Damia dan Chicken Pox (CP)

Salam Selasa

Lamanya tak mencatit cerita di sini. Biasanya sempat jenguk dan BW saja. Tak sempat mencatit… dan tak ada cerita pun sebenarnya.

(Ni pun 4 kali terperuk dalam draft box…huhu..takpe tunggu bulan September, blog ini bakal berupdate hari-hari….)

Ni nak share pasal Damia kena CP minggu lepas. Disyaki infected by friends kat tadika. Sebab teacher kata ada 7 orang students kena CP berturut-turut for the past 3 weeks. Memang tempoh incubation virus CP tu 4-7 days kata doktor. After dah kering kesan CP tu, masa tu la dia aktif nak mengeram kat another human body. Start nampak bintik-bintik merah hari Rabu 12 Februari tu masa amik dia balik sekolah.Pagi Khamis tu dah jelas dah tanda gelembung tu.

nampak kan bintik tu

nampak kan bintik tu

ouchhhh

ouchhhh

kesiannn

kesiannn

So mama dah siap-siap nak ke office, terpaksa la bawak dia ke office sebab ada beberapa kerja urgent kena buat. So pendek cerita (senang kan..nak pendek kan je) 2 hari tu Khamis Jumaat, Damia jadi PA mama kat office.

Adoii..susah rupanya nak buat kerja sambil menjaga budak sakit ni ye kawan-kawan..sekejap-sekejap dia menconteng. Sekejap dia mintak susu. Sekejap nak buang air. Sekejap nak makan. Sekejap nak main gunting kertas. Adoiii tarik rambut mak kamu Damia oii..

sedang bertugas.. curi-curi snap

sedang bertugas.. curi-curi snap

menconteng

menconteng

Nasib baik ada la budak opis yang baik hati boleh minta tolong tengok-tengokkan kalau mama pergi keluar kejap. Terima kasih la semua ye. Ada yang tolong buatkan susu, ada yang tolong bawa ke toilet la. Ada yang belikan jajan la. Terima kasih banyak-banyak.

Dah penat, dia senyap-senyap amik selimut dan susu..dan berlayar..zzzzzzzzz

kroh..krohhh

kroh..krohhh

Masa lunch hour pulak dia macam tau-tau je Alamanda ni dekat sebelah opis mama. Sibuk la nak ke Alamanda. Memang lah dekat tapi kena buat 1 pusingan roundabout yang terrrrbesarrrr tu..pastu parking memang susah la nak dapat kan. Tapi, mama kan selalu kalah dengan anak-anaknya. So, dua hari tu jadi macam princess la Damia gamaknya. Jelajah Alamanda katanya….

sesi merenung toys

sesi merenung toys

sesi mengkopi and meng Famous Amous

sesi mengkopi and meng Famous Amous

 

Beli set DIY kat Toys R US ni ha..dia memang minat benda-benda art macam ni. Layan kan jer la..tak mahal pun…

20140214_160805

 

leka...

leka…

 

in the process

in the process

 

hasilnyaa

hasilnyaa

Sebenarnya, papa tak berapa setuju saya bawak anak-anak ke pejabat kalau tak sihat atau ada hal kat sekolah. Sebab dia kata tak proper la kalau orang tengok nanti. Saya dah kata my bosses are sporting, tapi still dia kata, orang lain tu nanti perati jer perlakuan mama. Nanti-nanti, semua orang nak bawak anak ke pejabat. Katanya kepimpinan melalui teladan..ye laahhhh tuan besar…tapiii kali ni dah terpaksa. Dah dia pun tak boleh nak cuti kan. Bawak ke pejabat memang takkan lah kan. Itu prinsip dia. (Eleh..sebenornya takmau anak-anak kacau dia latuuuu)

Bagi saya, saya tak kisah subordinates saya atau opismate saya bawak anak-anak ke opis, asalkan tak mengganggu kerja. Saya betul-betul tak kisah. Sebab tahu dan faham macamana dilema ibu bekerja. Tapiiiii kalau anak bangsa menjerit dan berlari doplohpat jam memanglah saya tak selesa. Harap mak bapaknya faham la kalau anaknya dah buat perangai cenggitu kan.

Itulah kisahnya. Sekarang Damia dah sihat. Bekas pun tak berapa jelas, maybe kulit kanak-kanak cepat tumbuh baru kot. Thanks pada yang mendoakan kesihatan Damia ye…

gambar ulang tayang :)

gambar ulang tayang🙂

sedang bertugas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: