Balik Kampung Sungai Besar

…adalah perkara kedua anak-anak saya suka selepas duduk di hotel🙂

Kampung, pada anak-anak saya adalah specifically merujuk Rumah Embah (nenek) di Parit 9 Barat, Sungai Besar. Walaupun ada 3 rumah in laws yang satu kampung dan berdekatan, tetap anak- anak saya tak nak iktiraf kampung sebab katanya kampung adalah rumah yang ada tangga tinggi dan ada rumah atas (2 tingkat..rumah papan semestinya). Rumah Mak Abah kat Kg Kelanang, Banting tu pun bukan kampung sebab tak de tangga tinggi hahaha..

Kadang-kadang risau juga kotla inlaws yang 3 tu kecik hati sebab anak-anak saya ni refuse tidur rumah diorang sebab bukan ‘kampung’ katanya. Harap mereka faham laaa perangai budak-budak memang camtu..budak-budak yang jakun kampung🙂

image

Saya pun suka sebenarnya sebab kampung idaman saya adalah di sana (Sg Besar) sebab dulu-dulu saya selalu jakun dekat sawah padi..dan bila cakap sawah padi automatik refers to kedah negeri jelapang padi..sangatlah fail geografi ye sebab sebenarnya Selangor pun ada juga sawah padi saujana mata memandang.. alhamdulillah bertemu jodoh dgn orang ada kampung kat sawah padi sebelah rumah lagi…bestttnyaaaa suasana..nyaman dengan angin sepoi bahasa dan hamparan emas kehijauan..fuhhh..

image

image

Subhanallah…cantik kan pemandangan especially awan tu…membiru je. Abaikan pompuan comot baju raya recycle tu🙂. Ni kat sebelah rumah SIL saya je..memang luas dan cantik kan..itu belum masa bendang (sawah padi) menguning..lagi cantik tau..

Anak-anak pun suka berkubang kat bendang bila musim potong padi (panen kata orang jawa) sampai maghrib tak mau masuk rumah. Papa diaorang sibuk ajar anak bujang kail ikan sepat dan haruan guna buluh kecil tapi menakjubkan sangat sebab mengena je selalunya…

Satu lagi reason kenapa anak-anak suka kampung..sebab kampung ada ayam itik dan..kucing comels…

image

Habis kena gomol kucing siam tu..ada 2 ekor. Yang ni betina namanya Nomei…yang jantan nama Noneng…comel sangat..tapi kitorg tak boleh bela sebab ada orang asthma :p so kat kampung je la bole main kucing…

Ziyyad pon kalau balik kampung akan tidur dengan lena sebab biliknya menghadap bendang dan angin memang sentiasa bertiup..x payah guna ekon bagai🙂

image

image

image

Tapi…perkara tak best..adalah masa nak balik dari kampung ke rumah semula…papa siap janji kat anak-anak nanti kita balik kampung lagi sebab anak-anak akan tarik muka masa kita packing nak balik rumah tu…so anak-anak gembira la…kalau tak memang taknak balik.

Perjalanan balik tu biasa lah.kami akan singgah JJCM cendol lah…nasi ambeng lah..satay la..soto la…mee udang banjir lah..bestnya papa layan jer nafsu naga mama dia ni🙂 Korang kalau tak tau mana nak JJCM tu silalah panjangkan langkah ke area Kuala Selangor-Sabak Bernam…sure anda berpuas hati🙂

Okla tu saje coretan karangan Balik Kampung saya hehehe…terima kasih sudi layan entry saya ni🙂

1 Comment (+add yours?)

  1. shahsulong
    Sep 10, 2013 @ 13:23:50

    jelesnya.. saya dulu masa kecik rumah betul2 sebiji tgh bendang.. sekarang org da tak berbendang, tanah sawah jadi tapak rumah semuanya…

    rindu kehijauan dulu… berlari-lari di tengah bendang pergi ke rumah sedara di hujung bendang.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: