WW: Nampak tak?

image

Hehehehe….

Posted from WordPress for Android

Misterilah sangat ye….

image

Salam 14 Ramadhan
Dapat pic kat atas kat wassap grup office
What say you women out there?
For me….
Memang saya takut lipas…hahahahahaha
Tapiii lipas hidup la. Lipas mati lenyek lenyak aje kan…
Oklah….jom keje…babai….

Posted from WordPress for Android

Haruskah saya beli walker bantu berjalan untuk bayi saya?

Sebenarnya saya sedang berfikir untuk membelikan Ziyyad baby walker. Sebabnya ada banyak. 1. kesian tgk dia asik terlentang kat lantai semasa org2 yg dah berjalan ni ke sana-sini 2. sebab dia suka berguling-guling sampai kadang-kadang kat depan pintu. masuk bawah sofa pun pernah. haruslah segala debu dan habuk kotoran lantai tu melekat kat badan dia (rumah kami mmg banyak habuk..dah sapu pun still ada habuk..) 3. sebab kadang-kadang dia nangis kalau dibiarkan kat lantai lama-lama..

Kalau ikutkan mak saya, umur 6 bulan dan dimasukkan baby dalam baby walker sebab katanya senang mak nak buat kerja. Baby pun dapat bergerak bebas. Tapi orang zaman ni kata baby walker tak bagus untuk perkembangan baby. Even nurse dan doctor pun kata macam tu. So hati saya dah agak berbolak balik sama ada nak belikan baby walker atau pun tidak..so marilah kita google sedikit fakta..jgn nak google bajubajan handbag je hehehehehe..

So, ni lah penemuan yang paling memuaskan hati saya:

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia 

 Meletakkan bayi dalam walker sama seperti membeli seorang remaja Ferrari – risiko bahaya. Inilah sebabnya, bermula April 2007, Canada telah mengharamkan penjualan walker bayi. Data UK juga mencadangkan bahawa lebih banyak kemalangan dan kecederaan berlaku berhubung walker bayi daripada peralatan bayi yang lain. Ini sebab walker membolehkan bayi bergerak lebih laju (bayi boleh mencapai kelajuan satu meter setiap saat dengan satu lonjakan), mencapai ke tempat lebih tinggi dan memudahkan akses kepada pelbagai bahaya. Kebanyakan kecederaan disebabkan kejatuhan apabila walker tertonggeng dan bayi terpelanting jatuh ke bawah tangga atau merempuh perabot, alat pemanas elektrik atau ketuhar.

Terdapat juga kemungkinan risiko bertambah di mana bayi anda akan mengalami kebakaran dari objek-objek seperti lilin dan minuman teh yang panas. Ketiga, walker membolehkan bayi menjangkau racun-racun domestik, seperti minyak wangi, ubat cuci mulut, atau alkohol, yang dahulunya tidak dapat dicapai olehnya. Ramai orang menyangkakan yang apabila bayi ralit dengan ‘kereta’ kecilnya, dia adalah selamat dan boleh dibiarkan tanpa jagaan untuk jangka masa yang pendek. Sebenarnya, kawalan berlebihan diperlukan apabila bayi anda berada dalam walker dan bayi lebih selamat jika ditinggalkan atas lantai sahaja dalam bilik yang bebas dari bahaya. (Baca tip-tip tentang memastikan rumah anda selamat untuk bayi.)

Walker tidak membantu bayi belajar berjalan. Sebaliknya, menggunakannya dengan berlebihan mungkin akan merencatkan sedikit perkembangan bayi. Bayi perlu meniarap, merangkak, duduk dan bermain atas lantai, untuk membolehkan dia mencapai tahap-tahap utama dalam perkembangannya. Meskipun statistik-statistik yang ada membimbangkan, pelarangan penggunaan walker sama sekali mungkin tidak realistik. Sebilangan pakar merasakan bahawa walker sepatutunya direka bentuk untuk bayi berusia lebih daripada sembilan bulan yang sudah pandai duduk dan merangkak, dan dipasangkan sekatan kelajuan. Jika ada sesiapa mencadangkan walker untuk bayi anda, pertimbangkanlah alternatif lain atau lebih baik, biarkan dia bersenam dengan baik atas lantai seperti berlaku di masa-masa dahulu.

Disemak oleh Dr Winston Yong Sin Chuen, bekas profesor madya di Universiti Kebangsaan Malaysia, sekarang ahli konsultan pediatrik di klinik swasta di Lembah Klang

KESIMPULANNYA: macam dah tak jadi belikan baby walker since memang ada banyak keburukannya. Tambah pulak Damia dan Wafiy nanti mesti jaki tengok adik masuk walker kan..mau ditolaknya adik ke sana sini..ngeriiii kalau jatuhhhhhh…so let’s consider the alternative..i think I wanna buy Bumbo Seat…apa itu Bumbo Seat? I am 100% sure all you mothers out there tahu kan…kalau tak tahu google kan ada..so let’s google..

Menu Iftar?

image

Wakakakakaka….
Jgn terkujat adik kakak sekalian..
Ni bukan menu iftar yg sebenar…
Saja nk kasi fresh skit pagi jumaat ni…
Kalaulah dihidang depan mata kita..agak agak apa reaksi kita ye?
Kalau saya*………… Uwekkkkkkkkkk

Dah dah..jom kerja..
Peace….

P.s.: pic from wassap

Posted from WordPress for Android

Bisik Bisik

image

Hihihi…betul kan…
Tak paham apa motip iklan nak bisik bisik kan..
Tapi takpe lah..unik tu yg menjadikan YuTa ni laku sgt3 kan…
Okeyla..gotta go….selamat berbuka posa dgn barang ‘bisikbisik’ hhhaha

p/s: pic credit to google

Posted from WordPress for Android

WW: My joy and happiness

image

Posted from WordPress for Android

Dah 6 Ramadhan

Salam Isnin penuh keceriaan semua..

Takde apa nak share sangat sebenarnya. Malas sangat rasanya. Nak share gambar makanan macam tak proper pulak sebab orang tengah puasa kan. Kalau tak puasa pun takkan boleh makan sewenang-wenangnya kan kat office ke kat rumah ke.

Harap-harap hari ni lebih baik dari semalam, dan hari Jumaat lepas to be exact. Jumaat lepas saya masuk angin 1 badan..cirit -birit (CB) dan muntah-muntah macam pregnant pulak gayanya sampai tuan beso pun panik..siap cakap kat Ziyyad (padahal budak tu tak pandai bercakap lagi pun)..” eh Bang Chik (tu nickname Ziyyad sekarang ni di rumah), dalam perut mama ada baby lagi Bang Chik  ?”..chittt..baby la sangat..sebab baru je lepas habis P hari Selasa tu elok-elok je sebelum 1 Ramadhan. Kat office jgn cakaplah..bertabah aje dengan angin satu badan pastu dengan ngantuknya..muntah-muntah plus CB..sangat berat rasanya kepala. Dah la balik tu nak singgah PARAM punyalah azab nak cari parking last-last i give up and balik terus dengan harapan nak masak. Ye memang saya masak tapiii masak sayur cendawan tiram tumis dengan goreng ikan tenggiri 2 ketul je..cita-cita nak buat tenggiri sweet sour lebur terus sebab pukul 645 ptg saya dah flat depan tv golek-golek dengan Bang Chik…fuh..panjang ceritanya ni..kesimpulannya…memang dugaan Allah..dan silap sendiri sebab gatal makan asam pedan ikan merah leftover berbuka Khamis tu untuk sahur..lauk tu dah tercemar rasanya. Terus serik nak makan lauk leftover lepas tu…

Hari ni..taknak masak (sabo je la) sebab ada miting petang ni..sure habis lambat. Beli lauk kat kafe je. Muktamad. Sahur esok goreng bilis dengan cili bawang je. Janji bukan lauk leftover *serik beno*

Okaylah..selamat berpuasa di hari ke 6 ..semoga dikuatkan mental dan fizikal menghadapinya…

p/s: camne boleh terlupa birthday adikku Lia ni…nampak beno dah tua nya..sorri ye Lia..

Previous Older Entries