mari belajar bahasa mandarin

Khamis menjelma lagi…

maksudnya meeting dengan orang China tu dah mula untuk sesi ke berapa puluh ntah untuk tahun ni..

maksudnya hari ni kena buat keje 2 in 1..maksudnya attending the meeting pagi-petang then dalam masa yang sama kena draf paper works dan surat-surat..ye sambil mata, tangan dan minda buat2 fokus kat mamat2 China ni ha..korang biasa tak buat mcm tu eh? i just wonder..i believe, mesti ada kan. tidaklah nampak saya sorang2 yang tak fokus dalam mesyuarat ngehngeh…

bercakap pasal meeting dgn mamat china ni, selain ianya adalah amat membosankan sebab bilik mesyuarat sini sejuk2 belaka (kat Malaysia je tapi entah tak tau kenapa sejuk melampau pulak), saya juga terfikir dengan serius untuk enrol kelas Bahasa Mandarin. Sebab-sebabnya, saya rasa anda boleh teka, mestilah sebab selalu sangat membebel pasal hari2 mesyuarat dengan mamat china ni, kan dan juga most of my work trips are kat China. Selain itu:

  • selalu tension sebab org china ni suka ckp mandarin dgn sesapa saje, jgn kata sgn saya je..dgn org yg tak berkaitan pun dia akan ckp mandarin, even nak tanya kat kerani kat mana toilet…sabo jer laaa…heloooo kami ni orang Malaysia..Mandarin taklah di ajar di semua sekolahšŸ˜¦
  • nak tambahkan ilmu, dulu masa degree ada amik Bahasa MAndarin as bahasa ketiga. and i found out that learning other languages is so interesting coz secara tak langsung kita akan belajar mengenali sedikit sebanyak budaya dan cara hidup serta asal-usul sesuatu bahasa/ bangsa itu. Mcm Lao’shi Ma (Cikgu Ma) saya kata, it is always good to learn other languages because it will open our mind to learn other culture.
  • saya rasa penting untuk belajar Mandarin sebab ia adalah adalah satu bahasa international jugak. sama penting dengan English. Sebab dulu saya ingat lagi masa mula2 grad, most of the iklan kerja kat Star tu memerlukan candidates yang tahu Mandarin. masa tu ada rasa patriotik sikit, why mandarin always the main criteria? tapi skrg bila fikir2 balik ada jugak kebenarannya. Sebab banyak kelebihan kalau tahu bahasa ketiga ni, bukan Mandarin sahaja lah. Cuma trend masa dulu prefer Mandarin. Sekrang saya tgk iklan job vacancy ada yg letak nak Spanish la, Germany la..so kesimpulannya apa2 bahasa selain Bahasa Melayu adalah penting juga…(takde kena mengena dgn pemansuhan PPSMI yer kawan2)

pic poyo jer kan

Pernah juga dulu terfikir nak masukkan Wafiy tadika cina kat belakang rumah ni, tapi risau pasal makanan pulak. Maybe nanti bila wafiy dan umur 6 tahun bolehlah timbangkan balik.

ok sekarang nak google mana-mana pusat bahasa dekat2 sini.(sambil mesyuarat tu hahaha). wah sangat bersemangat nampaknye saya ni…just wish me luck la ye. and not to forget to thank semua kwn yg beri komen kat FB saya…i really appreciate that friends!!!

have a nice day!!!!!

3 Comments (+add yours?)

  1. Adam
    Apr 25, 2013 @ 16:09:04

    Sini boleh daftar kelas mandarin di malaysia:

    Belajar Bahasa Mandarin

    cikgu yg baik dan kelas seronok!

    Reply

  2. Kent Lau Chee Yong
    Oct 25, 2013 @ 10:32:17

    hi, If you like to learn Mandairn, you can attend Mandarin Class at Puchong, Malaysia. Please visit:
    http://learn-mandarin-lesson.com.my/
    Thank you.

    Reply

  3. Lim Fang Liang
    Dec 11, 2013 @ 15:18:40

    bertutur Mandarin hya RM90
    blog: http://belajarbahasacinabertuturmandarin.blogspot.com/
    e-mel:fllim8@yahoo.com
    (belajar sendiri dgn CD DIY bila-bila mana-mana)

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: