…boleh ke aku ni….

nak tau tak..masa aku berpantang lepas bersalin wafiy..aku langsung tak makan jamu atau mengamalkan apa2 amalan tradisi melayu…yg ada cuma mandi air rebusan akar kayu..tu pun dah masuk hari ke-7..sbb aku bersalinkan wafiy secara C-sect..jadinya semua benda2 jamu mak nenek tu mmg pantang bagi aku…berurut pun ala kadar je masuk hari ke 7..sbb takut luka tak elok lagi..so..sbb tu la badan aku ni tak slim2 lepas bersalin..(hehe..ye ke ni reason sebenarnya…tak tauuu la..)

jadi, aku dah nyesal sbb tgk kwn2 aku dah beranak more than 1 pun maintain jer. so kali ni aku berazam utk mengamalkan amalan berpntang yg btl..cthnya makan jamu…memakai bengkung…spt di bawah:

set jamu 60 hari...

set jamu 60 hari...

corset @ bengkung

corset @ bengkung

now, the problems are:

1. blh ke aku makan semua set jamu tu? (aku penakut mkn ubat tauuu)

2. blh ke aku bersalin normal..(kalau c-sect lg alamatnya jadi tukun la set Sendayu Tinggi aku nih..)

3. berkesan ke set Ammy 60 days dan corset Sendayu Tinggi ni???

ada tak kwn2 mama di luar sana yg dah penah cuba set Sendayu Tinggi ni? kalau ada..feel free to share ue xperience or anything about this product? (apala aku ni..dah beli baru nak tanya..hehehee)..tolong ye kwn2….kalau ada tips2 ke…nak kasi ‘mantap’ balik lps bersalin….share la dgn diriku ini…

Advertisements

..tag baeekkk punya (for women only)…

kali ini..have been tagged by khas a.k.a mama naylie…best tag ni..tak sabar2 aku nk menjawabnya (tapi tadi kat opis tak sempat jwb..la ni baru blh jawb…)..so…jom check it out….
(soklan in english so kena jwb dlm english la yea…)

wafiy...5th day....

wafiy...5th day....

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
yup…coz on that time, i’m at the end of my compulsory course (DPA…for PTD)

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Maisara Saffiya

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Mixed..happy..at the same time nervous…it was the first time kan…so more on nervous la…

4. HOW OLD WERE YOU?
27 .. (not too old i think…)

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
when my regular menstrual did not come at the regular date…i bought pregnancy test kit at RANTAU PANJANG (coz i’m having my penempatan kampung module at that time…)

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
My friend Eamy Mokhtar..(been in the same kg at Rantau Panjang at that time)…hubby is the 2nd to know coz he was away….

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
50-50…coz it’s the first..

8. DUE DATE?
24th Jan 2007

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Owh…yup of course..so terrible….

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Sugarcane juice..(almost tak dpt..) and papaya…ummmmm

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
at first 2 months, my hubby (i mean his perfume..), tak lena tido malam dan sakit blkg….

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
a boy

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
nope..

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
15kg….wow….amazing

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
nope…

no. 16 takde terus ke no. 17 je lah ..

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
yup…high blood pressure on the 6th mths and high albumin in urine…

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Putrajaya…..

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Never been in the labour room…the baby was delivered in the OT

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
me myself and i (coz supposedly i’m having my appoinment for regular check up…)

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
An Indian lady doctor..and a team of nurses and attendant on the operation process

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
hmm…c-sect…LCSC

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Of course….2 doses of a very painful spina-epidural coz the first one was not working on me

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
2.25 kg….

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
18th Jan 2007 @ 5.05 pm

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Muhammad Amirul Wafiy (name chosen by his papa)

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
2 years and 1 month++

28. WOULD YOU DO IT AGAIN?
of course..now i’m having a litttle one inside my womb…6 more weeks to go..

Now i wanna tag :
1. liya haris..(maaf dik..u r the closest to my heart..)
2. rattna mas ayu….(aku xcited nk dgr citer ko plk)
3. uun..(update la blogmu itu sahabatku…)
4. mama aimi husna
5. dan mama2 yg belum menjawab tag ni….

(memandangkan most of my friends here masih bujang…list yg ada utk ditag amatlah sikit…)

okeh tu jer…selamat menjawabb….

…wet world pedas, rembau…

hari ni kitorang ke wet world pedas, rembau..ada kolam air panas..aku nampak tmpt ni masa on the way ke BTN ULU Sepri tahun lepas…macam best jer tempat ni..so aku pun saje2 la ajak papa g sini..sbb takde apa2 aktiviti menarik minggu ni…

pkl 7.00- aku kemas2 beg..nak picnic la katakan..call kak uda (kakak aku yg dok kat Kuarters KLIA..keje KDN KLIA..aku ajak dia sekali..) suruh dia siap2..dia kata dia dah siap masak nasi lemak daaa…malu gua….

pkl 8- wafiy dan aku dah siap mandi..papa sibuk godek2 kete dia..belum mandi lagi tu….

pkl 9- gerak dari umah menuju ke KLIA..amik kak uda…wafiy suka sgt bila aku ckp ‘kita nak g swim tau…’ (dia ni pantang jumpa air..nama je asthma…)

pkl 10- dah masuk highway seremban..singgah jap hentian senawang makan nasi lemak…

pkl 10.45- taddaaa..sampai kat wet world..cuaca agak mendung..orang tak ramai lagi..sekali tu makanan luar dgn pelampung takbleh bwk masuk (dah agak dah..sama je mcm theme park yg lain2…)..takpe la..janji dpt mandi air panas..

bayaran rm10 utk seorang dewasa..kanak2 tinggi 85cm ke atas kena rm5..wafiy kan ketot…70cm jer..so free la….

overall preview: mmg best tempat ni…kalau korang nak try kolam air panas yg best dtg la sini…tapi aku tak dpt rasa kolam yg paaaling panas psl ibu2 mengandung takbleh masuk itu kolam daa….

image566 image567image568image569image571

….hari sabtu ini….

ada plan yg amat mengujakan hari ni..papa janji nak bawak aku gi shopping barang adik baby (tak habis beli lagi…) sebab asik tak sempat jer…aku mmg excited…bangun awal hari ni..(tak la awal mana pon..biasa kalau sabtu adalah hari malas-malasan bangun pagi…)

aku masak nasi goreng ngan ayam goreng…dua beranak tu masih tido lagi….senang skit keje aku..kalau tidak si wafiy tu sure nak tolong aku tumbuk bawang ke..ape ke..tu yg buat memasak jadi lambat…

lepas tu..papa tolong aku sidai laundry…sambil aku temankan wafiy main2 kat laman umah..eikk..sunyi jer kwsn perumahan aku ni…kalau tidak bunyi salakan anjing saje…(maybe anjing tido lagi kot..)

lepas breakfast..papa dan wafiy amik turn tido lagi….aku je yg terkelip2 ni ha..nak tunggu jam 2 ptg….nak shopping……(tapi aku jangka mesti terlajak gak tu..biasala…)

ok la..kawan2 semua..have a great wiken…

..what i wud like to share with u…

Health:

1. Drink plenty of water.
2. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.
3. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants.
4. Live with the 3 E’s — Energy, Enthusiasm, and Empathy.
5. Make time to for prayer.
6. Play more games.
7. Read more books than you did in 2008.
8. Sit in silence for at least 10 minutes each day.
9. Sleep for 7 hours.
10. Take a 10-30 minutes walk every day. And while you walk, smile.

Personality:

11. Don’t compare your life to others’. You have no idea what their journey is all about.
12. Don’t have negative thoughts or things you cannot control.
Instead invest your energy in the positive present moment.
13. Don’t over do. Keep your limits.
14. Don’t take yourself so seriously. No one else does.
15. Don’t waste your precious energy on gossip.
16. Dream more while you are awake.
17. Envy is a waste of time. You already have all you need.
18. Forget issues of the past. Don’t remind your partner with
his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
19. Life is too short to waste time hating anyone. Don’t hate others.
20. Make peace with your past so it won’t spoil the present.
21. No one is in charge of your happiness except you.
22. Realize that life is a school and you are here to learn.
Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away
like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
23. Smile and laugh more.
24. You don’t have to win every argument. Agree to disagree.
Society:
25. Call your family often.
26. Each day give something good to others.
27. Forgive everyone for everything.
28. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.
29. Try to make at least three people smile each day.
30. What other people think of you is none of your business.
31. Your job won’t take care of you when you are sick. Your friends will. Stay in touch.

Life:

32. Do the right thing!
33. Get rid of anything that isn’t useful, beautiful or joyful.
34. GOD heals everything.
35. However good or bad a situation is, it will change.
36. No matter how you feel, get up, dress up and show up.
37. The best is yet to come.
38. When you awake alive in the morning, thank GOD for it.
39. Your Inner most is always happy. So, be happy.

Last but not the least:

40. Share this to everyone you care about.

We may have welcomed this year on a bit of a rough patch,
But things will go back up and everything will hopefully be alright.

L I V E L I F E T O T H E F U L L E S T !

…blank…

it’s been three and a half years
since we’ve been together here
my love for you is unconditional
it will always grow just like petals….

now, my dear
if you see there are tears falling from my eyes
just close your eyes from searching the reasons why
stop thinking for the unwise
because my love for you
will always survive……….

…i’m thinking of….

malam2 buta begini..when i cudn’t sleep…i’m thinking of many idiot things…such as:

1. i wud like to have another blog..without the ‘mamawafiy’ word in the domain…coz anak aku nanti bukan wafiy sorang je kan..(tu la..dulu mmg poyo..sikit2 mamawafiy jer….)…

2. i’m thinking of how is the process of delivering a baby…secara normal..ini adalah perkara yg paling merisaukan aku…(sampai tido tak lena memikirkannya…)

3. bila la maid aku nak sampai ni…dah tak larat nak buat house chores nih…(pemalas)

4. ermm…..bila nak shopping lagi nih….(barang baby okeh..)

dannn…

……………………..

………………………………

bila aku buleh tido ni wehhhhh………………

update on 20th feb:
i’m not sleeping all over the night…just pusing kiri pusing kanan saja..dan hasilnya…..skrg i’m sooo sleepy and lazy utk buat apa2…

Previous Older Entries