Ulat sudah naik daun…..

Salam Rabu

dah tengah minggu rupanya…dan hari ke 2 November yang indah..insyaallah

nak share gambar sang ulat daun yang memanjat daun kari saya yang gemuk2 tu…

first time nampak makhluk Allah ni, pagi semalam masa nak panaskan enjin kete. tak sangka daun kariku membawa ‘khasiat’ dan menjadi rumah kepada makhluk Allah ni…mula2 nampak tu rasa mcm eh eh kiut nyer makhluk ni..siap nak pegang lagi..sbb sangat lah gemuknya…sayang pulak nak buang..boleh la pulak? dah tentu makhluk perosak, kenalah dinyahkan. Nak2 pokok kari tu adalah pokok kesayangan encik abang saya…sbb dia yang siram dan letak baja..hehehehe

can you see Ulat Daun No.1?

hah mmg tak perasan kan? sbb kaler makhluk ni lebih kurang jer dgn batang pokok kari tu..bijak bijak..simbiosis ke hapa tah namanya tu. Allah Maha Besar kan….

ni pulak yang kedua....

makhluk kedua ni nampak clear skit sbb kaler dia cerah skit..muda lagi kot..tu pasal kaler cerah..suci murni gituu hehehehee……

sebenarnya ada lagi sekor makhluk..masih dalam kepompong..tak sempat snpa pasal Damia dah giggle2 suruh papa buang cepat2….

bila ingat2 balik, patut la makhluk tu hinggap, dah lebih 3 minggu tak tgk kebun mini kami ni..siram2 camtu jer..baja pun baru je letak hari sabtu lepas…nasib ko lah pokok..dapat tuan mcm ni…

p/s: wahai adikku LIA, bila nak kasi anak pokok cili api neh hehehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: