9 November 2013 8.00 pagi

Salam Rabu..

Ada apa dgn tarikh tu? Hmmmm…ada Ujian Diagnostik Tahun 1..wajib diambil oleh semua kanak-kanak yang bakal masuk Tahun 1 tahun 2014. Wafiy la yang kena amik ujian tu. Memula tengok surat sekali pandang macam 19 Nov tapi semalam gatal-gatal kelebek surat tu..dah 9 Nov pulak..allamakkkkkk…sudah dekat beno tu…Ujian ni semua bakal pelajar Tahun 1 kena amik tapi cuma maybe tarikh berbeza..

Apa ujian tu? Puas bertanya dengan encik gugel..almaklumlah ini pengalaman kali pertama kami..nervous jgn cakaplah..perasaan macam anak nak amik SPM je padahal ujian darjah 1 je. Okay..hasil gugel..ujian ni adalah ujian saringan untuk menentukan tahap penerimaan kanak-kanak terhadap perkara asas pelajaran macam ABC 123 tu..tujuannya untuk menentukan kedudukan kelas nanti. Maksudnya nak tentukan masuk kelas no 1 atau seterusnya..okay..terus saya rasa cuak..boleh ke wafiy jawab nanti. Tapi insyaallah boleh sebab wafiy memang dah didedahkan dengan exam sepanjang ditadika. Bila saya tanya dia : abang long..rasa- rasa boleh jawab tak?” Dengan pantasnya dia jawab “boleh mama…tapiiiiii ada kira masa ke?” (Maksudnya ada timing ke utk menjawab tu) aihhhh terus mama gabra semula..boleh ke idak anak saya ni? Saya jawab..of coz ada masa laa…terus dia senyap..alamakkkkkk kena bagi semangat lebih skit camni. Saya pesan kat dia, abg long jawab elok-elok mana yang termampu je. Tak nak pressure dia. Kesian budak baru nak kenal dunia.

Hmmmm…gabranyaa…saya doakan wafiy boleh menjawab nanti. Lepas ujian tu ada sesi taklimat ibu bapa..so memang kena stay kat sekolah la satu hari tu sebab mmg byk benda nak tanya dengan pihak sekolah. Nak amik list yuran dan senarai buku kena beli etc etc…kena sedia bajet siap-siap untuk kelengkapan sekolah dia…

Adoiìiii tetiba mak ko stress fikir nak shopping baju bajan sekolah..knowing that wafiy mmg susah nak cari baju seluar…kena tempah kot? Takpelah..kayuh pelan-pelan…

4 Comments (+add yours?)

  1. aishahkay
    Nov 06, 2013 @ 16:30:30

    wah! wafiy dah nak masuk darjah satu!!!
    nanti boleh la dia nyanyi lagu pencuri by mac adam tu. hehehe😛

    Reply

  2. Shah Sulong
    Nov 07, 2013 @ 16:42:26

    Kak sally, nanti bila dia nk masuk test, akak peluk la wafiy, ckp “mama dah doakan abg long jawab dgn bagus test ni. Insya Allah abg long bleh jawab dgn betul!”

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: