…hari selasa ke tujuh…

hari ni hari selasa, semua orang tau kan..
dan semua orang tau hari ni dah genap seminggu (7 hari) umat Islam di Malaysia dah berpuasa..
bagi saya, alhamdulillah, diberikan nikmat, rahmat, usia dan kesempatan untuk menjengah Ramadhan kali ni..
dan tidak pernah la pulak nak mempersoalkan kenapa saya dan umat Islam lain kena puasa..kerana itu adalah RUkun Islam kan. buat apa nak persoalkan. tapi yang buat saya pelik, bila pagi tadi kawan saya merangkap adik angkat saya, Lia send emel perihal ada seorang budak lelaki mengeluh kenapa dia perlu dipaksa untuk berpuasa..aduhai..apa nak jadi budak zaman sekarang. saya try jugak nak tgk profile budak tu kat FB tapi tak berjaya..nak tgk mcmana lah rupa manusia yang tak bersyukur ni, dan kenapa dia claim mcm tu..hai, sekolah tinggi2 pastu dah kenal dunia yg serba indah ni, suka2 jer nak lupakan Pencipta kita ye wahai adik….

nauzubillah, kalaulah Allah laknat dia, apa akan jadi..tak payah byk la..kalau Allah tarik pancaindera dia satu jer, apa akan jadi. Memanglah elok berterus terang meluahkan perasaan tapi bab2 agama dan kepercayaan, tolonglah jgn buat fatwa sendiri. kalau budak ni ada depan muka saya sekarang ni, saya akan rasa kasihan sgt kat dia dan akan jadi speechless, saya akan renung muka dia dalam2, dan cuba cari apa yg menyebabkan hati dan fikiran dia liar sangat sampai Pencipta dia pun dia benci.

hmm..apapun, saya tak salahkan siapa-siapa. Siapa lah saya nak menyalahkan orang lain, kan. Tepuk dada, tanya iman………

3 Comments (+add yours?)

  1. fiza
    Aug 17, 2010 @ 13:55:59

    ntahlah.. skang ni mcm org ade. mcm2 kes ade. yg bunuh anak bini, tetak org.. sume ade. yg buang anak toksah cite la. hari2 ok? sedih betul mengenangkan nasib bangsa sendiri… kita mintak dijauhkanlah bende2 gitu yea… amin….

    Reply

    • mamawafiy
      Aug 17, 2010 @ 13:57:16

      itulah fiza..ngerikan..jauhkanlah dari kita. enjoy2 jugak, hidup kena ingat Pencipta, kan.
      btw, nak wish selamat berposa utkmu dan utk DAmia cumil yer…

      Reply

  2. aishah
    Aug 17, 2010 @ 17:09:19

    mama… nak baca jugak artikel tu kalu ada lagi.🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: