…100 Days of His Presidency…

hi all..
pagi ni aku belek2 Times edisi May 4th,2009..dan tiba2 rasa mcm nak cerita hal ehwal politik la plk..ye la nak exercise and sharpen back my working skill and thoughts..kan dah nak masu office next 2 weeks…

‘his’ pada tajuk di atas refers to Encik Presiden Barrack Obama…dah 100 hari pemerintahan dia kat kg halaman si Britney Spears tu..
masa memula dpt tau encik ni menang kerusi presiden…aku rasa lega dan berharap sgt agar dia dapat merubah White House dan polisi-polisi US yg dah tentu2 oppressive towards certain countries. tapi lepas tu dah jadi gerun plk sbb ada ‘gossip2′ liar yg kata encik ni lebey kurang sama jer dgn Bush, Clinton dan sekutu2nya..
tapi, pada hemat aku, encik ni memang menarik perhatian aku utk mengenali dan mengikuti perkembangan beliau dgn lebih lanjut..cheewah…sebabnya? sila baca fakta2 berikut:

1. he has a strong and a variety of upbringing style and his family root is unique…an African-American man originated from Kenya, his stepfather is an Indonesian which later on bring him to live as an Indonesian kid…berbeza dari presiden amerika yg dulu2…aku rasa keunikan ini memberi byk experinence kpd beliau..

2. his wife is the third First Lady of US yg ada Master after Hillary Clinton dan Laura Bush…i think this fact is really great…u know why….

3. he is the first Presidence who always involved his family (wife, daughter) directly to the public..bukan sahaja semasa kempen2 beliau malah semasa urusan pemerintahan pun..berbeza dgn presiden dulu2 where family is family..business is business..i think it is better to get the family involved..to make the family bonding strong…supaya the kids know what’s is the Presidence works’ like…

4. he is the first african-american yg jadi Presiden US…sebelum ni asik kulit putih je..and the whole world can’t wait to have change in the presidency legacy….

5. dia sungguh berkarisma..penampilan moderate…suit pun biasa2 jer(mungkin biasa tapi maybe mahal kot)..tapi nowadays people mmg suka sumting yg moderate…
..


and the list shall continue..malas nak taip la..

dan aku rasa seronok tgk candid shots Encik ni sedang bekerja yg ada dlm Times ni..so sweet….

all in all, i DO hope he can do the best, give the best and try the best to the UNIVERSE..not to UNITED STATE only..because many people out there welcome you..and hope for the BEST from u…Encik Barrack Obama…….

p/s: sorry this post sounds boring and got no photo to ‘tepek’…malas nak google heheee

Advertisements

…yay..redgiant menang FA Cup…

mlm semalam (sabtu) wafiy ikut papa dan maksunya tgk FA CUp Selangor vs Kelantan kat Std. Bukit Jalil..

mama pun meronta2 nak ikut..tapi nak buat mcmana..dalam pantang lagi…

risau jgk mama kalau2 wafiy buat hal…meragam nak tido ke..asik call papa jer tny keadaan dia mcm mana..

suprising jgk..papa kata dia enjoy the crowd..cuma kena culture shock skit..ye la ramai manusia terjerit2..biasa kat umah aku tak kasi dia jerit2..kat std..papa dia kata dia siap ikut org jerit2 sambil buat ‘ombak’ lagi..hei mcm2…but i think it was fun utk his growth and mental development….

berbaloi jugak papa bwk wafiy..sbb Redgiant menang (w’pon penalti..)…

aku rasa aku nak train wafiy jadi pemain bola sepak la…mama dia kan die hard fan redgiant and Liverpool..hehee..zaman muda2 dulu la….

layan le gmbr2 wafiy di malam kejadian…

sy tgh analisa game ni...

sy tgh analisa game ni...

tak habis2 peace

tak habis2 peace

peace...redgiant the great

peace...redgiant the great

…sabar je la ye…

mlm tadi damiameragam..takmo tido dari lepas maghrib sampai ke subuh..
aku da dapat merasakan aura yg aku tak kena layan dia since ptg lagi..sbb dia dah buat perangai ‘tendang2’ dia since ptg semalam..
tup2 betul..mlm tadi dia mintak didukung je ke hulu ke hilir..hei pandai tul anak mamapapa ni….
aku dah la ngantuk sbb siang aku mmg tak tido…tak suka tido siang…(cheewah…)
papa dah gabra semacam sbb wafiy dulu x mcm ni….
aku kesian plk tgk papa mcm tu….
papa syak damia kena usik dgn ‘benda halus’..katanya la..aku tak tau betul ke tak..
ada ke benda mcm ni kawan2? care to share info?

last2..kol 2.40 damia tido jgk akhirnya..lena sampai ke pagi..alhamdulillah…..
so..hari ni aku ngantuk giler..dah la sibuk ulang alik ke umah baru..sbb kontraktor nk psg grill..
hei..itula nasib seorang wanita bergelar mama…..

…aku, AF7 dan wafiy…

ntahapehapentah…
dua beranak ni dah addicted to AF7…akademi fantasia tu la….
dulu ye2 je mama takk suka..sbb mcm gedik2 je nangis2…
sekarang…

….
mama dan wafiy dan jadi peminat setia AF7..diari INT. EXT..semua layannn jer….
sampai wafiy dh blh hafal lagu menuju puncak..siap gaya ala2 ‘menembak muka’ tu lagikkk….

nak tauu knp?

sbb…we all dah boring……..ria asik2 tyg tuuu jer…..
jd…layann jer la….

….umah kami dah siap….

hi all..

sepatutnya umah kami siap pada Sept 2009..tapi developer buat keje cepat..dah siap awal bulan 4 hari tu…miss ong sibuk2 call aku..tny bila nak amik kunci..

kunci umah dah pun di ambil..so masa amik tu kena inspect and verify all the works..kalau ada defects..kena isi borang complaint…so far..no major defects to be complained about…

alhamdulillah…dapat jgk aku merasa umah sendiri..tapi biasala kalau keje gomen..umah teres je la dapat..nak banglow atau semi-D..tunggu 30 thn lagi la..(at that time aku pun dah pencen…ke dah tak dak..)

umah-tepi1

umah-full

sabtu ni..ada sesi mengukur dgn kontraktor (suami kakak sepupu aku) utk buat grill, kitchen cabinet, bedroom furniture, toilet equipment dll…congak2 banyak jugak nak habis ni….nervous jgk..takut tak cukup duit beb…

apapun..aku bersyukur dengan apa adanya yang Allah beri pada kami….

eikk..budak ni pun nak enterframe??

eikk..budak ni pun nak enterframe??

nanti umah dah cantik dan kami dah pindah sini..jemputla dtg umah ye semua kawan2..official invitation akan diberitahu kemudian……

….update on “masalah”…

hi all..

tentu masih ingat entry aku pasal 2 masalah aku lately ni kan….kalau tak ingat pls scroll down jer..

dan hasilnya..jeng jeng jeng..best jer nak syer dgn u olls…

1. masalah buang air aku dah ok skit..tak le merana sangat….aku baru minum benda ni 2 malam jer…tq for Pati Prune Innershine Brand’s dan tak lupa rakan2 yg syorkan aku minum benda alah ni…tq soo much….(gmbr tak dapat la nak tepek..kira 18SG …) so aku tepek gmbr Pati Prune Innershine yang lazat ittew…

emm..sedap benda alah ni

emm..sedap benda alah ni

2. masalah kembung perut Damia..alhamdulillah dah beransur kurang (rasanya…sbb baru 2 hari pakai Minyak Yuu Yee Cap Limau ni..)….aku harap Damia akan bertambah ok…..

minyak kecil yang amat panas

minyak kecil yang amat panas

overall..tengkiu kawan2 atas nasihat dan petua berguna anda…….sayang u olls…

…damia 30 hari….

hari ini damia dah berusia 30 (lebih sebenarnya sbb bulan mac kan ada 31 hari)…

so, kena la g klinik utk amik suntikan Hepatitis B dos kedua..dan nak check mamanya sekali…
aku g klinik kerajaan jer..fuh..punyala lama tunggu queue..amik nombor pkl 2.20p.m…dapat masuk jmpa dr 3.30p.m….tapi since aku org gomen yg setia..bwk2 bersabar sbb nk support gomen kannn…

pastu wafiy pun ada appoinment sbb kes underweight dia…

hasilnya:

berat Damia: 3.9kg (alahai naik skit jer..dlm 800gram..tapi dr kata it’s normal…)
height: 57cm…masa lahir dulu cuma 44cm
ukur lilit kepala: 35cm..masa lahir 33 cm
dan..dapat ‘hadiah’ kat peha belah kanan….

wafiy plak..berat dah naik 1kg menjadi 12kg(jer)…
dan…dapat ‘hadiah’ BCG sbb yg masa lahir tu tak menjadi..kesian tgk dia meraung2 kena cucuk..masa nak masuk bilik cucuk tu..dia macho jer….bila dah kena wrap dgn selimut (takut dia meronta)..dah mula pucat..aku sebak tgkk dia nangis..siap blh ckp lagi kat nurse tu.’adoii..akit….’..hehehee lawak jugak…

damia-30hr

sebelum kejadian

sebelum kejadian

ha..gini la rupanya lepas kena 'cubit' dgn nurse

ha..gini la rupanya lepas kena 'cubit' dgn nurse

Previous Older Entries