Ayat-Ayat Cinta- The Best Islamic Romantic Film

The Islamic romance film “Ayat Ayat Cinta”, political Islam, and pesantren prodigies.

The wildly popular novel by Habiburrahman El-Shirazy, and now film, Ayat Ayat Cinta (Love Verses), tells the story of young handsome Fahri bin Abdullah Shiddiq (played by Fedi Nuril), an Indonesian student attending Al-Azhar University in Cairo, Egypt, who attracts beautiful young women left, right, and centre, four of them in fact:

  • Nurul (played by Melanie Putria), also an Indonesian in Egypt, the daughter of an important East Java kyai.
  • Noura (Zaskia Adya Mecca), an ungrateful Egyptian girl (Fahri saves her life but she betrays him later).
  • Maria (Carissa Putri) a Coptic Christian living next door to Fahri, who inexplicably converts to Islam at the end of the film.
  • Aisha (Rianti Cartwright), from a wealthy German-Arab family.

In the end Fahri plumps for the rich girl Aisha and they no doubt live happily ever after.

The book and film have been taken up by some on the Islamist side of politics, including parliament chairman Hidayat Nur Wahid of the PKS, who on 7th March met with some of the cast and crew of the film. Hidayat said he hadn’t seen the film, and he hoped there was no violence or pornography in it, but he had read the book and liked it

Hidayat said the book’s author, Habiburrahman El-Shiraz, was a good example of a new generation of writers who had attended Islamic boarding schools (pesantren) and who could bring Islamic teachings to the masses.

Separately Habiburrahman himself, usually called Kang Abik, 32 years old, says he wants people to know that pesantren schools don’t just teach religion but universal subjects as well.


Habiburrahman El-Shirazy

He has three more Islamic novels due out soon, Langit Mekah Berwarna Merah (Red Sky of Mecca), Bidadari Bermata Bening (Radiant Eyed Angel), and Bulan Madu di Yerussalem (Honeymoon in Jerusalem).

p/s: aku tgk filem ni masa malam raya ke 10 hari tu kat TV3..dah lama nak post something menarik pasal isi filem ni..tapi asik tertangguh jer sbb banyak keje..jadi nak mudahkan kerja aku google jer la..nak tulis sendiri letih la..

memang aku kurang suka tgk filem Indonesia tapi since filem ni sangat menarik dengan unsur-unsur cinta ala islamik (taaruf  instead of dating dsb..yang mana aku tak terfikir pun ada anak muda zaman skrg yang akan buat taaruf ni dpn makbapak ni..) jadi aku tgk filem ni sampai habis. latar belakang filem pun amat menarik..Sungai Nil…Mesir…memang aku suka kota purba ni..pastu tgk wanita2nya yang cantik dan sopan2…emm sejuk mata memandang. Yang paling aku suka dalam filem ni:

  • part upacara perkahwinan Fahri dengan Aisha..yang mana upacaranya ada pengaruh India (atau Bollywood?) especially masa lepas akad nikah tu..ada kelopak bunga ros merah ditabur dari beranda tingkat atas rumah yg ala istana tu..wow romantiknya;

  • quote Fahri kepada Maria “setiap orang ada jodohnya, macam Sungai Nil dan Mesir..kalau tak ada Sungai Nil..tak ada la kota peradaban Mesir”. Dan ironiknya walaupun Fahri bernikah dengan Aisha atas dasar quote ni..akhirnya jodoh Fahri juga tetap ada dengan Maria walaupun tak lama…

  • kesopanan, keimanan dan akhlak Fahri yang akhirnya memilih untuk berkahwin setelah dia rasa tak dapat menahan nafsunya setelah beberapa lama berkawan dengan Aisha..dan akhirnya dia sendiri tak sangka jodoh yang diberikan oleh Pak Ashaari adalah Aisha yang selama ni dia dok berkawan…dan memang keperibadian Fahri sangat aku kagumi..walau dalam susah dan senang masih lagi setia dengan tali Allah..walaupun difitnah..masih kekal dalam islam…

  • pengorbanan Aisha yang cuba untuk mengelakkan suaminya dari dosa dan dalam masa yang sama menyelamatkan Maria daripada koma dan mati..dengan memaksa Fahri nikah dengan Maria walaupun Maria tak sedar (koma) masa tu. sebab dia tau Maria sangat mencintai Fahri dan kenyataannya Maria pun dan betul2 kenal Islam secara mendalam..dan Aisha rasa kalau Fahri tak kawin dengan dia (Aisha) mungkin Maria dah masuk Islam dan kahwin dengan Fahri. dan yang paling sedihya masa tu Aisha dan pregnant, dan still sanggup berkorban untuk Fahri. (aku nangis masa part ni..touching sangat..)

  • ada satu part masa Fahri berbicang dengan kawan dia lepas dia dah kawin dengan Maria..dia kata dia dah penat ada isteri 2 orang sebab 2-2 menuntut perhatian yang sama pada masa yang sama..dan konflik selalu timbul. part ni aku harap dapat membuka mata orang2 lelaki kat luar sana bahawasanya bukan mudah nak beristeri lebih dari 1 ni..yang difikirkan dan yang digembar gemburkan hanya yang best jer selalunya..tapi filem ni betul2 menunjukkan realiti yang sebenar betapa ‘letihnya’ berpoligami ni…(i have no offence towards poligamy, by the way..)

  • filem ni betul2 islamik…dan berjaya membuktikan bahawa Islam ini benar-benar indah bagi yang percaya dengannya. banyak teknik penceritaan diolah dengan baik dan tak ada satu part pun yang tak elok..semuanya elok2 belaka. paling best tgk Aisha pakai jubah even nak tido..memang la tradisi orang Arab pakai jubah tapi aku tak pernah rasa jubah tu sangat selesa sampai boleh dibawa tido…persepsi aku jubah tu PANAS dan RIMAs..well, filem ni mengubah persepsi aku..dan aku paling suka dengan watak Aisha dan Maria..so sweet……

sebenarnya banyak lagi aku nak komen tapi cukupla dulu setakat ni. Jadi, next top items yang aku nak beli sekarang ni adalah:

1. novel Ayat-Ayat Cinta (kat mana ada ek?)

2. DVD atau CD filem ni..nak simpan buat rujukan hahahaaa….

kalau kawan-kawan tau kat mana boleh dapat 2 benda ni dengan mudah dan tempat yang terdekat, silalah beritahu aku ok…….

SEKIAN….

 

7 Comments (+add yours?)

  1. mama naylie
    Oct 21, 2008 @ 16:15:52

    sy pon tgh berusaha nak dptkan novel dia.. last skali yg sy tau biras sy ada beli novel nie kat mph alamanda..

    Reply

  2. mamawafiy
    Oct 21, 2008 @ 16:27:47

    oh ada ke kat mph alamanda..dekat jer dgnku rupanya..kalau cam tu bolehla saya beli esok

    Reply

  3. en_me
    Oct 22, 2008 @ 09:50:20

    ammvoiii, mama layannns novel chenta larr fulakkks..

    Reply

  4. mamawafiy
    Oct 22, 2008 @ 10:09:44

    en_me: alahai rindunya kat encik..mana pergi ni…..
    tu la yg saya pelik, sejak pregnen keli kedua ni jadi romantik dan sensitif plak…

    Reply

  5. mama naylie
    Oct 24, 2008 @ 14:09:09

    sally, ada award 4 u la.. dtg ambik ek!..

    Reply

  6. elizhitomi
    Oct 24, 2008 @ 19:22:05

    memang best cerita ni…;D

    Reply

  7. Che Nah ZatuL
    May 06, 2009 @ 21:06:04

    yup..cita ney mmg best..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: