..masalah…..

aku ada 2 masalah besar skrg ni…kedua-duanya mmg buat aku tak selesa…

1. susah nak buang air besar – aku rasa aku dah kena buasir…sori la kalau entry ni buat korang loya@jijik..tapi aku btl2 dah tak larat.nak buang air besar berjam2..baru keluar….mak aku syorkan aku mkn buah2an tapi aku dah cuba..damia pulak kembung perut..tak tido plak aku..
mak anjang aku syorkan minum Pati Prune Brand’s Innershine…sbb dulu arwah nenek aku pun kena buasir dan sembelit..minum pati prune terus elok…
the problem is…boleh ke wanita yg menyusukan anak minum pati prune ni..tak kembung ke nanti baby aku..so aku mintak tlg kwn2 yg ada experience@tau apa2 petua nak lawaskan buang air besar tanpa mengembungkan baby..silakanla bantu aku…..

2. Damia selalu kembung perut..nak2 kalau malam sian dia…tak tido..aku pun sama la tak tido…so korang ada petua@apa2 ubat tak nak elakkan kembung perut baby?kalau ada..minta jasa baik turunkan petua2 yea kat aku…kalau petua anda terpilih..hadiah istimewa menanti anda..heheee(lawak jer…)

k la..aku nak g klinik..bawak damia cucuk……till then…bye..and see ya

10 Comments (+add yours?)

  1. shahsulong
    Apr 15, 2009 @ 11:45:23

    masalah kedua: minyak cap kulit limau apentah, dah cuba try?

    Reply

  2. cikjoyah/madeha
    Apr 15, 2009 @ 18:09:22

    salam….apa yang salina alami pasal nak buang air tu, saya dah rase masa anak pertama coz sy ni mmg ada masalah lawas buang air even tak bersalin pun…

    dua minggu lepas bersalin pun sy masih x leh buang air dan disitulah masalah bermula…mak bidan suggest minum jus oren/makan buah prune…tak berkesan sgt buat saya tp u trylah…at last, sy pakai ubat julap (mmg utk lawas buang air) beli kat kedai sen seh (kedai ubat cina)/farmasi. Perit sikit coz kena masuk melalui tau punggung ubat ni…tp alhamdulillah, lepas tu…saya sangat lega coz dah buang air….

    pasal baby plak, guna minyak yuhyi cap limau/minyak telon…sapu kat perut baby dan kat betis dia…urut2 sikit…sy sampai skang ni even anak2 dah besar still amalkan…

    petua utk elak anak kembung….lepas susukan dia, tepuk belakang sampai bunyik ‘brrrupppp’..itu tanda dia kenyang la…rajin sapu minyak yuhyi tp jgn byk coz minyak ni agak panas…ibu kena jaga makan especially time pantang nie…..terpaksa korban sikit utk kesihatan anak coz time pantang adalah sangat mencabar bg ibu dan baby…tu sajer yg dapat dibantu…

    Reply

  3. lia
    Apr 15, 2009 @ 19:03:41

    kak,lia dulu pun sembelit gak..lia minum jus prune,brand sunshine jer.
    Baby tak kembung & memang senang nak membuang.

    Kes kedua lak, kak sapu la perut dia ngan minyak yu yee..sapu kt area tumit & betis dia..insyaallah ok.

    Reply

  4. mamawafiy
    Apr 15, 2009 @ 19:49:15

    shah: minyak yu yee cap limau kot…cap kulit limau ada ke???anyway tq dik…akak pakai minyak telon….nanti la try minyak cap kulit limau heheheee

    lia: oh..jadi blh la minum pati prune yea….mlm ni jgk akak suruh papa beli…tq dik…really appreciate it

    Reply

  5. mamawafiy
    Apr 15, 2009 @ 20:27:15

    madeha: i like ur name..tq for the petua…..saya akan cuba..
    btw…selamat dtg ke blog saya..buat mcm umah sendiri yea

    Reply

  6. shahsulong
    Apr 15, 2009 @ 22:36:28

    cap limau yuyee la. cap kulit limau tu ida reka sendiri, hu hu

    Reply

  7. liza
    Apr 16, 2009 @ 00:21:49

    saya pun tak banyak pengalaman ttg hal2 camni..maklumlaa anak baru sorg..tapi saya just nak share pengalaman saya…
    masalah pertama: saya dulu pun merasa gak kejap masa pantang..tapi pastu saya makan phytonatal nona roguy..mmg ok..lawas n selesa jer..n lagi satu..minum air bebanyak..bagus tuk sembelit n yg penting susu pun insyaallah banyak tuk baby..:)
    masalah kedua: kesian kat damia kembung..macam yg lelain dh kata..guna minyak yu yee tu..normally mmg ngam ngan baby..saya selalu urut kat perut,betis n tapak kaki..

    Reply

  8. ayurattna
    Apr 16, 2009 @ 09:12:35

    salam…

    wahai kawanku…ada tips ni…..dari mak kawan aku….memandangkan damia still dalam pantang…cuba petua ni…..amik lada hitam biji..amikla 2-5 buji…gigit2 hancurkan..pastu tekap kat pusat dia…biar lama skit..pastu bersihkan..insyaAllah tak kembung.

    pastu pasal pati prune tu ok…leh minum….yg penting ko breastfeed damia 100% jgn sumbat apa2 yg lain termasuk susu formula…setiap 2jam makesure dia minum tau. InsyaAllah.

    Cubala..kalau ada perkembangan leh syer nnt..k gal….take care….

    Reply

  9. mamawafiy
    Apr 16, 2009 @ 11:05:45

    liza: emmmph….bab2 jamu yg eden lomah ni..anyway tq for sharing info..

    rattna: hemm..dah lama kau menghilang..baru kini kau muncul…aku akan cuba petua lada hitam tu..mmg aku penah dgr gak..
    patut la aqil tembam membam..minum susu ibu 2 jam sekali yea…okla..tq for sharing ur info…mai la dtg umah aku

    Reply

  10. asmidar
    Jan 21, 2010 @ 11:53:38

    baby oil Amway..sangat bagus…lagipun tak panas, pijar macam minyak yuyi..bau pun sedap..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: