Pembentangan Bajet 2014

Salam Jumaat

Hari ini…dalam sejarah..sebab ianya adalah hari pembentangan Bajet 2014 oleh YAB Perdana Menteri kita..

bajet 2013

<<<<< gambar dari laman web rasmi Bajet 2014 Kementerian Kewangan>>>

Bagi penjawat awam macam saya, perlu dengar dan ambil tahu..sebenarnya rakyat semua kena tahu lah pasal bajet ni..jangan jadi sombong sangat..tak tahu dan tak nak ambil tahu tapi the best and worst part nanti tetiba nak throw komen yang tak membina. So saya rasa semua kita jom ambil masa sikit dengarkan atau tengok ucapan PM ni nanti..banyak faedahnya. Jangan cakap penjawat awam je yang dapat faedah..semua rakyat sebenarnya ada bahagian masing-masing.

Nak tengok kat mana? Sekarang zaman teknologi kan, kat mana-mana pun kita berada dah boleh akses ucapan PM kita ni nanti.. Smartphone, gajet canggih, semua boleh akses..tak payah ajarlah camana kan..semua orang tahu (bak kata penyanyi Rem)

Yang official : pergi ke laman web Perbendaharaan Malaysia (Kementerian Kewangan) di http://www.treasury.gov.my

Di situ ada terpapar pilihan media apa yang kita ingin lihat..streaming video ke, audio ke..TV1 ke TV3 ke…semua ada…dan Laporan Bajet penuh akan keluar lepas PM habis berucap..

Jadi, sebagai rakyat yang cerdik akal dan mahu meningkatkan pengetahuan, jomlah sama-sama dengar, lihat dan hayati ucapan Bajet 2014 ni start jam 4 petang ni..dah tak lama dah tu..yang kat office boleh je dengar-dengar sambil buat kerja..kalau yang ada tv kat pantry tu pandai-pandai la tengok ye…saya rasa boss semua tak kisah kot if u all nak tengok tv masa ni..bukannya hari-hari kan..minta izin dulu apa-apa pun. My boss, from top to toe (ahaks..new term) dah berlepas ke Parlimen nuu..harap mereka selamat sampai…

Akhir kata, set in mind: JANGAN TANYA APA NEGARA TELAH BERI KEPADA KITA, TANYA APA YANG KITA DAH BERI KEPADA NEGARA!!! Ini negara kita, rumah kita, kalau sayangkan rumah kita, jangan berkira sangat. Insyaallah kita akan berlapang dada….

p/s: selain teruja nak tahu pasal inti ucapan Bajet 2014, saya juga teruja nak tengok kaler baju melayu PM nanti..biasanya PM suka warna yang saya suka juga ahaks..tetiba kan…

2 Comments (+add yours?)

  1. liya
    Oct 25, 2013 @ 19:43:08

    Sama kakkkk..lia pun akn tgk baju dia sebab tiap kali dia bentang bajet kaler baju melayu dia mesti ceria kan🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: