7 bulan 1 hari

Salam Jumaat..
Alhamdulillah jerebu dah tak ada..cuaca dah kembali normal. Semua gembira kan.

Hari Selasa baru ni bawak Ziyyad ke klinik untuk check up 6 bulan walaupun kenyatannya Ziyyad dah nak masuk 7 bulan hari tu. Dah sebulan skip amik jab dos seterusnya utk hepatitis b. Last month tak boleh pergi sebab dia kan kena measles so mama called nurse on the said date 11 jun. Nurse kata kalau dtg pun tak boleh jab so dia bagi tarikh baru iaitu 2 Julai. Dah masuk 7 bulan so check up untuk 7 bulan terus la nampaknya….

image

Nasib baik tak menangis masa kena jab tu. Dia menjerit kejap dalam 3 saat sbb terperanjat jarum tu cucuk dia kot. Pastu nurse kata jab kali ni confirm tak demam so mama rileks tak kasi ziyyad ubat demam hohoho..dasar pemalas..dan alhamdulillah tak demam juga.

Hasil check up biasalah..berat naik dari 6.7kg ke 7.4kg..tak naik banyak maybe coz Ziyyad dah lasak sekarang. Satu rumah dia ‘cuci’. Dia dah angkat badan dgn tgn gaya nak merangkak. Tak dpt merangkak, dia bergolek sampai ke depan pintu kdg tu..so skrg mama kena extra rajin sapu lantai dan mop lantai. Nampak sehelai rambut pun tgn laju je nak buangkan masa tu jugak..standard la mak mak ada anak kecik kan. Ketinggian dah jadi 67cm. Ukur lilit kepala takyah cerita lah sbb mesti membesar punya kan. Pstu selera makan menjadi jugak..kalau nampak orang tengah makan tu kemain berailior bagai mulut dia..kadang mcm gatal je tgn nak suap tapiiii tak suap sebab dia masih kecik. Nanti tak pasal sebab yg sikit tu dia sakit pulak. Susu memang kuat lah..sekali minum kdg boleh 4oz tu 2 botol sekali..tapi ziyyad minum FM full so redha je la.

image

Ni pic masa ambik dari taska petang semalam. Masa tu hujan renyai renyai malas nak buka payung so rembat je lah napkin dia buat lapik kepala. Pastu eh macam comel pulak ziyyad pakai benda ni..macam yuna katanya….tengok tangan tu..mmg camtu la pesennya lately. Kalau boleh 1 tgn tu nak masuk mulut…takpelah janji jgn nangis kan ziyyad…

1 lagi..mama happy sgt sebab ruam susu ziyyad dah hilang.. Tak sure krim Visomet yang sesuai kat ziyyad ke atau berkat air penawar kakak kepada opismate yang dtg masa family day BPK kat Bukit Gambang Water City 21 jun hari tu..tapi memang syukur sebab dah takde ruam tu..amazing sangat rasanya.. Apapun tak kisah lah visomet ke air penawar ke..yg penting Allah Maha Penyembuh kan…alhamdulillah

image

Dah tu je la nak cerita..sekali sekala update terus membebel kan…happy weekend you all…take care….

Posted from WordPress for Android

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: