…luahan perasaan…

(tarik nafas panjang..)

honestly, saya suka keje kat position saya sekarang..it’s been my 6th year (bulan Ogos nanti) saya kat Bahagian ni, dan to be exact dah 5 tahun kat perolehan ni..satu tahun lagi kat bajet. orang lain sama batch dgn saya dah lepas ke mana-mana ntah..dgr citer ada kwn saya dlm temp0h 6 bulan dah 4 tempat dia pindah..saya? kat sini juga la..

bukan tak suka atau bersyukur, in fact I enjoy every second my presence here with the task and role given to me…ada kwn2 yg best dan boleh masuk dgn saya….boss pun okey tak la terlalu autokratik sangat..walaupun tak sebangsa, bagi saya tak ada masalah..apa ada pada perbezaan bangsa kan..yg penting kerjasama tu..

tapi, lately saya dah rasa jemu..haruslah jemu, dah hampir 6 tahun kan kat same division..dulu ada peluang nak buat benda baru tapi dicantas oleh Pihak Pengurusan..huhuhu masa tu saya redha je la dan kesian jgk sbb post saya ni dulu kosong laaaamaa sgt..haru biru jadinya. and  I took the position as a challenge in my carrer..suka duka pahit manis saya tempuhi dengan tabah..kdg2 kena jadi ganas dan kdg2 kena cakap berlapik..semua dah jadi asam garam  la tu..

and now, since my boss dah jadi garang skit..dan dah lain macam jer saya pun gerun nak duduk sini lama-lama. saya tahu, Dato’ atas-atas tu selalu sound boss saya on why he never scold us before..utk pengetahuan semua, boss saya ni amatlah sabar orgnya dan sagt praktikal jgk..kalau dia rasa officer dia betul dia akan defend dan beliau tak pernah marah kami dpn2 org luar..dan it makes us happy with the working environment. but, lately…hmmm dah berubah skit..iyelah sapa tak panas hati kalau hari2 kena ‘basuh’ dgn top management kan..mau tak garang org tua tu..tapi, alhamdulillah so far saya tak pernah kena marah lagi la..cuma saya dah bosan dan letih sbb keje ni makin banyak..boss sendiri pun mengaku Unit saya baaanyak sgt keje….dengan short-staffed nyer..skrg ni saya je dgn sorg PSU dan sorg kerani..tunggang langgang if PSU tu gi outstation..hmmm….

and now jgk, saya terfikir utk looking for fresh and new environment..saya nak ckp dgn boss yg saya nak keluar dari sini..harap2 saya diberi kekuatan dan semangat utk berhadapan dgn beliau kali ni. saya ni suka sgt fikir pasal org lain..siapa nak ganti saya? boleh ke org ganti tu buat keje saya etc etc…..

dan 1 lagi plan saya, saya dah apply Hadiah Latihan Persekutuan (HLP) untuk sambung MAster full time bergaji penuh under JPA..minta2 dapat la..untuk session 2012..lama la jgk tuu menderita kat sini…saya mmg harap sgt dapat la HLP ni..itu lah satu2 nyer cara ‘halus’ untuk saya tinggalkan tempat ni secara berhemah dan teratur, kan….Ya Allah, makbulkanlah doa saya ini……jika dapat, sayalah orang paling gembira…so, doakanlah jugak untuk saya ye!!!

oklah..rasa lega sikit dapat meluah perasaan kat sini…dah ckp dengan hubby before this about perkara ni dan dia pun kata harap2 dptlah HLP tu so that tak payah pening2 cari new workplace kan…apapun, pada saya, takdir saya dah ditentukan oleh Allah..so apa pun yang mendatang tempuhi aje dengan kesabaran..kan kan….

8 Comments (+add yours?)

  1. liya
    May 05, 2011 @ 14:07:54

    Kak..kadangkala bila kita dah lama sangat kat satu2 tempat tu kita akan rasa selesa. Memang elok kan selesa tapi bila dah terlebih selesa jadi tak elok. Saya pn nak masuk 6 tahun d tempat sebelum ni..memang rasa selesa tp kepala macam dah tepu asyik buat benda yang sama.
    Sooo..dengan berbekal sedikit kekuatan, try apply minta pindah. And now..alhamdulillah dh berada di tempat baru. Seronok bila dapat buat benda baru..

    (Hahahaha..komen tk boleh blah dari saya ari ni) ;D

    Reply

    • mamawafiy
      May 05, 2011 @ 17:15:41

      yes u are absolutely right, lia..klu dah in comfort zone mmg susah nak gerak..tapi this time i think i must make a move for good….thanks for the uplifting words… :-p

      Reply

  2. liya
    May 06, 2011 @ 11:32:22

    hehehe..more and more motivated in this new place.

    Reply

  3. aishah
    May 09, 2011 @ 17:38:11

    aku faham perasaan kau tu. kalau secara pengurusan sumber manusia tu kau tak boleh lama2 sangat buat kewangan tapi nak buat macam mana. bila dah pakar macam kau bos manalah yang nak lepaskan kan.

    aku doakan yang terbaik untuk kau sally.😉 mana2 pun aku yakin kau boleh hadapi. tapi banyak2 la bersabar okay. aku nak nasihat pun aku tak berapa baik mana pun bab2 kerja ni.

    kalau dapat hlp nanti jangan lupa kawan2 tau.. hiihi😀

    Reply

  4. akusangpenerbit
    Sep 08, 2011 @ 23:15:27

    saya dapat HLP..tadi baru semak result..goodluck!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: