TT: Puasa Di Bulan Syaaban..

Salam Khamis

Saja nak mengingatkan diri sendiri dan kawan-kawan tentang puasa di bulan Syaaban. Sebenarnya banyak kelebihan bulan Syaaban, tapi memandangkan puasa adalah yang selalu diamalkan, jadi saya nak share sedikit tentangnya.

APAKAH AMALAN YANG WAJAR DILAKUKAN DI BULAN SYAABAN? 

(Ini saya copy dari blog ini. Harap maklum artikel di bawah totally saya ceduk dari blog beliau. Thanks a lot..moga Allah merahmati anda…)

Memperbanyakkan puasa sunat:

i. Dalam Kitab Durratun Nasihin dinyatakan bahawa Rasulullah saw bersabda bermaksud: “ Sesiapa yang berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban, tiga hari pertengahannya dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah swt mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti beribadat tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka matinya seperti orang mati syahid.”

ii. Jika berpuasa sehari dalam bulan Syaaban akan diharamkan tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi taulan nabi Yusof di dalam syurga. Diberi pahala seperti pahala nabi Ayub dan Nabi Daud.

iii Jika berpuasa sebulan pada bulan Syaaban, dipermudahkan Allah kepadanya Sakaratulmaut dan ditolaknya (terlepas) daripada kegelapan dalam kubur, dilepaskan daripada huru-hara Mungkar dan Nangkir, ditutup keaibannya di akhirat nanti dan diwajibkan syurga baginya.

iv. Sesiapa yang berpuasa pada awal Khamis di bulan Syaaban dan akhir Khamis (juga dalam Syaaban) dimasukkannya dalam syurga .(Hadis Rasulullah yang dipetik dari kitab al-Barokah.)

v. Rasulullah saw turut bersabda yang bermaksud: “ Dinamakan Syaaban kerana padanya terdapat kebajikan yang amat banyak dan puasa yang lebih afdal sesudah Ramadan ialah puasa bulan Syaaban.”

>>>> Alhamdulillah saya dah berniat utk puasa hari ni dan hari-hari berikutnya sampai Ramadhan, insyaallah.<<<<

>>>> Masih ada kesempatan nak puasa lagi ni, kawan2…dapat sehari pun alhamdulillah<<<<

>>>> a bit funny juga, bila pagi tadi masa sahur bersms dgn jiran dpn umah..sama2 nmpk lampu umah menyala..sama2 sahur tapi of coz lain2 umah dan menu hehehe <<<<

juadah sahur pagi tadi...

7 Comments (+add yours?)

  1. aishah
    Jul 21, 2011 @ 09:29:55

    aku selalu lapar… aku dah gemuk sampai tak muat baju… sedihnya… puasa sunat pun tak seberapa tahun ni… sedihlaaaa

    Reply

    • mamawafiy
      Jul 21, 2011 @ 10:10:34

      err…i hope u tak ingat entry ni hanya utk membuat u sedih :0
      btw,,takpe la..ni kan amalan sunat jer..kalau termampu buatla..aku ni pun tak sampai setengah hari, kan

      Reply

  2. en_me
    Jul 21, 2011 @ 10:46:43

    selamat menyambut bulan ramadhan makk ittewww.. ehehe

    psst. me x majuk oke makk.. ahaks, x caya, tanyela cacah..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: