Harimau Muda: Tiada Yang Mustahil

 

pic credit to Google

 

Salam Selasa sekali lagi

Ini entry penuh dengan semangat keharimau-malaya-an. So kepada sesiapa yang rasa tak nak layan semangat saya ini, saya harap bersabar sikit kalau masih terus nak menyambung pembacaan di sini.

Entry hasil kemenangan Harimau Muda di SEA GAMES KE 26 malam tadi. Entry berbaur Ultra Malaya. Entry ada rasa ala-ala bangga walaupun saya tak berhak untuk rasa demikian. Sebab yang bermati-matian pulun kejar-ligan-rembat bola bulat dalam padang seluas saujana mata memandang tu adalah bukan saya. Fuh..nak main bola? memang saya kaki bangku. Tengok padang saujana mata memandang tu pun dah rasa berbalam-balam jer, ni kan pulak nak berlari selama at least 90 mins tu..adoyai….tak berbakat dan tak berupaya akak!!!

Tapi yang pasti, tukang jerit-jerkah tu memang kegemaran saya. Nak dijadikan cerita, saya ni memang dari kecik dibesarkan dgn bola sepak. Kenapa?elehh..biasalah orang kampung..apa lagi nak buat. aci free jer, tak kira kita gegurl ke boy ke, asal ada benda bulat je mau rembat jer. masa tu tak kira offside ke hapa. terjah jer.janji puas hati dapat benda bulat tu. pastu nak pulak Selangor adalah champion Piala Malaysia masa era saya membesar. FUhh…signature adalah REDGIANT19 aje kat mana-mana buku latihan. Mcm hebat lah sangat. (pemain selangor pakai jersey 19 tu..sapa pandai, cer teka sikit..i malu nak sebut).

berbalik pada Harimau Muda kita. honestly saya bangga dan happy for their capabilities. They’ve shown us and the whole world that they deserved to win the match. Prestasi sangat baik dan menunjukkan peningkatan sewajarnya. Ingat lagi masa zaman dulu, pemain bola Malaysia (tak semua) suka tunggu bola kat kaki sendiri baru nak rembat. Harimau Muda ni, tak. Diorang lincah kejar bola, tak kira jauh ke dekat. Macam tu la kita semua suka dan harapkan. Kiranya, era bolasepak Malaysia dah berubah. Iyelah, sapa lagi nak ubah sesuatu tu kalau bukan generasi muda masa kini, kan.

Satu lagi, saya juga bangga Harimau Muda ada semangat dan kekuatan mental yang sangat luar biasa bagusnya. Saya berani cakap, even senior player Indonesia pun tak boleh challenge kekuatan mental adik-adik macho semua tu. Nak sebut nama satu-satu pun tak dapat sebab SEMUA bagus. it is worth investment buat sesi latihan jauh2 kat oversea. Kan orang bijak pandai ada kata, jauh perjalanan luas pemandangan. Jadi budak-budak ni kalau selalu didedahkan dengan dunia luar, insyaallah akan matang cepat pemikiran. So, kepada Kementerian Belia dan Sukan, i strongly feel that bajet u all next year untuk program peningkatan keupayaan prestasi sukan akan dipertingkatkan proportionately dengan u all punya achievement, insyaallah.

Jadi, Harimau Muda sekalian, eventho i rasa u all tak baca blog ni, just want to let u all know that you’ve done a good job, so you deserved the victory. Keep up the good works. Kalau nak pump up you all punya performance, this is the perfect time. sementara masih muda dan berkeupayaan. Don’t give up and just remember, nothing impossible in this beautiful and wonderful world!!!

Thanks for give us the feels of being proud uf our own nation. Thanks a LOT, to the team including the macho coach- Mr Ong Kim Swee and the rest of you. Thanks again!!!

2 Comments (+add yours?)

  1. liya
    Nov 23, 2011 @ 12:28:35

    Kak..cuba baca entry kwn lia pasal Analisa bola malam tu. Komen org indon sendiri..sgt setuju kata2 dia bab motovasi, aura negatif n doa org teraniaya tu..

    Gi sini..http://hanna-storyofme.blogspot.com/2011/11/analisa-kekalahan-indonesia-oleh-warga.html

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: