many good things today….

petang tadi aku baru dapat tau kawan aku, chin nee dah selamat delivered her twin baby boy (by C-sect) kat HUKM…tahniah kat mama qiqi ni…aku lega dia dah selamat..sebab she kept on counting days by days to see her twin baby boy…silalah tgk baby2 dia yg cute di sini..nama baby2 tak tau lagi…..but the boys are really cute….

bercerita pasal chin nee..aku kenal dia masa aku surf the net nak cari susu yg sesuai utk wafiy masa masuk umur setahun..sbb wafiy ni kena special care..tak boleh sebarang susu sbb dia asthma dan tak suka makan makanan pejal..jadi doktor kat cuba bagi susu yg ada banyak nutrien such as Pediasure…aku pun nak tgk testimoni pengguna2 yg dah pernah guna Pediasure ni…surf punya surf keluar la blog chin nee..dia kasi qiqi, anak pompuan dia susu ni..sbb anak dia mmg picky eater sebijik mcm wafiy..berat bdn dia masa umur 4 tahun baru 12kg..(if i’m not mistaken). jadi paed syorkan dia bagi Pediasure..jgn campur susu lain…so aku pun try la bagi wafiy Pediasure starting last wiken…..

so far wafiy suka susu ni..perasa vanilla..dan aku harap selera makan wafiy akan bertambah dan berat badan meningkat so that i don’t have to see the paed every month…..doakanlah ye kawan-kawan…..

utk chin nee..tahniah sekali lagi…..dan tq for the advise..

11 Comments (+add yours?)

  1. faruqy
    Jul 02, 2008 @ 14:19:32

    apa good things yang lain tu beb?

    Reply

  2. mamawafiy
    Jul 02, 2008 @ 15:27:54

    1. keje aku ok semalam…
    2. bos puas hati dgn keje aku
    3. aku rasa lapang je semalam..alhamdulillah…

    hahaha ok tak?

    Reply

  3. mama naylie
    Jul 03, 2008 @ 14:06:57

    tahniah untuk kawan mama yg dpt twin boys tue.. and wafiy.. moga bertambah2 selera makan k.. supaya sehat, cergas dan cerdas..

    Reply

  4. mamawafiy
    Jul 03, 2008 @ 15:03:50

    tq atas doa awak

    Reply

  5. lia
    Jul 07, 2008 @ 17:20:38

    lia pernah try bg hannan susu pediasure ni tp tk jalan..susahnya kalau anak yg memilih makan ni….

    Reply

  6. mamawafiy
    Jul 07, 2008 @ 17:43:42

    wafiy pun tanak minum sgt..akak cuma bg dia malam je..sbb dia kuat minum susu mlm2..jadi nak tanak dia minum gak susu ni..hahahaa

    Reply

  7. Siti Sal Azira - Ibu Wafi
    Jul 23, 2008 @ 12:20:31

    Hai..akak.

    Ct singgah kat sini ..kebetulan aritu sesaja godek frenster akak ader alamat blog akak.Boleh kan .

    Cakap pasal susu ni. Wafi pun minum susu ni start umo setaun aritu.Bila start setaun nampak dia macam taknak mengembang so dr advise susu ni even dia ni mmg spesis kuat makan.Lagipun masa try dugro dia takmo minum+sembelit.

    So far dah dekat 7 bulan dia minum.okla.Dia mmg suka minum ni.walaupun dah makan nasik bagai dia still minum susu paling kurang 5-6 kali (8-9oz).
    Badan dia still keding tapi alhamdulillah bab sakit tu mmg jarangla.sentiasa aktif. demam +selsema pun dah jarang nak kena.sembilit+cirit birit pun takde.kiranya okla susu ni.

    klu rajin leh singgah kat otopages ct.
    http://bedah125.fotopages.com

    Reply

  8. mamawafiy
    Jul 23, 2008 @ 12:39:33

    boleh je adikku sal….akak mengalu-alukan kawan2 semua ke blog akak yg tak seberapa ni hehehee..

    akak pun dah banyak cuba mcm2 susu: masa baru lahir kasi NAN 1..mmg sgt ok..dia pun kuat minum, berak takde prob..tapi bila dah start setahun bila akak try bagi NAN 2 dia tanak..asik muntah jer..so akak tukar ANMUM Essential Honey..tapi asik berak je plak…pastu tukar Dugro..pun terberak2 jgk..pastu tukar Dutch lady Susulan 2…baru ok….pastu kwn akak (chin nee) dan dr advice minum pediasure sbb dia ni underweight..apa taknya..langsung tanak makan nasi/bubur..kalau bagi mesti muntah..so dia makan nestum jer la…..skrg ni dia tanak minum sgt pediasure..pekat sgt kot..kan scoop dia bsr giler…tapi skrg selang2 dgn Dutch Lady jer..lepas ni dah takbleh minum Dutch lady sbb dh lebih umur..akak plan nak bagi Biomil plak..sesuai utk bdk asthma mcm wafiy….ada experience/kwn2 penah citer tak pasal biomil ni sal?

    Reply

  9. Siti Sal Azira - Ibu Wafi
    Jul 23, 2008 @ 14:21:31

    oo.wafi aritu pun masa kecik takde problem susu.Wafi masa kecik dulu ct try dulac.pastu kononya tukar ke anmun dia takmo minum langsung pastu bagi balik dulac sampaila dupro.mmg takde problem.
    bila masuk setaun try dugro .dah start buat hal dia taknak minum asal bagi dia tutup mulut+sembelit+naik ruam satu badan. mmg risau masa tu.pastu tukar mamil gold dia minum tapi tak banyak.last tanya dr dia sroh try pediasure.dia minum tapi sembelit gak selang seli ngan mamil gold.mula2 try pediasure macam dalam gambar akak tu tapi 2 bulan pastu try pediasure yang tutup/tin ungu sbb tgok ada FOSbifidus sesuai utk sembelit.pastu dah ok sampai skarang minum susu tu.

    Wafi ni kuat makan tapi badan takmo naik tu pasal mintak advise dr.Rsau sbb kecik sangat.nampak gitar2 kat badan.

    ct tak ikut sangat sukatan dia.selalunya wafi kalau ct buat susu 9oz tu 31/2 scoop jer.kalau ikut sukatan dia macm pekat sangat rasanya.

    Wafi ni makan nasik macam kitorang jer.dah takmo nestum.apa yang kita makan tu la yang dia makan.cuba akak bagi makan nasik ngan lauk yang akak makan.dia dah nak makan lauk org besar kot.dah taknak makan bubur nasik.asal makan suap dia sekali.mesti pastu dia berselera.Wafi dulu pun tak mo makan tapi skarang kita plak kena sekat2 dia makan.mula2 calit dulu kat mulut dia nanti dia rasa sedap dia sendiri mintak kita suapkan.

    ct tak tau la sangat pasal biomil ni.tapi selalu gak tengok kata majalah pa&Ma.nanti kalau ct dapat info ct bagitau

    Reply

  10. mamawafiy
    Jul 23, 2008 @ 14:26:48

    dah selalu gak akak cuba2 suap mknan yg kitorg mkn kat dia tapi dia tanak..memula tgk org mkn mmg dia mcm bernafsu nak mkn..siap jilat2 bibir lagi (tak senonoh kan wafiy akak ni..)..tapi bila dah diberi rasa skit dia tanak plak..

    btw..tq for ur advice…..(akak tak sempat jgk fotopages ct..tapi soon i’ll check it out ok)

    Reply

  11. mummy risau
    Mar 21, 2011 @ 12:51:38

    salam…cuma nk tanya pendapat akak..anak saya baru berumur 11 bulan.sejak lahir dia minum susu anmum.tp 2 3 minggu lepas ni,dia susah nk berak (sembelit).ikut pengalaman akak,adakah sembelit tu sbb susu yg diminum?kena tukar susu lain atau de petua2 lain..sy dh bg dia air oren,buah betik n kurangkan susu dia,tp x jalan jugak.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: