{hari-hari menuju Ramadhan IV-Sup Ikan Merah}

Salam AHad yang indah

sehari menuju Ramadhan…

tetiba jadi rajin nak masak Sup Ikan Merah malam tadi..

a bit oily, kan

sure Puan AyuRattna akan tanya resepi pasni..hahahahaha…

 

Advertisements

why do i love my job?

Happy Saturday everybody!! hoping that you’re having the last saturday of the month of eating everything under the sun as much as you like before the Holly Month of Ramadhan comes.

Actually, i don’t like to talk about my job in here..because i’m not having enough willingness to explain about that..because i think my job is so complicated..just like our life. need the courage and willingness to explain and justify everything you did.

But, this time i DO have the courage and willingness to do so.  Because i think i don’t have to justify anything..because i did the best that i can with my effort, so far. And i realised i DO LOVE my job, actually. In the sense that:

1) it allows me to grow older with the experience and the industry as well as the usual management things. FYI, eventhough i’m in financial management field, i am responsible for all ‘project things’…and involving maritime, aviation and land transport. Which i think not every person can get it (i’m not saying that i’m lucky enough to be here..but i’m working hard to get it!!)

2) it gives me the chance to mingle around with the ‘reputable people’ in the industry almost everytime i perform my tasks. I didn’t mean that i LOVE to  hang around with ‘the reputable people’..not at all. But, they give me the strength and INSPIRATION to achieve whatever you want in your life. They teach me that, IF YOU THINK YOU WANT IT, SO OBVIOUSLY YOU CAN DO IT!!;

3) it allows me to have flexible time between work work work and play play play….i always get carried away with the works and the enjoyment of being there performing the jobs as well having fun..for an instant when we have seminars, meetings and site visits outside the office…i found out that that’s the most enjoyable moment!!

4) last but not least, i love the chance to motivate, inspire and make other people think think think about something…because my rule of performing work is simple, you have to use your brain to get almost EVERYTHING done. for me, thinking is 95% of the success, the rest is your physical effort towards that..think smart, work smart….

okla..that’s all about my work today..let’s play badminton!!!!!

{hari-hari menuju Ramadhan III}

balik-balik muka budak2 saya jugekkk..aishh

Salam Jumaat

hari ni lambat update blog pasal miting jauh..

balik opis dlm pkl 3 baru sampai..

layan gambar potluck lagi..

semalam punya..alhamdulillah murah rezeki…

the foods..

meriah dgn makanan..burppp

Happy Weekend, everyone!!

p/s: saya cuti Isnin dan Selasa depan..sempena Ramadhan Al-Mubarak..yahooo boss kasi saya cuti…so selamat berpuasa in advance la yer semua!!

 

TT {Facebook}

Salam Khamis

Nak share email dari kakak saya..

Selepas kita mati, apa akan jadi pada akaun Facebook kita?

Mari kita renung-renungkan bersama fikir-fikirkan bersama jika satu hari nanti kita mati, akaun facebook ini hanya kita yang tahu password hanya kita yang boleh access.. dan selepas kita mati.. apa yang jadi pada akaun fb kita? mungkin ada yang akan ucapkan takziah mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu tetapi.. sedarkah kita gambar-gambar kita.. akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur? gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna macam mana nanti?lelaki ajnabi terus-terusan tengok dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita.. walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada.. saham dosa terus meningkat.. macam mana? pernah terfikir tak? tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti? legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita? baju yang membalut aurat itu, bagaimana? mungkin kini kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya tapi di akhirnya nanti.. semua itu tidak akan membawa erti semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita..Cuba kita renung-renungkan, saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~ jagalah maruah diri sebagai seorang muslimah mati itu pasti persiapkan diri untuk mati itu perlu..

moga Allah redha dengan perkongsian ini amin~ renung-renungkan dan selamat beramal

P/s: Sebar-sebarkan. Semoga Bermanfaat.

Sumber : layar minda

WW {hari-hari menuju Ramadhan II}

Salam Rabu

ni gambar-gambar sesi potluck semalam di opis saya:

tangan sapo eh?

meriah tak?

adik-adik cun BPK

lagi….

kuah serawa durian..by me

dan lagii…

pulut..

tq kpd semua yg memberi kerjasama..

hari ni ada org belanja makan lagi kat opis ni.. echah, kalau ko free mai la join..

{hari-hari menuju Ramadhan}

Salam selasa lagi..

nak share kebaikan hati jiran-jiran saya..benda baik elok dikongsi, kan

semalam saya puasa, baru hari ketiga..ada lagi kena ganti tuu…insyaallah boleh. dan nak dijadikan cerita, tak tau mcmana sengalnya saya aturkan 2 mesyuarat pagi petang semalam..sah2 la byk paper utk mesyuarat2 tu..mesyuarat 1 stop at 1.30 pm and mesyuarat2 started at 2.30 pm..huarghhh nasib baik saya puasa..tak ada la buang masa utk makan (hewahh..since bila pulak mkn tu membuang masa..)…dipendekkan cerita, mesyuarat 2 habis pukul 6.45pm..dlm hati dah ckp mmg tak sempat saya nak msk juadah berbuka ni..sblm tu dlm pkl 5 saya dah sms encik abg mtk tlg dia amik anak2 kat taska sbb saya dah jangka saya habis meeting lambat punya. encik abg pun kata ok..legaaaa….tapi dia kata dlm pkl 8 dia kena gi opis semula..ada keje skit..saya ok je la janji anak2 dah ada org tlg amik. (dlm hati menyumpah2 miting ni sbb plannya saya nak masak sedap2 utk buka posa nnt)

sampai je umah, dah pkl 7..singgah Ayamas dpn umah, hmm mcm hampesssss….ramaiiii giler manusia..apa semuanya posa kah? panassss jerr..last2 saya masuk kete semula dan balik je umah trus..sampai dpn umah, my jirans mcm biasalah dah mula nak bersurai selepas bermesyuarat tak rasmi.hehheee..jiran dpn umah saya tegur ‘mesyuarat ke yg lambat balik ni?’ saya kata iye la..dia tau saya posa sbb sahur sama2 hehee…(rumah lain2 la..masa jer sama..)..tup-tup dia masuk umah pastu bwk keluar asam pedas ikan jenahak yg masih berasap-asap…dia bagi saya!!!yeahhhhh…saya mestila happy sbb tadi bengang x dpt tapau Ayamas..tiba2 jiran bagi pulak lauk…jimat masa nak masak…syukur sangat2..rezeki org posa kata akak jiran tu..dan yg bestnya jiran sebelah rumah pulak bagi jelly kelapa muda..perghhhh lagila bersyukur…..encik abang pulak dah siap2 belikan ikan masak sweet sour..dia kata dia mmg dah tau saya tak kan sempat punya nak masak juadah berbuka….

kesimpulannya mmg bestla buka posa semalam..lengkap semua ada..heheheheeee….syukur pada Allah…

tu la juadah buka posa semalam..alhamdulillah..

p/s: niat utk gugel resepi ayam golek tak kesampaian…huhuhu..kwn2 sapa2 ada resepi ayam golek yg mudah pls share lah yer

Resepi: Pulut Durian

Salam Selasa

hari ni ada potluck menyambut Ramadhan kat opis, seperti kebiasaannya..

dgn kata lain, hari ni adalah hari utk melantak tak hengat segala makanan hebat2 yang dibawa beramai2..posa aku? arghghhh…kantoi sehari hari ni!!

ok la..tujuan sebenar nak bagi resepi pulut durian atas permintaan puan AyuRattna kawanku tersayang…nah sila cuba yer dear..aku tau ko pandai masak 🙂

{Pulut Durian}

Bahan-Bahan A (Pulut)

1 kg beras pulut, apa brand pun takpe- rendam dgn air semalaman. kalau nak cepat, rendam 2-3 jam pun takpe tapi kena kukus lama skit nak kasi lembut

1 kotak kecil santan Ayamas UHT – kotak warna biru, lupa berapa ml (saya suka guna santan segera brand ni sbb dia mcm santan perah segar)

secubit garam

2 helai daun pandan

Bahan B (kuah serawa durian)

10 ulas durian baek punya hahahaa

1  senduk gula pasir- ikut selera, kalau suka manis lebihkan gula..tapi durian dah manis kan, so saya bubuh 1 senduk jer (senduk kuah tau bkn senduk nasi)

2 helai daun pandan

secubit garam

air bersih secukupnya

CARA MASAK PULUT:

1. Jerang air dalam pengukus. Bila air dah mendidih, naikkan beras pulut dan daun pandan dalam pengukus dan tutup pengukus ketat-ketat (kalau x ketat nanti tak kembang).

2. Dalam 10 minit atau bila pulut dah separa kembang, angkat pulut dari pengukus dan masukkan dalam mangkuk besar.

3. Tuangkan santan pekat dan garam dalam mangkuk berisi pulut. Gaul rata-rata. Kalau kurang masin tambah garam.

4. Masukkan campuran pulut ke dalam pengukus dan kukus sehingga betul-betul kembang (anggaran masa 20 minit).

5. Bila pulut dah betul-betul kembang boleh matikan api dan angkat pulut.

CARA MASAK KUAH SERAWA DURIAN

1. Masukkan durian, gula, santan dan daun pandan ke dalam periuk yang sesuai.

2. Tambahkan air bersih secukupnya agak-agak kalau nak pekat bubuh air sikit jer pasal nanti isi durian dan  gula tu akan jadi cair. Kalau cair sangat tak sedap..

3. Kacau campuran durian di atas api perlahan. Api kena perlahan kalau kuat nanti tak masak betul (mak saya kata).

4. Bila dah mendidih, kacau-kacau supaya tak pecah lemak.

5. Tunggu dalam 5 minit, kemudian boleh tutup api dan angkat kuah.

Dah siap pulut dan kuah tu, bolehla hidangkan..tadaaaa….simple dan mudah jer kan…

meh meh jamu mata..

ok sapa2 yang berminat tu bolehlah mencuba..lagipun skrg musim durian sana sini..bolehla cuba buat yer…

Previous Older Entries