Bajet 2013 Sudah Dibentangkan

Salam Isnin…

28 Oktober 2012, terjawab sudah semua teka-teki oleh penganalisis kewangan samada yang rasmi atau tak rasmi macam saya ni..alhamdulillah Bajet kali ini banyak pihak yang kata Bajet Mesra Rakyat dan Bajet Menyeluruh.

Tapi biasalah, negara kita kan ada orang Pro Kerajaan dan Anti Kerajaan. So banyak la suara-suara sumbang kedengaran bila macam-macam benefit dah diumumkan oleh Kerajaan ni. Ntahla saya pun tak tak mahu komen dah pasal benda (suara sumbang) ni..nanti cakap lebih-lebih/ komen pun dari elok-elok nak nasihat, jadi gaduh pulak, Tak mau la macam tu, pasal politik kita berpecah belah.

Senang cakap macam ni la, apa yang baik tu kita terima dengan hati terbuka, buka mata dan minda luas-luas. Bukannya buka mulut nak komen negatif banyak-banyak atau buka ruang cari pasal kat sana-sini. Ada jugak kawan-kawan saya yang saya tengok kat FB dia asik la tak puas hati dengan apa saja yang Kerajaan beri. Saya heran la orang macam ni, apa lagi la yang diorang nak. Orang kasi hidup yang lebih ok, nak merasa pulak hidup yang tak ok, agaknya la saya agak-agak je.

Bagi saya senang je, saya hidup, keluar dari perut emak saya dengan kesenangan yang diberikan oleh Kerajaan sekarang, jadi saya nak mati dengan Kerajaan sekarang jugak. Itu aje.

Out of topic, i fall in love with the kaler baju Dato’ Seri Najib hari pembentangan Bajet 2013 ni, sweet je green dia..nanti raya tahun depan bolehla jadikan kaler baju raya kami sefamily eh eh tetiba….

Ehem, tajuk bukan main ala-ala pengalisis kewangan..padahalnya membebel je. Korang kalau nak tau initipati Bajet 2013, boleh google je, zaman dah canggih kan sekarang..kat bawah ni catatan golongan marhaen macam saya hehehe korang sure tak boleh baca punya..

Yang penting, syukur dengan apa adanya……dan yang penting Janji Ditepati okeh…

3 Comments (+add yours?)

  1. liya
    Oct 01, 2012 @ 13:35:39

    Jgn kata yg x dpt bonus kak..yg dpt pun dok komplen jgk. Pertikai knp nk byr 2 kali..knp x byr lump sum…hihihi..manusia..mcm2..

    Reply

  2. shahsulong
    Oct 01, 2012 @ 14:24:52

    terasa hati jugak semalam bila adik yg kerja kat private pertikai kenapa kakitangan awam je dapat bonus, Kerajaan x adil etc

    ida cakap la yg non Gov ada je perks lain yg kakitangan awam x dapat. BR1M la, buku sekolah la.. i mean, kalau nk cari kebaikan, boleh je. bila otak da negatif, yg buruk2 je nampak.

    pada ida, ada bonus ke takde bonus ke, semua tu rezeki Allah bagi. kalau bukan rezeki kita, baru je esok nk terima bonus, debummm.. jatuh pengsan meninggal, terus bonus melepas. tapi tu la, golongan muda tak paham konsep rezeki yg semuanya ni, sikit banyak, dari Allah semata-mata..

    Wallahu a’lam..

    Reply

  3. mamawafiy
    Oct 01, 2012 @ 14:27:09

    lia: tu la..mmg i tak faham betul la..dah nama bonus. belanja luar jangka. kena la ada aturannya..
    ida: betul sgt pendpat ida tu…rezeki allah bagi jgn la pertikaikan, masing-masing keluar dari perut mak dah ada tertulis bahagian masing-masing kan. so jgn la mcm tu

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: