prihatin terhadap apa yg kita makan…

sekarang ni, duduk Malaysia yang agama rasminya Islam pun susah nak makan makanan halal..ingatkan pegi China jer yg susah nak dapat makanan halal nyer..rupanya kat malaysia skrg ni nak makan apa pun tak boleh dengan senang hati..kena selidik betul2 rupanya…

baca blog Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) ni everyday bikin hati jadi was2 nak makan kat tempat2 yang dulu saya suka sangat pergi…kat bawah ni saya copy paste kan salah satu post kat blog PPIM ni (nak baca semua post baik korang tgk blog tu sendiri hokey :p)

Untuk makluman semua.

MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah. Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg lain seperti lard (minyak babi),pork fat(lemak babi), ham (ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve during breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa bagi Muslim .

Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept….
1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai k ulit sausage. Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork. 2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi.
Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat Malaysia .Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu.Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja. Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu. *frwdkan.. kepada rakan dan saudara seagama anda.  
 

korang yang prihatin dan nak tahu isu-isu terkini dan perkembangan semasa hari ini bab makanan halal ni bolehlah lawat blog PPIM di sini …boleh dapatkan info2 berguna..

untuk ingatan juga, wajib bagi setiap muslim mencari makanan halal. nak2 lagi kita di negara beragama rasmi Islam ini. So, kalau rasa2 was2 tu tak payah la makan kat certain kedai yang kita rasa tak pasti tu. Bak kata salah satu post dalam blog PPIM ni, tak mati kita kalau tak makan makanan tak halal tu…dan susah2 sgt sampai nak makan kek Secret Recipe pun dah was2..toksah makan kek..makan nasi lemak je hahahhaa lawak la pulak…

apapun, kita ada hak untuk menentukan makanan apa yang hendak kita makan. We are what we eat, kata pepatah orang putih (pepatah yang baik boleh ikut, perangai buruk jgn ikut, okey adik2 hehehe). secebis makanan boleh menjadi satu molekul dalam darah daging..so fikir-fikirkan lah..harap2 kita tak termakan benda haram dalam mengejar arus kemodenan masa kini…semoga Allah sentiasa bersama kita, insyaallah!!!!

notakaki: ada rasa mcm ustazah pulak hari ni, wehhhhhh..layann jer la ye…

2 Comments (+add yours?)

  1. LIYA
    May 30, 2011 @ 10:16:44

    Kan kak..mmg susah nk cari makanan yg betul2 halal ni. esp yg dah proses. Kita sbg mak bapak ni la yg bertanggungjawab utk pastikn yg halal2 jer masuk dalam mulut anak2..

    Reply

    • mamawafiy
      May 30, 2011 @ 15:13:13

      iye lia…susah..nak makan sedap2 pon x blh..since dah ragu2 kan kenalah cari makanan yg tak diragui..doa pada allah semoga kita tak tersesat..amin

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: