petang semalam dah berlegar-legar dalam kepala esok Khamis..esok Khamis…

Akibatnya……

Terjadilah kisah benar ini..di pagi ini…

Ohya, makna OCD tu adalah seperti kata Wikipedia:

Obsessive–compulsive disorder (OCD) is an anxiety disorder characterized by intrusive thoughts that produce uneasiness, apprehension, fear, or worry; by repetitive behaviors aimed at reducing the associated anxiety; or by a combination of such obsessions and compulsions. Symptoms of the disorder include excessive washing or cleaning; repeated checking; extreme hoarding; preoccupation with sexual, violent or religious thoughts; relationship-related obsessions; aversion to particular numbers; and nervous rituals, such as opening and closing a door a certain number of times before entering or leaving a room. These symptoms can be alienating and time-consuming, and often cause severe emotional and financial distress. The acts of those who have OCD may appear paranoid and potentially psychotic. However, OCD sufferers generally recognize their obsessions and compulsions as irrational and may become further distressed by this realization.

Untuk keterangan lanjut, silalah wiki yea..malas nak cerita panjang sebab ini bukan cerita utama 🙂

Cerita utamanya adalah, subuh tadi papa dah sediakan beg sekolah pagi dan sekolah petang wafiy. Dia buat kerja dalam bilik wafiy so mama tak nampak pekerjaan itu..hahaha.. Papa memang the most OCD person in the house, so memang dia dah check timetable sekolah pagi dan petang dan dah susun buku teks dan buku aktiviti untuk kedua-dua sesi persekolahan. Siap dah isi air masak dalam kedua-dua tumbler.

On the other OCD part (or person- saya lah tu) boleh pulak rajin nak tengok timetable dan beg wafiy pukul 5 pagi sedangkan sebelum tidur malam tadi, papa dah pesan, dia dah susun beg wafiy, tapi mama dah mamai masa tu so, iye kan aje laaa..dan the worst part about mama susun semula buku wafiy tu adalah…..jeng jeng..mama tengok timetable hari KHAMIS….konfiden je cakap dalam hati..eh apasal buku semua salah ni yang papa masukkan..hahahahahahha sekarang rasa nak lempang muka sendiri..pasal kena buat kerja 2 kali. Kemain rajin mama subuh-subuh buta pergi susun balik semua buku ikut timetable Khamis. Siap lipat dan masukkan baju Pendidikan Jasmani (PJ) okayyyy……gigih yang tak bermakna..adoiiii

Nasib baik kesilapan dapat dikesan sebelum mandikan wafiy, mama cakap, mama dah masukkan baju PJ dalam beg abanglong tau. Siap tunjuk kat poket depan beg…Then wafiy terpinga-pinga cakap eh..mama..PJ hari Selasa dan Khamis la..esokk tuu..Mama terus panik. Papa pulak tambahkan panik, dia cakap..laaaa papa dah susun elok-elok dah buku-buku wafiy malam tadi mama oiii…erkkkk rasa hijau juga muka masa tu. Terus seret dua-dua beg dan bawak naik atas bilik wafiy..dan bermulalah kerja buat kali kedua..hahahahahahhaaaaaa

Itulah penangan cuti tengah-tengah minggu kan…dan dapat pulak perangai OCD macam ni, asik tak percaya kerja orang, asik nak double check je kan…nasib baik dapat dikesan awal..kalau tidak kesian wafiy nanti kan…

Macam ni la first time parent…

Dah lepas ujian..legaaa

Salam Selasa….

Ni sebenarnya nak update pasal Ujian Diagnostik Wafiy sabtu lepas. Sebab mamanya over nervous kan..padahal anaknya rileks je kan. Malam sebelum hari kejadian mmg mama tak lena tidur. Ntah apa-apa ntah. Tapi…itu pengalaman seorang ibu yang tak dapat dibeli di mana-mana.

Sabtu, 6.30 pagi wafiy dah gerakkan mama (mama dah bangun sebenarnya..kata tak lena kan) terus dia mandi kat bilik bawah sebab mama solat kat bilik bawah. Habis mama solat, nampak wafiy solat juga kat belakang mama…alhamdulillah. Wafiy pilih baju sendiri, siap nak pakai kemeja kotak-kotak. Layankan jer. Pastu request nak breakfast roti canai. Lepas mandi dan siapkan ziyyad dan damia, dalam pukul 7.30 keluar rumah.

Lepas breakfast kat kedai depan sekolah, dalam pukul 8 dah terpacak kat sekolah. Ramai kawan-kawan wafiy dah ada dengan parents masing-masing. Muka masing-masing cuak (makbapak yang over okay)..

image

image

image

Dalam pukul 8.15 nama pelajar dipanggil untuk masuk kat kelas ujian. Masa ni memang rasa nervous sebab tunggu nama tak panggil-panggil. Akhirnyaaaaaa….muncul jugak. Masing-masing masuk kelas tertentu ikut cikgu yang bertugas. Wafiy memang confident je jalan tanpa toleh kat kami. mm adoyaiii anakkk…

Sambil anak-anak ambil ujian, ada taklimat untuk parents. Penerangan tentang KSSR la..PBS la…dengar memang dengar tapi masuk telinga kiri, sangkut jap je kat otak sebelum keluar kat telinga kanan. Mana nak konsentrate, dok ingat kat anak je kan. (Padahal anak tu okay je pun).

Tak sampai 15 minit dengar taklimat Damia dah bosan. Dia ajak ke keluar dari dewan dan jalan-jalan. Tup tup nampak satu pondok comel..dalam ada tempat duduk dan rak buku cerita..so dia nak lepak situ…elok jugak kan sambil tu boleh dia baca buku..jumpa pulak kawan dia kanm..eloklah duduk diam kat situ. NILAM Corner nama tempat tu..kira macam tempat aktiviti baca buku mcm zaman kita sekolah rendah dulu tu..

image

Dalam pukul 10.30 tu ujian baru habis. Berduyun-duyun budak keluar macam dah habis exam SPM je gaya masing-masing. Makbapak yang cuak ni tadi tak sabo- sabo terpa anak masing-masing dengan 1 pertanyaan sama: senang tak? Wafiy selamba je jawab…alaaaa senang je mama..1+1 la…5+5 laa..ok la tu..penat je mama cuak tau..

Itu je la kisahnya…(ni pun amik masa 2 hari nak karang hihihi)

mimpi dan pesanan….

Salam Isnin

dua tiga hari lepas, saya ada mimpi yang pelik. menakutkan. membuat saya terfikir dan muhasabah diri sendiri. orang kata mimpi adalah mainan tidur, tapi alim ulama juga ada kata mimpi kadangkala membawa petanda.

saya mimpi masa tu saya ada dalam satu tempat yang ramai orang. yg pasti bukan rumah saya dan bukan surau juga. saya sedang pegang satu buku. masa tu saya tak tahu buku tu adalah Al-Quran. saya selak-selak buku tu. tetiba hati saya kata, saya nak baca Surah Maryam. masa tu baru saya sedar, buku yang saya selak-selak tu adalah Al-Quran. So, saya sibuk la cari Surah Maryam. Masa dalam mimpi tu, saya yakin Surah Maryam tu Juz ke 33 (sedangkan realitinya Surah Maryam adalah Juz 19. Juz 33 tu Surah Al-Ahzab. masa tu saya tak tahu). dalam tempoh masa yg lama, saya try cari Surah Maryam tapi malangnya tak jumpa. sedangkan hati saya sangat yakin yang surah Maryam PATUT ada dalam Al-Quran tu, Juz ke 33 (salah sebenarnya). saya perhati kat orang sekeliling saya, semuanya buat-buat sibuk tak mau tolong saya cari Surah Maryam. sedangkan hati saya menjerit-jerit kata “Surah Maryam patut ada dalam Quran ni, kat Juz 33 (salah sekali lagi)”. lepas tu, dalam 10 minit saya tenung Al-Quran tu. sambil menangis. tertanya-tanya kenapa Surah Maryam tak ada dalam Quran ni? tapi, lagi sedih sebab nampaknya semua orang tak hiraukan saya yang sedang kelam kabut selak Al-Quran tu.

…….beberapa detik, saya dah give up. tapi dalam hati saya yakin Surah Maryam ADA dalam mana-mana Al-Quran pun. tetiba saya rasa Allah marah kat saya sebab tu Allah tutupkan hati saya dari dapat baca Surah Maryam bila saya nak baca. saya terjaga tiba-tiba pukul 3 lebih pagi. sampai pagi saya tak boleh tidur. nasib baik pergi kerja tu saya ok.

tapi saya simpan benda ni dalam benak saya sehingga pagi tadi. saya tanya kat seorang kerani yang alim juga kat office ni. bukan nak tanya apa tanda mimpi tu tapi just nak dapatkan pendapat. Saya sangat risau kalau benda ni betul-betul terjadi.

So lepas bersembang, saya simpulkan bahawa saya kena tambahkan amal ibadah saya. Kena baca Al- Quran selalu. supaya Allah tak marah kat saya macam tu lagi. Kadangkala, ada benda yang kita tak perlu tanya orang lain kenapa, saya sedar tu. sebab jawapan tu ada kat dalam hati saya. Saya tak cukup amal ibadah lagi selama ni, saya sedar sangat-sangat tu. Nak-nak part baca Al-Quran. Ada satu perasaan halus kat dalam hati saya ni kata, cuba dekatkan lagi diri dengan Allah. Jangan leka dengan hal-hal duniawi sangat.

Mimpi itu mainan tidur, tapi tak dinafikan mimpi juga membawa pesanan…

Ya Allah ingatkanlah aku dengan tanggungjawabku kepadaMU, dengan cara yang kau ingini. Kerana Engkaulah Yang Maha Memiliki dan Engkaulah Yang Maha Mengetahui…..

suka hati nak cakap apa…

….. rasa down sangat

bila ada orang kata PTD yang sebabkan SBPA ditangguhkan..siap kutuk-kutuk PTD la..macam-macam jenis umat mulut longkang kan kat dunia ni..

malas cakap banyak-banyak..kalau balas balik nanti kita pun jadi macam dia *masyaAllah..

dia pun bukan tahu selok belok susah payah kerja PTD macam pencacai ni…

ini untuk mereka. renung-renungkan dan selamat beramal

Previous Older Entries