alahai wafiy…….

jumaat lepas aku dan rini (kawan seofis yang pregnen jugak) shopping maternity dress kat Alamanda…boleh tahan la jugak habis duit kitorang…tapi berbaloi la…beli baju dan kasut best2 as reward to myself….yela penat2 keje…dah ada duit tu..belanja je la..hehehe (kawan2 sila jgn ikut perangai aku yeak..ala2 Becky dalam siri novel Shopaholics tu plak…alasan nak shopping dia..as a reward to ourself..hahaaa..padahal yang dia beli tu mmg merapu…)

at the end of the shopping session..ni la salah satu daripada hasilnya..

dah pregnen kenalah pakai flat shoes…

sebenarnya aku bukan nak cerita apa yg aku beli kat sini..tapi nak tunjukkan aksi si wafiy bergaya dengan maternity shoes mamanya…hei anak bujang aku ni mmg pantang nmpk kasut tumit tinggi..sure dia belasah pakai punya….suka betul melaram…mcm pompuan plak….

alahai wafiy………

memula mmg nak marah tapi bila tgk dia terkial2 masukkan kaki pastu catwalk around the living room..tak tahan aku..terus gelakkan dia..last2 dia plak terpinga2….

Ayat-Ayat Cinta- The Best Islamic Romantic Film

The Islamic romance film “Ayat Ayat Cinta”, political Islam, and pesantren prodigies.

The wildly popular novel by Habiburrahman El-Shirazy, and now film, Ayat Ayat Cinta (Love Verses), tells the story of young handsome Fahri bin Abdullah Shiddiq (played by Fedi Nuril), an Indonesian student attending Al-Azhar University in Cairo, Egypt, who attracts beautiful young women left, right, and centre, four of them in fact:

  • Nurul (played by Melanie Putria), also an Indonesian in Egypt, the daughter of an important East Java kyai.
  • Noura (Zaskia Adya Mecca), an ungrateful Egyptian girl (Fahri saves her life but she betrays him later).
  • Maria (Carissa Putri) a Coptic Christian living next door to Fahri, who inexplicably converts to Islam at the end of the film.
  • Aisha (Rianti Cartwright), from a wealthy German-Arab family.

In the end Fahri plumps for the rich girl Aisha and they no doubt live happily ever after.

The book and film have been taken up by some on the Islamist side of politics, including parliament chairman Hidayat Nur Wahid of the PKS, who on 7th March met with some of the cast and crew of the film. Hidayat said he hadn’t seen the film, and he hoped there was no violence or pornography in it, but he had read the book and liked it

Hidayat said the book’s author, Habiburrahman El-Shiraz, was a good example of a new generation of writers who had attended Islamic boarding schools (pesantren) and who could bring Islamic teachings to the masses.

Separately Habiburrahman himself, usually called Kang Abik, 32 years old, says he wants people to know that pesantren schools don’t just teach religion but universal subjects as well.


Habiburrahman El-Shirazy

He has three more Islamic novels due out soon, Langit Mekah Berwarna Merah (Red Sky of Mecca), Bidadari Bermata Bening (Radiant Eyed Angel), and Bulan Madu di Yerussalem (Honeymoon in Jerusalem).

p/s: aku tgk filem ni masa malam raya ke 10 hari tu kat TV3..dah lama nak post something menarik pasal isi filem ni..tapi asik tertangguh jer sbb banyak keje..jadi nak mudahkan kerja aku google jer la..nak tulis sendiri letih la..

memang aku kurang suka tgk filem Indonesia tapi since filem ni sangat menarik dengan unsur-unsur cinta ala islamik (taaruf  instead of dating dsb..yang mana aku tak terfikir pun ada anak muda zaman skrg yang akan buat taaruf ni dpn makbapak ni..) jadi aku tgk filem ni sampai habis. latar belakang filem pun amat menarik..Sungai Nil…Mesir…memang aku suka kota purba ni..pastu tgk wanita2nya yang cantik dan sopan2…emm sejuk mata memandang. Yang paling aku suka dalam filem ni:

  • part upacara perkahwinan Fahri dengan Aisha..yang mana upacaranya ada pengaruh India (atau Bollywood?) especially masa lepas akad nikah tu..ada kelopak bunga ros merah ditabur dari beranda tingkat atas rumah yg ala istana tu..wow romantiknya;

  • quote Fahri kepada Maria “setiap orang ada jodohnya, macam Sungai Nil dan Mesir..kalau tak ada Sungai Nil..tak ada la kota peradaban Mesir”. Dan ironiknya walaupun Fahri bernikah dengan Aisha atas dasar quote ni..akhirnya jodoh Fahri juga tetap ada dengan Maria walaupun tak lama…

  • kesopanan, keimanan dan akhlak Fahri yang akhirnya memilih untuk berkahwin setelah dia rasa tak dapat menahan nafsunya setelah beberapa lama berkawan dengan Aisha..dan akhirnya dia sendiri tak sangka jodoh yang diberikan oleh Pak Ashaari adalah Aisha yang selama ni dia dok berkawan…dan memang keperibadian Fahri sangat aku kagumi..walau dalam susah dan senang masih lagi setia dengan tali Allah..walaupun difitnah..masih kekal dalam islam…

  • pengorbanan Aisha yang cuba untuk mengelakkan suaminya dari dosa dan dalam masa yang sama menyelamatkan Maria daripada koma dan mati..dengan memaksa Fahri nikah dengan Maria walaupun Maria tak sedar (koma) masa tu. sebab dia tau Maria sangat mencintai Fahri dan kenyataannya Maria pun dan betul2 kenal Islam secara mendalam..dan Aisha rasa kalau Fahri tak kawin dengan dia (Aisha) mungkin Maria dah masuk Islam dan kahwin dengan Fahri. dan yang paling sedihya masa tu Aisha dan pregnant, dan still sanggup berkorban untuk Fahri. (aku nangis masa part ni..touching sangat..)

  • ada satu part masa Fahri berbicang dengan kawan dia lepas dia dah kawin dengan Maria..dia kata dia dah penat ada isteri 2 orang sebab 2-2 menuntut perhatian yang sama pada masa yang sama..dan konflik selalu timbul. part ni aku harap dapat membuka mata orang2 lelaki kat luar sana bahawasanya bukan mudah nak beristeri lebih dari 1 ni..yang difikirkan dan yang digembar gemburkan hanya yang best jer selalunya..tapi filem ni betul2 menunjukkan realiti yang sebenar betapa ‘letihnya’ berpoligami ni…(i have no offence towards poligamy, by the way..)

  • filem ni betul2 islamik…dan berjaya membuktikan bahawa Islam ini benar-benar indah bagi yang percaya dengannya. banyak teknik penceritaan diolah dengan baik dan tak ada satu part pun yang tak elok..semuanya elok2 belaka. paling best tgk Aisha pakai jubah even nak tido..memang la tradisi orang Arab pakai jubah tapi aku tak pernah rasa jubah tu sangat selesa sampai boleh dibawa tido…persepsi aku jubah tu PANAS dan RIMAs..well, filem ni mengubah persepsi aku..dan aku paling suka dengan watak Aisha dan Maria..so sweet……

sebenarnya banyak lagi aku nak komen tapi cukupla dulu setakat ni. Jadi, next top items yang aku nak beli sekarang ni adalah:

1. novel Ayat-Ayat Cinta (kat mana ada ek?)

2. DVD atau CD filem ni..nak simpan buat rujukan hahahaaa….

kalau kawan-kawan tau kat mana boleh dapat 2 benda ni dengan mudah dan tempat yang terdekat, silalah beritahu aku ok…….

SEKIAN….

 

Ini jawapannya…..

Ini buah tangan raya daripada khas lisha….aku rasa hari ni agak lapang..sbb kerja urgent dah settle…boleh la aku jwb tag dia sambil mengupdate blog yg dah berabuk ni….
top 2 things found in your wallet as always:
1. IC
2. Driving Licence
top 2 things to do when i’m sad:
1. of course, cry la
2. sleep..hahaaa

top 2 songs you can listen to again and again:
1. You’re Still The One – Shania Twain
2. Balik Kampung- Allahyarham Sudirman…(sampai wafiy pun dah suka lagu ni..)
top 2 reasons to watch television:
1. to entertain myself…..kalau tak boring la aku…
2. to know what is happen outside

top 2 places I’d want to visit 10 years from now:
1. Mekah+Madinah (g haji la tu..)
2. mana-mana tempat kat dalam negara Jepun

top 2 current obsessions:
1. mestilah anak kesayangan amirul wafiy..
2. baby dalam perut ni ha…apa la khabar dia….

top 2 favorite nickname:
1. sally
2. kakak

top 2 favorite food:
1. fast foods like KFC,McD
2. soto
top 2 favorite snacks:
1. twisties kaler merah (cheese)
2. sunsweet prune 

top 2 favorite website:
1. blog kawan2 yg ada kat list blogroll
2. friendster

top 2 goals you want to accomplish:
1. a healthy and happy life with my family
2. sebuah rumah yg aman dan mendamaikan….

top 2 favorite to do:
1. watching my son when he is sleeping
2. sleep (and let my son watch me back hahahaaa) 

top 2 favorite places:
1. waterfalls
2. rumah mak
top 2 things i can’t wait to happen:
1. to deliver my second baby
2. to step into our new house soon….

top 2 places where I love to shop:
1. alamanda (dah tu jer yg dekat)
2. Manjaku Kajang

top 2 persons to tag:
1. Echah
2. faruqy
dah siap……ini pun amik masa dekat sejam nak siapkan coz ada kontraktor dtg jumpa plak sat tadi…..