Something To Lift You Up When You Are Down Part II

Selamat Tahun Baru 2014…

Suka sangat lagu ini…sangat positif..ingatkan diri kita selalu bahawa, sesenang-senang kita, ada yang lebih senang dan sesusah-susah kita ada juga yang lebih susah. Dengan itu, kita akan lebih redha..insyaallah..

Enjoy…

Advertisements

Something To Lift You Up When You Are Down…

2013 in review

The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2013 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

The concert hall at the Sydney Opera House holds 2,700 people. This blog was viewed about 11,000 times in 2013. If it were a concert at Sydney Opera House, it would take about 4 sold-out performances for that many people to see it.

Click here to see the complete report.

WW: {Doaku Untukmu}

wafiy doa 1wafiy doa 2

Aktiviti Hujung Tahun 1: Kem Solat Anak Cemerlang

Salam Khamis semua…

Sebenarnya malasnya laa nak update blog ni. Tapi, mengenangkan ada banyak tips menarik yang boleh saya kongsikan untuk kita tambah ilmu keibubapaan, kenalah berusaha lebih gigih menaip dan mengarang. Harap-harap tak terlebih atau terkurang karanglah nanti..

Okay, ceritanya, seperti yang telah saya warwarkan dalam entry ini, ada 3 aktiviti yang akan dilaksanakan oleh Tadika Perintis Wawasan (TPW) untuk memenuhi waktu sekolah hujung tahun ni. Faham saja la, bila modul dah habis, mesti budak-budak bosan kan. So bagi mengisi masa lapang budak-budak tu, saya enrol Wafiy untuk ketiga-tiga program tersebut. Damia tak enrol sebab masih ada modul yang dia kena ‘brush-up’ secara ‘one-to-one’ dengan teachers, sebab Damia ada beberapa perkara yang ketinggalan. Takpe, next year sure mama enrol kan kakak damia okay.

Jadi, aktiviti no.1 adalah Kem Solat Anak Cemerlang. Dianjurkan oleh TPW dengan kerjasama Surau Al-Jabbar, Taman Emas (kawasan kejiranan kami lah tu). Aktiviti selama 4 hari bermula 3 Disember hingga 6 Disember. (2 Disember kan cuti peristiwa..). Masa bermula adalah jam 8 pagi sampai 6 petang. Bayarannya hanya RM70.  Ada ramai penceramah jemputan, seperti yang tertera di banner.

banner 1

Setiap hari, peserta ada macam-macam aktiviti menarik berkaitan solat dan kecemerlangan. Wafiy balik jer mesti tanya, apa belajar hari ni bang? Nanti dia akan ‘sekolahkan’ mama pulak, dan mamanya akan ternganga sebab sometimes ada benda yang kecik dan remeh tapi mama tak tau pun. Aduhai..tetiba malu sendiri. Contohnya apa fadilat ambil wuduk tu kita basuh telinga, etc etc. ALhamdulillah, mama pun dapat ilmu secara tak langsung.

Camera 360

hihihi..lawak

hihihi..lawak

Hari akhir program, 6 Disember Jumaat, parents dijemput hadir ke surau untuk majlis penutup dan penyampaian hadiah. Masa tercatat kat surat jemputan, parents kena hadir sebelum azan Asar sebab nak solat Asar berjemaah. So, hari Khamis saya dah minta izin boss siap-siap dan isi borang untuk keluar jam 4 dan balik terus lah. Bagi sokongan kat anak-anak kan..sambil tu dapat juga mingle dengan mums yang selama ini dok chat dalam wassap grup je kan.

Camera 360

Camera 360

Selepas solat, ada ceramah penutup dari seorang penceramah jemputan, dah berumur juga. Namanya Pak Din, orang Desa Pinggiran Putra. Bekas guru di MRSM. Orangnya sempoi jer, tapi semua benda yang dia cakap sangat bernas dan membuatkan kita terfikir-fikir. Part ni yang saya nak share kan sangat. Ceramah Pak Din ni more on isu-isu keibubapaan. So, elok saya simpulkan dalam point for supaya tak serabut sangat nak baca. (Gambar Pak Din yang kat atas tengah beraksi tuu)

1. Anak-anak perlu dirangsang pemikiran sejak kecik. Macamana caranya? Caranya melalui perbualan dan penguasaan bahasa. Kita perlu lebih banyak bercakap dengan anak dan galakkan anak berimaginasi. Kalau boleh tanya anak sebanyak mungkin tentang sesuatu perkara, contohnya balik sekolah, tanyalah tadi belajar apa, dan biarkan anak bercerita. Dia juga syorkan agar jika bawa anak bersiar-siar ke zoo ke, taman bunga ke, taman burung ke, cuba minta anak gambarkan keadaan haiwan/ bunga tu macam mana. Warna apa, saiznya, karakternya, dan kalau boleh suruh anak ajukkan perbuatan haiwan tersebut. Dengan ini, secara tak langsung dapat memupuk skill bercerita dan kemahiran berbahasa anak.

2. Ibu bapa juga perlu rangsang pancaindera anak sejak kecil. Luangkan masa sekerap mungkin buat latihan pancaindera dengan anak. COntohnya, amik 2 helai kertas kosong, bagi sehelai kat anak, kita amik sehelai. Kita lukis la apa-apa objek yang mudah kat atas kertas kat kita tu , suruh anak tengok betul-betul objek yang kita lukis tu then sorokkan kertas yang kita dah lukis tu, kemudian minta anak lukiskan semula objek yang dia nampak tadi. Latihan ni akan meningkatkan daya visualisasi anak dan dapat menguatkan fokus pancaindera (mata) anak. Sebab kemahiran pancaindera adalah penting dan titik permulaan kejayaan kanak-kanak dalam pelajaran. Cuba fikir, kalau kita dapati anak tak dapat tengok benda dengan betul, mesti ada something wrong dengan mata anak kan, so kita dapat detect early dan dapat ambil tindakan cepat. So dari situ dapat bantu anak belajar dengan baik. Sama juga dengan pancaindera lain, kena latih menggunakannya selalu supaya keupayaan atau ketidakupayaan anak dapat dikesan cepat. (masa sesi ni, semua peserta dibekalkan kertas kosong dan Pak Din ada demo beberapa lukisan kat whiteboard, past dia padam, pastu suruh peserta lukis balik. Alhamdulillah, kebanyakan peserta dapat visualise objek-objek tersebut).

3. Ini tips rumahtangga pulak. Kalau nak masak atau buat air atau nak masak nasi, semasa nak kacau air atau basuh beras tu, pergerakan hendaklah ikut pergerakan tawaf iaitu lawan jam. Insyaallah makanan dan minuman lambat basi. Ada penjelasan saintifik berkenaan kaedah ini tapi Pak Din tak sempat nak explain. Mungkin perlu selidik dengan lebih lagi. Tapi apa salahnya amalkan, tak gitu?

4. Tips rumahtangga lagi, setiap hari sebelum anak pergi sekolah, seboleh-bolehnya masak sesuatu sebagai sarapan anak. Yang ringkas-ringkas pun takpe, sebab air tangan ibu tu banyak rahsianya. Saya terkedu kejap di situ. Sebab saya sempat goreng nuget atau drumet je tiap-tiap pagi sebelum Damia dan wafiy ke sekolah. hari cuti, alamatnya breakfast kedai lah. Pak Din siap buat lawak, kalau sarapan kat rumah, namanya keluarga bahagia. Tapi, kalau sarapan kat mamak, namanya Mamak Yang Bahagia..hahahaha..terasa sekejap.

Itu aje tips yang sempat Pak Din share kan sebab masa dah tak mengizinkan. Peserta pun dah letih dan dah tak sabar nak balik, masa tu dah pukul 6 lebih. Kesimpulannya, saya amat berpuas hati dengan program ini. Saya ada tanya teachers macamana Wafiy punya performance semasa program berlangsung, teachers kata alhamdulillah Wafiy boleh dah pergi surau tiap-tiap malam..adoi tak tau la itu perli ke apa? Dan katanya, wafiy gilir-gilir jadi imam solat dhuha dan zuhur kat surau, untuk peserta la kot. Alhamdulillah…

Camera 360

Okay, itu jer ceritanya. Hopefully dapat memberi manfaat kepada kita ….layan gambar mama perasan kejap…

Camera 360

wafiy dan bffnya, Iman

wafiy dan bffnya, Iman

Camera 360

‘ Graduation Day’ Tadika Perintis Wawasan 30 November 2013

Salam semua…

Dah bulan Disember..penghujung tahun. Ni nak cerita pasal kisah perjalanan hidup anak-anak saya Wafiy dan Damia bulan November hari tu..tertangguh saje…sebab rasa banyak nak cerita pasal kisah ni. Ambil masa yang lama nanti (perghhh..ni pun dah masuk 5 kali save draft..adoyai)

Perisitiwa tahunan ini terjadi pada 30 November 2013 hari Sabtu. Tempat kejadian adalah tempat biasa iaitu Kelab Komuniti Cyberjaya, sebelah Majlis Perbandaran Sepang dekat Tasik Cyberjaya tu. Jauh dihujung tanjung tuu..sampai agak lambat jugak. Kalau ikutkan program, pukul 7.45 pagi dah kena ada kat dewan sebab kanak-kanak nak kena mekap bagai. Sekali tu kami sampai jam 8 lebih..biasalah anak dah 3 kan. Sorang nak kencing sorang nak berak sorang nak makan..tu kira cepat jugak la tu. Wafiy tu sepanjang perjalanan dok membebel “habisla abang kena marah dengan Kak Husna (koreografer K-Pop dia merangkap anak Pengetua)”..arghhhh stress la jugak mak ko ni..nampak je kereta parents kawan-kawan depa sepanjang perjalanan tu teruslah lambai-lambai macam kan dah lama tak jumpa jer budak-budak ni…layan je la.

Camera 360

tetamu...

tetamu yang garang hahaha

Sampai je, lepas daftar dan ambil goodies bag Wafiy dan Damia dah kena ‘kuarantin’. Ohya tahun-tahun lepasa ada breakfast ala buffet tapi tahun ni tak de sebab kalau ada buffet lagi lambaaattt la parents nak setel makan..ye lah masa tu la nak mingle around dengan parents yang kadang-kadang tak pernah jumpa pun. Kali ni breakfast segera je..semua bubuh dalam goodies bag tu. Ada 4 jenis kuih dan 1 air kota, 1 mineral water. Dan ada buku program juga.

buku program cover

Damia masuk bilik mekap, Wafiy kena berlatih baca doa dan Alfatihah. Sebab dia jadi tukang buka majlis. Nampak la nervousnya. Kesian juga anak saya ni, kecik-kecik dah kena buat benda ni. Masa saya seumur dia, hmmm baca doa tu yang tahu doa makan jer la agaknya. Teacher Ainun yang ajar Al-Hira’ (mengaji) guide dia. Terharu sangat tengok dia boleh hafal doa. Thanks Teacher Ainun!!!

Camera 360

Camera 360 mia n fren pentas Camera 360 Camera 360

Parents masuk dewan dengan tetamu yang lain lebih kurang pukul 8.30 gitu. Saya ni biasalah, paparazi la konon. Dok mengambik gambar aksi Wafiy dengan Damia kat luar. Ziyyad..saya serah kat papa uruskan. Tak sampai 15 minit dalam dewan, papa kata Ziyyad dah tertidur..alololo good boy sangat. Masa tu ada tayangan video pasal pencapaian budak-budak dan ada la carta pai bagai. Rasa sedikit bangga masa Ustaz Zulfan mention nama Wafiy sebagai seorang budak yang pandai baca quran dan solat. Siap tanya mana mak bapak Wafiy…Malu pun ada sebab ustaz kata beruntung mak bapak wafiy dapat anak mcm wafiy. Padahal..mak bapak dia ni tak la perfect bab-bab keibubapaan ni. Pastu berderet-deret wassap dalam grup Mums TPW cakap congrats dan usik nak jadikan Wafiy menantu..alolololo…serammmmm tetiba.

buku 3

Sebelum acara bermula, masa budak-budak tu bersiap-siap, juga ada tayangan video tentang child early education. Memang banyak fakta menarik yang saya sendiri tak tahu. Tema tayangan video adalah Dysleksia, satu penyakit kanak-kanak berkaitan perkembangan mental (lebih kurang). Rupanya kebanyakan orang-orang ternama di dunia, orang Barat kebanyakannya adalah pengidap penyakit Dysleksia. Contohnya Alexander Graham Bell, JFK dan banyak lagi. Mari kita cari fakta kat google bagi memudahkan pemahaman.

Disleksia berasal dari perkataan Yunani iaitu “DYN” bermakna susah, dan “LEXIA” bermakna tulisan. Disleksia bukannya satu penyakit, tetapi merupakan salah satu gangguan dalam pembelajaran yang biasanya dialami oleh kanak-kanak. Lazimnya, masalah pembelajaran yang dihadapi adalah seperti membaca, menulis, mengeja, dan kemahiran mengira. Oleh itu dyslexia merujuk kepada mereka yang menghadapi masalah untuk membaca dan menulis walaupun mempunyai daya pemikiran yang normal.

Mereka yang mempunyai Disleksia bukannya menghadapi kecacatan malah sebahagian daripada orang-orang yang terkenal juga mempunyai disleksia. Sesetengah mereka yang mempunyai keadaan disleksia mempunyai kesukaran untuk menyebut perkataan yang panjang, dan ada yang sukar mempelajari turutan seperti nama bulan, dan sifir. Setiap orang dengan disleksia mempunyai masalah yang tidak serupa dengan orang lain dengan disleksia.

Masalah Disleksia adalah berbeza dengan Afasia, yang merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh kerosakan saraf otak, dengan itu akan melumpuhkan kebolehan seseorang untuk berkomunikasi.

Kanak-kanak yang mengalami disleksia bukanlah tergolong dalam golongan yang bodoh. Daripada kajian-kajian mendapati mereka mempunyai tahap kecerdasan intelektual yang normal dan tidak mempunyai masalah pendengaran dan penglihatan. Ibu bapa mempunyai banyak pilihan untuk memberi pendidikan berterusan kepada anak-anak dengan memilih menghantar mereka ke sekolah biasa yang mempunyai kelas khas disleksia seliaan JPN atau mendapatkan nasihat daripada JKM untuk menghantar anak-anak ke Pendidikan Khas. Kanak-kanak ini akan diberikan bimbingan dengan betul untuk berdikari tanpa memerlukan bantuan ibu bapa apabila dewasa.

Di Malaysia, kanak-kanak yang telah disahkan disleksia boleh mendaftar sebagai orang kurang upaya (OKU). Mereka mempunyai kad OKU daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan memperoleh bantuan RM150 sebulan daripada Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) kerana mengikuti kelas pemulihan di bawah seliaannya.

Ciri-ciri penghidapnya:

  1. Selalunya dikesan pada peringkat awal persekolahan kanak-kanak.
  2. Lambat membaca dan mempunyai tulisan tangan yang buruk.
  3. Ketika membaca, sering mengurang dan menambah pada sesuatu perkataan.
  4. Sering keliru dengan sesuatu perkataan pada huruf-huruf tertentu contohnya ‘b’ dianggap ‘d’ dan ‘p’ dianggap ‘q’.
  5. Perhatian mudah terganggu atau gagal untuk menghabiskan sesuatu kerja hingga habis.
  6. Cenderung menjadi seorang yang impulsif atau sering mengikut perasaan sendiri tanpa memikirkan orang lain.
  7. Sering berlaku di kalangan lelaki.
  8. Kerap berlaku di kalangan pasangan kembar, kanak-kanak yang lahir tidak cukup bulan, anak-anak yang lahir daripada ibu yang sudah berumur, dan kanak-kanak yang pernah mengalami kecederaan pada kepala.
  9. Masalah disleksia boleh berlanjutan sehingga dewasa.

Punca-punca Disleksia

Punca disleksia dipercayai akibat daripada cara kerja otak yang berbeza daripada keadaan yang normal. Apabila ujian imbasan dijalankan ke atas penghidap disleksia, didapati cara otak mereka memproses maklumat agak berbeza daripada biasa. Perbezaan ini mungkin disebabkan oleh kecacatan pada otak yang berlaku semasa dalam kandungan ataupun daripada kemalangan.

Faktor keturunan juga dikatakan sebagai salah satu punca disleksia. Kajian perubatan di barat mendapati kanak-kanak penghidap disleksia mempunyai latar belakang keluarga yang ada turut mempunyai penghidap sindrom berkenaan.

Rawatan

Disleksia hanya dapat dikesan apabila beberapa ujian dilakukan ke atas pesakit di bawah pengendalian ahli psikologi atau guru khas disleksia. Penyakit ini boleh dirawat tetapi tidak boleh diubati. Penghidap disleksia lazimnya akan diberi rawatan secara terapi untuk meningkatkan kemahiran linguistik, berfikir, dan sosial.

Sumber: wikipedia

Okay, jom layan cerita graduation and concert pulak….sorry lah korang panjang pulak ‘ilmu’ kali ini.

Lepas tayangan video, Wafiy naik pentas baca doa. Tak sempat nak ambik gambar ke video ke sebab tengah pegang Ziyyad yang tidur tu. Papa sempat ambil gambar guna DSLR gedabak dia tu plus video kat videocam..amboii gigih laki saya angkut gajet ye…hahaha..so gambar dengan video tu saya syak akan upload berkurun lagi kot 🙂

Lepas baca doa, Wafiy join persembahan nasyid Demi Matahari a.k.a terjemahan Surah As-Syam (alaa..surah untuk solat Dhuha tu). Iman bff Wafiy sangat cerdik, baca Ayat As-Syam sekali terjemahan…adoiiii cair aunty tengok iman dengan lesung pipit tu nak oiiii..Damia pun join nasyid tapi jadi prop, pakai costume bunga matahari…jadilahhhh kan Damia…opening tuuu

wafiy matahari2

wafiy matahari

Then, penyampaian sijil untuk 6 years old students. Kena pakai jubah dan mortar board bagai. Masa tu ada rasa terharu la sikit kenangkan alahaiii dah besar anak aku..makna kita pun dah tua la tu..tsk tsk…besarnya tanggungjawab dan amanah nak besarkan dia nanti…lepas bagi sijil tu ada nyanyian We Are Graduate. Sangat cute tengok budak-budak tu menyanyi sambil menari, macam penguin pun ada si Wafiy bila buat aksi…

with best fren Shahmi

with best fren Shahmi

Wafiy dan Firdaus

Wafiy, Firdaus, Ilhan

Wafiy, Shahmi, Iman the 3 stooges

Wafiy, Shahmi, Iman the 3 stooges

Wafiy, Firdaus dan Ilhan

Wafiy, Firdaus dan Ilhan

Camera 360

wafiy pentas 3

wafiy amik scroll

Camera 360

Pastu, adalah masa bergembira kanak-kanak. kira yang tensi tadi adalah sesi untuk bagi sijil dan baca doalah bagi Wafiy n the geng. Ada beberapa persembahan, ikut kelas 3 years old, 4 years old, 5 years old dan 6 years old. Ada 1001 macam karenah la..budak-budak kan..cikgu cakap camtu, dia buat camni. aduhai..kalau lah saya jadi cikgu diorang, mau menyinga je lah sepanjang masa. Memang salute sungguh-sungguh kat semua cikgu kat TPW. Termasuk anak-anak Pengetua, Husna dan Nabila yang jadi koreografer tarian K-Pop diorang. Salute sebab boleh handle perangai anal-anak semua. Bukan senang kan nak bagi anak-anak behave, yang kita ada anak 3 ni pun dah tahap jerit-jerit tarzan, apatah lagi dah berpuluh orang tu.aduhai memang saya surrender lah.

K-Pop Group..bff

K-Pop Group..bff

mia matahari

Persembahan semua memang best belaka, kagum pulak sebab tak percaya budak-budak tu boleh buat. Kat rumah ada la practice tapi tu pun rahsia katanya…sorok-sorok dalam bilik especially persembahan K-pop Wafiy tu memang sangat dirahsiakan. Kakak Husna kata nak suprise kan mama papa, katanya laaa..

Lepas persembahan ada acara penyampaian anugerah. Tahun ni wafiy tak dapat apa-apa anugerah. Takpe lah, maybe sebab past 2 years dah dapat 2 tahun berturut-turut. Takkan balik-balik Wafiy sorang jer yang nak dapat anugerah kan. Nak-nak anugerah Kaizen dan determination tu, takkan lah every year nak kaizen kan..bagi peluang budak lain yang semuanya bagus-bagus jugak. Itu lagi bagus.

wafiy scroll

frame1

frame all

kenangan itu..

kenangan itu..

cilok from insta Husna

cilok from insta Husna

Penghujung acara, semua budak dan teachers naik pentas, nyanyi lagu Terima Kasih Cikgu Upin-Ipin Najwa Latiff tu. Masa ni saya rasa terharu sangat sebab tengok anak-anak membesar dan berubah dari tak pandai membaca jadi pandai membaca. Dari tak pandai mengaji dan pandai mengaji. Dari tak pandai solat jadi pandai solat. Wafiy dah naik AL-Quran pun.

Terima kasih tidak terhingga kepada semua cikgu, tak tahu nak cakap apa lagi. Semoga Allah membalas jasa anda semua wahai cikgu-cikgu yang baik hati. Semua semua kebaikan yang dicurahkan menjadi amal ibadat dan dapat pahala melimpah kali ganda. Tambah sedih sebab tahun ni tahun akhir Wafiy kat TPW. Dah 3 tahun dia kat TPW. Macam-macam kenangan ada. Tapi takpelah, Wafiy will still keep intouch with the school and teachers sebab dia mengaji Al-Hira’ setiap malam Khamis dan Jumaat. So, selagi tak khatam AL-Quran, dia akan ke TPW juga 2 kali seminggu kan.

Okay tu je lah (panjangnyaaaaaa) cerita saya…sekian.. <penatt jariiii>

Should I Worry If My Child Get Rashes After MMR?

Of course, as a mother, everything uncommon happen to my kids will always be my worry.

I noticed after an hour of MMR jab, (jab for 1 year old baby), Ziyyad got rashes on both knees. Knowing that it is a sign of the side effect of MMR (thanks to the nurse who informed me about this before the jab), the worry is not as much as having a chicken pox or measles. And i notice at the night, Ziyyad is not comfortable to sleep, and a little bit cranky. And this is also the side effect of MMR as told by the nurse. (Maybe i should mention here that i got 2 kids before Ziyyad, and they didn’t have this kind of side effect, so that this time i have to share in case other parents out there need to know this side effect).

But, my worry became greater when this morning i noticed Ziyyad is much more uncomfortable and more cranky. Thanks to Papa who is having Public Holiday (PH) today so he can take care after Ziyyad. Arrived at the office early, thanks to the smooth traffic due to PH and school holiday, i’ve googled these:

Source: http://www.babycentre.co.uk

It’s only natural that you’re concerned if your child has a rash. But don’t worry, it doesn’t mean she has measles. She’s just having a reaction to the live but weakened measles virus in the MMR vaccine. Although the reaction looks like measles, your child isn’t going to develop the disease itself with all its symptoms.

There is only a very small chance of any child developing a rash after having the MMR vaccine. Rest assured that any side-effects are likely to be mild and won’t need treatment. The rash can appear any time between three and 28 days after the immunisation, although it usually shows up around the sixth to 10th day.

If your child has a rash after the MMR, it will probably start as red spots on her chest and neck. It will fade away after a few days. In some cases, the rash may spread, or the spots might become raised and bumpy. Your child may have a fever, too. You can treat her fever with infant paracetamol or ibuprofen. Also, keep your child cool and give her plenty to drink.

Let your doctor know if your child seems very ill, if the rash spots are dark red, or if the spots don’t fade when you apply pressure to them. These could be signs of another illness, such as meningitis, that may be unrelated to the MMR vaccine.

MMR vaccine side effects

The MMR vaccine is very safe and most side effects are mild and short-lived.

Because the MMR vaccine combines three separate vaccines in one injection, each vaccine can cause different side effects that can happen at different times.

There’s less chance of side effects after the second dose of MMR than the first.

Common side effects of the MMR vaccine

About one week to 11 days after the MMR injection, some children get a very mild form of measles. This includes a rash, high temperature, loss of appetite and a general feeling of being unwell for about two or three days.

About three to four weeks after having the MMR injection, one in 50 children develop a mild form of mumps. This includes swelling of the glands in the cheek, neck or under the jaw, and lasts for a day or two.

One to three weeks after receiving the rubella vaccine component of MMR vaccine, some adult women experience painful, stiff or swollen joints, which can last for around three days.

Rare side effects of the MMR vaccine

Bruise-like spots

In rare cases, a child may get a small rash of bruise-like spots about two weeks after having the MMR vaccine. This side effect is linked to the rubella vaccine and is known as idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP).

It’s been estimated that ITP develops in one in every 24,000 doses of the MMR vaccine given. There is a greater risk of developing ITP from measles or rubella infection than there is from having the vaccine. ITP usually gets better without treatment but, as with any rash, you should seek advice from your GP as soon as possible.

Seizures (fits)

There is a small chance of seizures (fits) occurring six to 11 days after having the MMR vaccine. It sounds alarming, but it’s rare, and only happens in only about one in every 1,000 doses. In fact MMR-related seizures are less frequent than seizures that occur as a direct result of a measles infection.

Allergic reaction

In extremely rare cases, a child can have a severe allergic reaction (known medically as anaphylaxis) immediately after having the MMR vaccine. Again it’s an alarming prospect, but if the child is treated quickly, they make a full recovery. Medical staff who give vaccines are trained to deal with allergic reactions.

Okay, thanks again because so far Ziyyad is not having a fever. Phewww…according to the nurse, if the symptom getting worse, i have to go to the hospital. And i will do that if it happen. Right now, just monitor the baby’s condition and i hope we can bear all the cranky-thing. Dear Allah, please take care of my Ziyyad…

Previous Older Entries