Singapore 2: Bugis Junction (and the beauty of public transport there)

Salam Jumaat..moga-moga berkat hari ini untuk kita semua

+++ sambung hari kedua Singapore

Kami tinggal kat Bugis Road kan. alhamdulillah itu pilihan bijak bagi kami. sebab sangat dekat dgn pengangkutan awam. Hari-hari kami naik MRT pagi-pagi jam 10 lebih kalau nak kemana-mana. senang aje. Stesen MRT Bugis Road mcm yg saya bgtahu sblm ni adalah 5 min walking distance. nasib baik anak2 dah boleh berjalan. heret je. ohya, kpd sesapa yg nak jadi pengguna MRT mcm saya kat Singapore tu, silalah ringankan tgn ambik MRT Route Map yang sentiasa ada kat Changi Airport even kat mana-mana hotel dan shopping mall pun ada tau. easier to navigate and manouvre the MRT route. ada 4 line MRT kat Singapore ni. punyalah canggih kan facility dan integration public transport Singapore ni. Ada Circle Line (kuning), East West Line (hijau), North East Line (purple) dan yang kaler oren saya dah lupa. naik mana-mana line pun sure tak sesat sbb each line akan bertemu somewhere kat tengah-tengah Circle Line tu. dan frequency MRT ni sgt la efficient. it is guaranteed that every 4 mins or less you’ll be catching another train if u terlepas train berfore. superb kan. sama mcm Hong Kong. tak sama mcm China . tapi jgn compare dgn Malaysia ye. sbb nnt saya marah hahahahaha….(faham-faham sudah. new EMU is still under testing n commissioning)

map MRT

tambang is quite affordable. SGD 2.10 from Bugis to Circle Line. walau pegi jauh-jauh north or south pun tak akan lebih SGD 3.20. erkk kalau convert RM mmg lah agak berpeluh kan. tapi it’s worth the facilities. ticket vending machine is very effective. smooth ajer. semua station ada lift, travellator, escalator and OKU facilities. two thumbs UP!! keadaa stations sgt-sgt bersih dan selesa. tau aje la Singapore laws yg strict kan.

bayaran hanya akan dikenakan sekiranya anda berketinggian 0.9m or more. in my case, Damia is FOC and Wafiy kena bayar dah. part yang pling saya suka, kita akan dapat SGD 1 for each used ticket yang kita pulangkan balik. hehehe kedekut punya orang kan. kami dapat refund dalam SGD11. hehehe convert RM cepat cepat..untung tuuuu…lepas compact powder Silky Girl heehehe

 

 

Kami naik MRT hari-hari kat Bugis Station. otw ke stesen tu akan lalu satu area happening. ada kedai makan dan shopping mall nama dia Bugis Junction. McD, KFC, Starbucks, BR semua ada. Topshot, MAC semua lah. perasaan saya masa lalu mula-mula tu adalah bangga juga sebab saya ni orang Bugis. tok nenek org Bugis Sumatera. Keturunan Daeng Bondeng dan Daeng Jani. ada gak Bugis kat Singapore eh? kat situ ada satu fountain yg sangat cantik. bila malam mcm ada show air terjun siap kaler-kaler lagi..

first time sampai, mmg jaki

 

*gambar yg blur-blur dan takde tarikh tu dari BB saya. yg ada tarikh tu dari Nikon dan olympus (wafiy punya- jatuh bnyk kali pun nasib baik tak mati hehehehe*

so kalau sesapa nak gi Singapore naik flight, disyorkan anda naik MRT kalau nak kemana-mana. senang dan jimat hehe..tapi kalau nak naik taxi pun ok cuma mahal sikitla. mcm kami hari kedua tu hujan renyai-renyai, dah tu Damia nak berdukung aje. so naik je la taxi. masa bayar tambang taxi tu, buat-buat lupa kat kadar tukaran wang asing tau. jgn dok calculate nanti mmg rasa syg nak naik taxi lagi..hehehhehehe *adegan ‘pejam mata’ kami dah bermula.. dan lagi..dan lagiiiiii*

+++++++======= TBC: Singapore 3: Singapore Flyers

2 Comments (+add yours?)

  1. julia
    Feb 28, 2012 @ 12:38:15

    Salam,

    best nye trip…happy je…Maaf blh tanyer hotel mane ye awk duduk…sy nak pg blan 5 ni..lmbt lg la.. baru nak rikey2 membe2 yg dah pg…

    Reply

    • mamawafiy
      Feb 28, 2012 @ 14:43:59

      salam julia..
      tq for visiting my blog
      i duduk Marrison Hotel jer…dekat Bugis Junction tu jgk. pls refer my previous entry..hehehe

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: