suatu tempat di atas banjaran titiwangsa….

26th july 2008, 6.30 pagi: tanpa plan yg lengkap, kami bangun awal2 pagi untuk berjalan-jalan makan angin ke Cameron Highland..mungkin aku teruja dengan cerita kawan-kawan yang pegi ke sana awal bulan ni terutama si echah..kami memilih untuk melalui highway KL-Putrajaya, exit kat Bukit Jalil dan terus masuk Lebuhraya Utara-Selatan…dan berhenti brekfes kat Hentian Rawang…..pastu masuk Tapah….alahai, rupanya jalan tak okay la..banyak landslide….sampai satu tahap tu hanya satu line jalan je boleh guna..bayangkan dahla jalan bebukit bukau..pastu kecik plak..lori besar2…dan hanya sebelah jalan bleh guna..memang cuak…

tapi alhamdulillah sampai juga kat Tanah Rata jam 11.30..papa isi minyak dan berehat2 sekejap….pastu teruskan perjalanan..

nak dipendekkan citer..berikut adalah senarai tempat yang kami lawati:

1. Strawberry Park

2. Central Market, Brinchang

2. Butterfly Park

4. Rose Valley

5. Cameron Valley Tea

      

baliknya kami ikut jalan Simpang Pulai..ok sikit..tak teruk sangat, walaupun hujan lebat tapi alhamdulillah kami tiba kat umah mak (Kelanang) pukul 11.30 malam….penat giler…Wafiy dah berapa kali bangun-tido……aku gak yang bersengkang mata….apapun..tengkiu to papa..sebab bawak kami jalan2……

Advertisements

what a lazy saturday ever….

do not have any appoinment..or any wedding invitations…so that today is announced as..

SUPER DUPER LAZY SATURDAY….

some lazy snaps for the day…..

my 1-month-old laptop…..

 

saje je nak tunjuk kat kwn2..laptop HAK KERAJAAN MALAYSIA yang aku baru dapat lebih kurang sebulan yg lalu..HP Compaq 2210b..sama cam echah dan faruqy dapat (kitorg kan satu opis)…ianya agak comel dan sungguh canggih..ada fingerprint sensor so kalau nak log in tak yah masukkan password dan kata laluan…just swipe my fingers…and dah bleh log in…

so far tak de masalah besar..alhamdulillah..tapi since kerja aku byk gunakan excel..jadi ambil masa jgk nak familirizekan mata dgn monitor yg kecik ni (9 inches)……

ok la aku ucapkan selamat menggunakan harta Kerajaan kepada aku, echah dan faruqy (walaupon agak terlambat..tapi better late than never kan..)

sumpah tak nak makan durian lagi

tetiba je papa bawak balik satu bonet durian yg sungguh menarik ptg semalam…..

dah la kitorg posa..nak tunggu bukak posa tu punyala seksa menahan bau durian yg harum tu……

lepas makan nasi tomato yg aku masak..papa tak toleh kiri kanan terus ke dapur ‘mengerjakan durian’..aku jerit kat dia “pa..be careful…awak baru je bukak posa..dah nak makan durian”…tapi nak kata apa..dia dah bersila sambil makan durian….

tup2..aku ke dapur..dah banyak durian menjadi ‘korban’…

malam tadi gak..tragedi menjelma..papa pening kepala..kena high blood pressure la tuh…tu la aku dah cakap tak mo dgr..last2 jam 2.15 a.m dia dah tak tahan..tak bleh tido..terpaksa pegi klinik….sah2 darah dia naik..jadi hari ini doktor bagi MC kat papa….kesian plak aku tgk keadaan papa yg tak bermaya…mengigil2..sampai dia kata “dah, pasni papa tanak makan durian lagi..baki durian ni semua nak kasi mak..”.aikk..serik ke?

aku dengarkan jer…nanti esok2 hilangla serik tu..aku nak tunggu dan lihat hahahhaaaaa……..

ikan keli masak gulai cekur

(post ni aku dah tulis sejak semalam tapi due to lack of time..kena tunda hahaha)

haha kali ni aku bukan nak cerita pasal aku dah pandai masak..tapi mama naylie nak resepi..katanya ada org dah terliur..jadi utk mama naylie dan rakan2 yg nak mencuba..silakan…….

bahan-bahannya:

ikan keli 4 ekor..kalau beli yg dah siap salai lagi best

santan 1 kotak 200ml (nak senang…tak yah perah2)

2 inci isi cekur

cili api ikut suka..kalau suka pedas..ltk byk2

5 ulas bawang merah kecil

2 ulas bawang merah

garam sesedap rasa

(bahan2 di atas kecuali ikan keli, garam dan santan, ditumbuk halus)

cara-cara memasaknya:

1. ikan keli digoreng garing..nak panggang lagi bagus…

2. masukkan santan pekat dan bahan2 yg ditumbuk tadi kat dalam periuk. masak di atas api sederhana sehingga kuah pekat…kalau suka boleh tambah serbuk kunyit skit dan hirisan daun cekur….

3. susun ikan keli goreng kat dalam pinggan besar atau mangkuk pastu curahkan kuah cekur tadi kat atas ikan…

taddaaaa…dah siap..senang kann……….

p.s: mama naylie dan echah, jgn lupa cuba tau… 

i can’t believe i can cook…(like a pro)

hahaha..the title is some sort of ‘poyo’ things…but i’ve made it…so u think i can’t cook? naaahhh….

papa always say that i can’t cook javanese dishes perfectly (just like my late MIL)..but for breaking fast yesterday..i did it..taddaaa..let’s see what i’ve cook:

ikan keli salai gulai cekur

papa’s favourite dishes……

sambal telur ala jawa

and..watermelon juice…(this is obviously NOT a javanese dish ok)

why shud we have 3 tumblers instead of 2? the half-filled tumbler is for my little hero…wafiy (eventho he was not fasting at all..hahaha)

so…not bad haaa?

bulan rejab yg berkat ini…

hari ni 4 rejab tahun 1429Hijrah…aku dapat emel daripada rakan baik bercerita pasal keberkatan bulan rejab dan faedah2 yg boleh kita dpt kalau kita posa even a day dlm bulan rejab ni..(sori aku dah delete emel tu pasal inbox aku dah penuh giler..so secara taksengaja dah terdelete la plak..kalau tak korang bleh baca sekali kan..)

antara isi kandungannya bercerita pasal bulan rejab adalah bulan yg penuh keberkatan..barangsiapa yg berposa 1 hari sahaja Allah akan ampunkan dosanya. kalau posa pada 1,2,3 Rejab…dosa diampunkan juga tapi aku tak ingat la…(byk mkn semut merah). kalau posa 5 hari dlm bulan rejab nanti doa kita dimakbulkan Allah..part ni yg aku suka ni…sebab aku nak minta kat Allah supaya wafiy sihat sentiasa…jadi aku pon ajakla papa posa sekali….

jadi hari ni aku posa la..so far..(tapi bau makanan yg opismate aku tgh dok mkn kat pantry tepi bilik aku ni mmg HARUM…alahai..sabar je la yea)…papa aku tatau apa citer posa dia, but as at 12 tadi dia kata tak makan tak minum lagi….

tetiba tringat plak acara mkn2 kat pizza malam jumaat lepas…

alahai cedapnya soup tu anakku…he managed to eat that soup by himself..like half of the bowl jugak la..bagus2..dah besar anak mamapapa ni…

wah sikit punya godek ye wafiy….

(sori pics are not really related to this post..cuma pizza tu yg berkait dgn perut aku yg lapo ni ha..)

harapan aku posa aku ni diberkati dan doa aku dimakbulkan..insyaAllah….

Previous Older Entries