…just another manic MONDAY…

heard this song on the radio,
almost every monday in every week…
what a song to remember…

the lyrics:

Six o’clock already I was just in the middle of a dream
I was kissin’ Valentino by a crystal blue Italian stream
But I can’t be late ’cause then I guess I just won’t get paid
These are the days when you wish your bed was already made.

It’s just another manic Monday (oh-woe)
I wish it was Sunday (oh-woe)
‘Cause that’s my Funday (oh-woe)
My I don’t have to runday (oh)
It’s just another manic Monday.

Have to catch an early train, got to be to work by nine
And if I had an air-o-plane, I still couldn’t make it on time
‘Cause it takes me so long just to figure out what I’m gonna wear
Blame it on the train but the boss is already there.

It’s just another manic Monday (oh-woe)
I wish it was Sunday (oh-woe)
‘Cause that’s my Funday (oh-woe)
My I don’t have to runday (oh)
It’s just another manic Monday.

All of my nights why did my lover have to pick last night to get down (last night, last night)
Doesn’t it matter that I have to feed the both of us, employment’s down
He tells me in his bedroom voice:
“C’mon feal the noise” (ba ba ba baaaa)
Time, it goes so fast (when you’re having fun).

It’s just another manic Monday
I wish it was Sunday
‘Cause that’s my Funday
My I don’t have to runday
It’s just another manic Monday
I wish it was Sunday
‘Cause that’s my funday
My I don’t have to runday
It’s just another manic Monday

hey friends,
have a great Monday, forever….

Advertisements

…half way gone…

what is it me with the title?
yeah, just wanna write here that my lovely weekend just half way gone with a wonderful moment..
thanks to the Wesak Day’s off (remember the old folks said: the more, the merrier..yet it’s just TRUE πŸ™‚ )

friday lunch, we went to Wong Solo Seksyen 7 Shah Alam (coz i’ve got shopping missions for raya punya baju kat Jakel tu laa)..kalau semata nak makan ayam penyet Wong Solo tu, baik pegi BBaru Bangi jer..nearer and lebih sedap πŸ™‚

saturday, went for groceries shopping pulak..fuh now i wonder why it was very hard to find the exact size of diapers utk Wafiy lately..owh finally i got a hint that Wafiy shoudn’t wear diapers anymore..yeah..( now dia pakai diapers only at night, in case any ‘leakage’ happen haha. itu pun sibuk claim itchiness everywhere. i think i must be more confident on making him survive without diapers 100% now hehehe..any experience about this to share, fellas??)

today (sunday), is RELAX day..layan tivi sampai mabuk πŸ™‚
en zul dan anak bujangnya went to his kampung for friend’s wedding..
and, next i’ve already made a plan to clean up my bathroom (biasa saya buat sendiri..maid tak dibenarkan masuk bilik saya hahaha…)
damia pun masih tido,
roti canai telur sudah menanti utk breakfast..
and…..it’s really HALF WAY GONE, is it??

Look at me – I’m old!

Hey,

Look at me in 20 years from now!

Make yourself older

Make yourself older! See your face in 20 years

hahaha semalam buat gambar oldies. hari ini buat gambar in future pulak. apa-apa aje la saya ni, kan kawan-kawan. saje je lepas tension. esok dah cuti, jadi hari ini kerja macam nak rak. pastu dah penat, godek-godek blog kawan-kawan, terus nampak ada satu pos kat satu blog ni…terus saya cuba.

hemm..so, what’s ur opinion? adakah patut saya digambarkan akan gemuk ketika 20 tahun akan datang. huish tak blh jadi ni..kena control makan start sekarang (haha tak lah..apa kena pulak nak percaya dgn benda mcm ni..saje je diorang ni…)

okla nak cuba, silalah klik kat link di atas. try godek-godek, then silalah bersedia untuk gelak kuat-kuat sampai kuar air mata, then sudikanlah post kat blog anda..mcm tag la pulak yee…sila la…buat la kawan-kawan………

…tak tahan, nak gelak kuat kuat boleh?…

hahaha..can’t help it la..memang tak boleh blah la tengok gambar-gambar ni…HAHAHAHAHAHAHAH πŸ™‚ πŸ™‚

harghhhhhhhhhhhhhhh...mcm nigger laaa

this one look prettier hahahaahaaa

fuh..cantiknya rambut kekekeeee

hahahaha lawak kan (adaka patut gelakkan diri sendiri)..
kalau nak cuba
silalah lawat sini ye tuan-tuan dan puan-puan…

…3 hari dan 3 tempat…

selamat hari Selasa…

malasnya nak update blog ni. banyak cerita tapi takde feeling nak update. (boss asik kacau jer..)
tapi, saja nak buat catatan kat sini..untuk tatapan masa hadapan

malam Sabtu tu, kitorang serbu Alamanda. Kebetulan susu Damia dah tinggal sikit, dan Sustagen ada buat roadshow 100% Nutritional Land dekat Alamanda from 21 til 23 May…ada promosi, beli 3 boxes 650gm susu, dapat free gym ball..haha mama sangat teruja nak dapatkan bola merah itu, dan, memang susu Damia dah tinggal sikit, 3 kotak tu bertahan 2 minggu je kot nanti….jadi beli la 3 kotak untuk Damia…
Pastu, ada games untuk babies and kids. Wafiy dan Damia tak ketinggalan, tapi dengan bantuan mama dan kakaknya laaa…gambar-gambar ni saya dah upload dlm FB..lantaklah korang kalau muak tgk gambar ni..hehehee

terasa i bila membaca soalan di poster itu..

ini sebelum main games

hasil tangkapan malam itu

itulah bolanya...

tgh pening nak susun gambar

kakak memberi bantuannya

tgk ni papa..adik dah 11kg dan 74cm laaa

ishhh..apa garang sangat bangg

hah..mmg berkhasiat la Sustagen ni..tgk la tgn adik Mia ni

oh ya, masa roadshow ni saya baru perasan yang Adik Mia Sara adalah model cilik yang tak mahu makan (dalam iklan) Sustagen itu..cute kan dia. saya sangat suka rambutnya yang lebat dan hitam berkilat tuuu..

hari Sabtu pulak, En Zul pegi Low Yatt nak upgrade laptop saya dengan kawan baik dia. Saya pegi opis sekejap, buat keje skit. Pastu tu, dah nak tengahari, Wafiy ajak saya pegi Alamanda, tempat fevret dia..yelah semua benda ada kann. Saya pun bawak dia ke Alamanda yg sebelah opis je ni (tapi kena drive la jugak)..dan ternampak poster Shrek kat GSC…terus Wafiy nak tengok. Layankan jer la…dan sempat jugak dia main games Sustagen tu seround lagi…aduhai budak ni…

cantik kan..

tadaaaaaaaa

Ahad pulak, kami jalan-jalan makan angin ke Bagan Lalang…budak kenit Damia ni suka sangat nampak pasir…terus meluru mcm nak terjun dalam laut pulak. Mujur air dah surut. Wafiy pulak sibuk nak beli belon yg ada mesin tu..alaaa yg celup pastu tekan mesin kecik mcam pistol tu….kira belon auto la hahaha boleh ke?

itu lah mesin belon nya..yg kuning tu

tgk tangan Damia tu..gerammm jer nak korek pasir tu

saya sangat suka pic ni..amik dgn Nokia cikai mama jer..

huh, letih tak baca entry ni…hah, kami yg mengalami lagi lah letih..[padan muka saya kannn…semua tempat nak pegi, then semua tempat yg pegi nak update πŸ™‚ ]

tapi, Isnin tu tetap seperti biasa, apa lagi..KERJA laaaaaaaaa…

…A.P.I lagunya PELITA…

suka lagu ini..
so inspiring..
nak dgr, cari kat Youtube ye…

PELITA

tak pernah sesaat kan ku meragui
apa yang telah daku temui
selama ini
tak pernah sesaat daku menyesali
apa yang telah aku nikmati
apa ku alami
selagi hayat dikandung badan

takkan ku menyerah kalah
walau mimpi ku musnah
harapan ku hancur sayapku patah
kan ku pancarkan cahaya seperti pelita
ke serata dunia yang gelap gelita
sehingga hembusan nafas yang terakhir
tak pernat sesaat ku mencurigai
apa yg telah aku kecapi setakat ini
tiba saat kan ku tangisi
pada yg pergi tak kan kembali
kembali lagi
selagi hayat dikandung badan

takkan ku menyerah kalah walau
mimpi ku musnah harapan ku hancur
sayapku patah kan ku
pancar kan cahaya seperti pelita
ke serata dunia yang gelap gelita
sehingga hembusan yg terakhir
selagi jasadku belum terkubur
belum terkubur,belum terkubur
selagi tubuhku belum ditimpa uzur
belum ditimpa,belum ditimpa
pantang datuk nenek moyangku berundur

takkan ku menyerah kalah walau
mimpuku musnah harapan ku hancur
sayapku patah
akan ku pancar cahaya seperti pelita
ke seluruh dunia
akan ku pancar cahaya seperti pelita
ke serata dunia
seperti cahaya

katanya, ini lagu tema filem Hooperz..budak2 netball tu la…

…cuti dan pasport Part II…

akhirnya,
ada jugak cahaya di hujung terowong..
eh bukan..
ada jugak pihak yg bersuara mewakili isi hati saya ini.
malas aih nak cakap banyak..just baca keratan akhbar di bawah ni ..di petik dari Berita Harian online..

MEF bantah amah diberi cuti sehari, simpan pasport
Oleh Faiza Zainudin dan Khairunnisa Kamarudin
bhnews@bharian.com.my
2010/05/20

Peraturan, mekanisme lebih komprehensif wujud situasi menang-menang

KUALA LUMPUR: Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) membantah keputusan mewajibkan cuti sehari seminggu kepada pembantu rumah warga Indonesia serta membenarkan mereka menyimpan pasport kerana ia boleh menyebabkan majikan menanggung risiko tinggi, termasuk pembantu rumah melarikan diri.

Pengarah Eksekutif MEF, Shamsuddin Bardan, berkata peraturan itu perlu dikaji semula dan digantikan dengan mekanisme yang lebih komprehensif kerana ia membuka peluang kepada pembantu rumah menimbulkan pelbagai masalah. Antaranya, mereka terbabit dalam aktiviti tidak bermoral yang akhirnya menyebabkan pembantu rumah perempuan mengandung dan implikasinya ditanggung majikan sudah mengeluarkan kos yang tinggi untuk mendapatkan khidmat mereka. β€œKita tak tahu apa yang mereka buat di luar, jika itu berlaku (mengandung) bagaimana hendak tangani. Mungkin mereka akan dihantar pulang dan ada yang berani kata majikan yang lakukan. Bila keluar dengan pasport, tiada jaminan mereka pulang. Akibatnya, majikan menghadapi masalah kerana sudah membayar RM7,000 hingga RM8,000 untuk mendapatkan pembantu rumah,” katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau diminta mengulas hasil Rundingan Tahunan Ketujuh antara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono kelmarin yang bersetuju membenarkan pembantu rumah menyimpan pasport dan mewajibkan majikan memberi cuti sehari dalam seminggu kepada pembantu rumah warga Indonesia.

Sebagai alternatif, Shamsuddin menyarankan pihak berkuasa seperti polis dan imigresen terdekat dengan lokasi majikan menyimpan pasport pembantu rumah.

Beliau juga mencadangkan tempoh jaminan pembantu rumah dengan agensi pengambilan dengan majikan dilanjutkan daripada enam bulan kepada dua tahun bagi menjaga kepentingan kedua-dua pihak.
Selain itu, penalti RM250 yang dikenakan kepada majikan jika pembantu rumah melarikan diri dihapuskan, manakala levi tahunan yang dibayar majikan dipulangkan jika pembantu rumah melarikan diri dalam tempoh kurang setahun.

β€œMengikut prosedur sekarang, majikan dikenakan penalti jika pembantu rumah lari. Ini tidak munasabah kerana mana ada majikan yang mahu mereka lari,” katanya.

Shamsuddin juga berkata, peraturan itu akan menjejaskan produktiviti dan meningkatkan perbelanjaan majikan kerana pasangan suami isteri yang bekerja perlu melakukan kerja rumah ketika pembantu rumah bercuti, menjadikan mereka terpaksa sepanjang minggu tanpa rehat sehingga menjejaskan produktiviti apabila datang bekerja semula.

β€œJika pembantu rumah tidak tahu hendak ke mana dan mahu bekerja pada hari cuti, majikan pula terpaksa membayar kira-kira 15 peratus gaji tambahan,” katanya.

Sehubungan itu, beliau yakin kerajaan dapat berunding dengan Kerajaan Indonesia berhubung perkara itu dengan mengambil kira bantahan pelbagai pihak sama ada secara individu atau persatuan.

β€œIni boleh dirunding sebab kita sebagai negara penerima, tidak semestinya terima apa saja yang Indonesia mahu. Kita boleh kurangkan permintaan mereka,” katanya.

Presiden Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing (Papa), Alwi Bavutty, pula berkata kerajaan perlu mengkaji semula hak majikan yang kini seolah-olah diabaikan apabila membenarkan pembantu rumah memegang pasport sendiri.

β€œKerajaan perlu kaji balik sebab majikan ada hak. Jika dilaksanakan, majikan seolah-olah tidak boleh kawal pembantu rumah mereka. Pasport hanya untuk perjalanan ke luar negara dan tidak perlu disimpan pembantu rumah. Memadai jika mereka memegang kad pekerja asing,” katanya.

Thanks to liyaharis for informing me about this thing…..

Previous Older Entries