…boleh ke aku ni….

nak tau tak..masa aku berpantang lepas bersalin wafiy..aku langsung tak makan jamu atau mengamalkan apa2 amalan tradisi melayu…yg ada cuma mandi air rebusan akar kayu..tu pun dah masuk hari ke-7..sbb aku bersalinkan wafiy secara C-sect..jadinya semua benda2 jamu mak nenek tu mmg pantang bagi aku…berurut pun ala kadar je masuk hari ke 7..sbb takut luka tak elok lagi..so..sbb tu la badan aku ni tak slim2 lepas bersalin..(hehe..ye ke ni reason sebenarnya…tak tauuu la..)

jadi, aku dah nyesal sbb tgk kwn2 aku dah beranak more than 1 pun maintain jer. so kali ni aku berazam utk mengamalkan amalan berpntang yg btl..cthnya makan jamu…memakai bengkung…spt di bawah:

set jamu 60 hari...

set jamu 60 hari...

corset @ bengkung

corset @ bengkung

now, the problems are:

1. blh ke aku makan semua set jamu tu? (aku penakut mkn ubat tauuu)

2. blh ke aku bersalin normal..(kalau c-sect lg alamatnya jadi tukun la set Sendayu Tinggi aku nih..)

3. berkesan ke set Ammy 60 days dan corset Sendayu Tinggi ni???

ada tak kwn2 mama di luar sana yg dah penah cuba set Sendayu Tinggi ni? kalau ada..feel free to share ue xperience or anything about this product? (apala aku ni..dah beli baru nak tanya..hehehee)..tolong ye kwn2….kalau ada tips2 ke…nak kasi ‘mantap’ balik lps bersalin….share la dgn diriku ini…

11 Comments (+add yours?)

  1. khas lysha
    Feb 26, 2009 @ 22:17:48

    sy dulu keje kat sendayu.. set ammy dia mmg elok majoriti yg try dpt balik figure diorg.. tp corset dia sy tak pernah try.. walaupon ubat dia byk tp dia ada hari2 dia setiap satu botol utk 10 hari.. kakak sy pon guna masa dia pantang lepas 2 minggu badan dah rasa fresh mcm dah habis pantang.. sy tak guna set ni sbb masa sy bersalin bajet takder he he.. kalo sally nak tau lagi lanjut ym sy (kikimulya) blh sy explain lagi..

    Reply

  2. miza
    Mar 02, 2009 @ 23:40:14

    saya pakai corset st tu lepas bsalin.mmg best ah.senang nak pakai n berkesan gak nak kemas2kan yg jatuh2 tu.ubat2 dia saya xamik.cuma pantang makan je n beurut skit2.yg plg penting kena jaga kwsn jahit kat bwh nunn.argghh seram lak kalo teringat.nak beralih duduk time bfeed atas katil ngilu giler..

    Reply

  3. Joanne
    Mar 03, 2009 @ 14:44:25

    Just dropping by.Btw, you website have great content!

    ______________________________
    Unlimited Public Records Searches!

    Reply

  4. Connie
    Mar 04, 2009 @ 13:37:38

    salam singgah… & kenal…

    kite dulu pon pnh pakai corset tu.. ehm.. okey la… sbb skg ni leceh pulak nk pakai kain yg pjg2 jela mcm org dulu2 kan… hehehehe…

    Reply

  5. mamawafiy
    Mar 04, 2009 @ 14:35:15

    khas: ahahaa saya baru teringat khas penah keje ST dulu…kiranya mmg berkesan la ek produk2 ST ni…saya mmg nak sembang byk dgn khas psl produk2 ni..nnt la ada masa saya contact…anyway tq for ur info..

    miza & connie: salam singgah utk u all ber2…feel free to singgah lagi..saya pun selalu singgah site u all…and…tengkiu sbb yakinkan saya psl corset ni..kiranya mmmg berkesan la…san yg paling penting senang utk digunakan…kankankan

    joanne: welcome….and tq for visiting my blog…

    Reply

  6. big mamma
    Mar 04, 2009 @ 16:52:59

    selamat berpantang ye! kalau minggu pertama tu x perlu kot makan jamu lagi.. nanti baby nak menyusu.. panas pulak badan dia.. dh 2 minggu gitu bolehlah start makan kot.. atau cuba tanya stokis st tu.. cara nak makan mcm mana.. tulah takut mak nak jaga badan .. kesannya baby yg tanggung pulak.. t tak amik jamu masa mula2 melahirkan coz bagi breasfeeding.. entahlah.. nanti ty pendapat org lain pulak ye! apa2pun t doakan u selamt melahirkan nanti.. insya allah..

    Reply

  7. aishah
    Mar 04, 2009 @ 17:55:17

    wah. sally. nanti dapatla pakai balik baju2 seksi zaman bujang dulu. hihi.🙂

    Reply

  8. aishah
    Mar 04, 2009 @ 17:55:35

    berusahalah!

    Reply

  9. Connie
    Mar 04, 2009 @ 21:06:29

    i add ur link dlm my blog ekkk.. hehehehe…

    Reply

  10. mamawafiy
    Mar 06, 2009 @ 17:13:27

    tie: tu la..ada dgr jgk org tua2 ckp jgn mkn jamu awal2 bersalin nnt perut baby meragam sbb jamu tu panas….

    echah: alamak aku khuatir baju2 seksi dah tak blh pakai langsung..

    connie: silakan lah..dgn berbesar hatinya….saya pun nak add ur blog jgk…

    Reply

  11. farah
    Mar 10, 2009 @ 14:04:23

    hi..salam kenal ….saje nak share amalan utk kurus balik pas c-sect yg saya buat….akak leh tgk kat blog saya bln feb tajuk ‘the menu’….saya makan je jamu ngan pakai bengkung pas operate ari tu…tukang urut tu sendiri yg suruh…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: