Siakap Steam Ala Echah

 

hari ini…..

4.30 ptg, papa call aku, mintak masakkan lagi Siakap Steam buat kali kedua..mungkin dia teruja lepas aku cerita tips yg echah  bagi smlm in order utk dptkan siakap steam yg mancongkam bak kata en_me tu…tipsnya bubuh asam boy yg besar warna putih utk dptkan rasa msm manis yg original…

6.30 ptg..kami ke pasar beli siakap 1 kg lebih dan tak lupa asam boy warna putih..haha tak sabar nak masak nih…

7.30 ptg..papa temankan wafiy tgk BArney dan aku sibuk sediakan bahan nak masak. sempatlah aku snap gmbr2 berikut utk tatapan umum..taddaaadaaa…

oh ya..ikan terpaksa dipotong 2 sbb takdak mangkuk besar yg muat dgn ikan yg panjang tu…kata papa kureng feel la sbb tak mcm ikan kat kedai tu..

dan juga tq to echah for the useful tips…btl2 sedap tau…dptla 3 bintang dari juri (papa)..tapi sorry tak dapat bg kau rasa…next time eh..dan disebabkan jasamu jgk aku namakan resipi ini Siakap Steam Ala Echah..hahaha okay tak?

9 Comments (+add yours?)

  1. en_me
    Jun 11, 2008 @ 11:28:40

    cumer teringat ‘siakap senohong gelama ikan duri’.. gittewww

    Reply

  2. faruqy
    Jun 11, 2008 @ 13:09:56

    ahaha giler gempak la echah. ada dish named in her honour. aku cuma layak masuk ‘maggi ala faruqy’ la kot.. hehe

    Reply

  3. aishah
    Jun 11, 2008 @ 13:28:52

    oho…tribute to me nampaknya. hahaha….tak kira, nanti bebila aku nak jugak merasa siakap steam yang kau masak. hehe…
    p.s : aku lupa lagi nak bawa limau nipis untuk kau. hehe.
    p.s.s : ayat2 kau menampakkan aku ni macam terer masak jer. huhu…. padahal…😀

    Reply

  4. mamawafiy
    Jun 11, 2008 @ 14:23:59

    hahahaa korang semua..

    en_me: saya pun teringat pantun pepatah tu masa masak smlm

    faruqy: nanti bgla resepi maggi ala faruqy tu ye..nanti aku masak then i’ll blog ok

    chah: tak pe esk masih ada….selagi limau tak layu boleh ajer biler2…dan kau memang terer masak per…kuey teow ko sedap jgk kan….jadi mmg kau pandai masak hahahaaaa

    Reply

  5. khas lysha
    Jun 11, 2008 @ 17:02:43

    mm.. menyelerakan la siakap steam tue… bile kiter boleh dtg makan kat umah awak mamawafiy???? .. blog kiter tue.. baru jer terbit.. tak der idea sgt la nak letak aper.. kalau mamawafiy ada idea boleh kiter syer… saya add link awak k..

    Reply

  6. mamawafiy
    Jun 11, 2008 @ 17:17:56

    hahaah ye ker…takper nanti kita buat open house kita jemput awak dan kwn2 lain yerrr…saya pun dah link blog awak

    Reply

  7. AyuAzril
    Jun 11, 2008 @ 17:41:56

    terliur aku nengok ikan ko ni…..apa kata ko kasik aku resipi skali…hehehe..aku pernah tau org kata letak asam boi tu..tp aku tak tau asam boi pesen mana nk guna…..share la resepi…khas utk kaum isteri dan ibu ni….hehehhe

    Reply

  8. mamawafiy
    Jun 11, 2008 @ 19:29:43

    okes puan rattna..resepi akan menyusul kemudian yee…

    Reply

  9. zue
    Jun 18, 2008 @ 11:46:09

    mcm bes jer siakap steam tu…aku nak cubala..tp asam boy yg maner yg lembut…aku rs byk yg keras jer sbb aku suka mkn asam…slalu beli yg besr dan keras2 tu…describe sikit,x pun ko ltk jer pic nyer…blh…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: