Teori Tentang Berfikir……….

Berfikir adalah bagus untuk menjana minda dan menjaga tahap kebolehannya untuk berfungsi dengan baik. Aku ada banyak teori berkenaan berfikir ni, seperti berikut:

Jenis-jenis manusia yg berfikir; ada 3 jenis:

Type 1: Ada orang tak suka berfikir banyak2, dia rasa setiap perkara dalam hidup ni akan ada jalan penyelesaiannya sendiri..lambat laun akan settle jugak so takyah pikir banyak2 sgt..just go with the flow bak kata org putih…(aku punya lawak: orang jenis ni takut space dalam otak tak muat dan tetiba burst, macam hard disk komputer la plak)

Type 2:  Ada juga orang yang suka sgt berfikir sampai benda2 kecik dan tak patut difikirkan pun dia nak korek sampai ke ulu hati (serius beno berfikir, hahaha…..)

Type 3: Separuh-separuh. Maksud aku, ada ketikanya perlukan ‘hard thinking’ utk benda2 yg wajib difikirkan dgn teliti mcm keje ke…masalah2 hidup ke…dan ada ketikanya tak perlu banyak2 sangat fikir..nanti jadi biol plak….

Aku dah jumpa ketiga-tiga jenis orang kat atas sepanjang 29 tahun hidup ni (eh..tolak masa umur aku tak pandai fikir lagi…mungkin tinggal 20 tahun la kot). Dan bagi aku ketiga-tiga ada advantages dan disadvantages masing2. Dan kesannya pada lifestyle orang2 mengikut jenis mengikut teori aku adalah seperti berikut:

Type 1: hidup lebih easy going…happy je..sbb tak byk sangat fikir benda2 mengarut ni…gaya pembawakan diri pun santai je..muka tak berkerut dan tak nampak depress…tapi masalahnya org jenis ni suka pilih benda senang je..atau benda rutin sbb dia taknak pikir benda baru…dan apabila datang masalah yg lebih kritikal, dia akan kelamkabut…(ye la otak dah karat sbb dah lama tak exercise..hehehe);

Type 2: Orang jenis ni serius je…ada je benda yg nak dipikirkan..dalam kata lain suka sangat memperbesarkan perkara yang pada pandangan orang lain kecik je…hidup tak berapa happy dan dia rasa setiap benda yg ada kat dunia ni kena difikirkan…gaya jalan tu asik menunduk je la..ye la tgh berfikir la katakan….tapi kelebihan orang jenis ni dia lebih bersedia utk apa aje yg akan dtg dlm hidup dia..sbb dia dah fikir semua tu…dah bleh expect…dan org jenis ni boleh jadi mcm Einstein atau Alexander Graham Bell (hahaha….inventor always think kan….);

Type 3: Orang jenis ni life dia balance…dan pembawakan dia pun balance la..kalau betul2 ada masalah kritikal..dia akan thinking hard…dan bila tak ada problem kritikal dia happy go lucky je la.(best orang jenis ni…)

Seterusnya, contoh2 orang yg paling dekat dengan aku bagi ketiga2 type di atas?

Type 1: Aku…

Type 2: AKu jugak…

Type 3: Aku la jugakk….

HAHAHAHAHAAaa..kawan-kawan…sila komen……..

4 Comments (+add yours?)

  1. lydiarayyan
    May 29, 2008 @ 04:38:32

    aku best..so aku type 3

    Reply

  2. mamawafiy
    May 29, 2008 @ 06:41:05

    hahaaa….sama la kita lyd

    Reply

  3. shahidah
    Jun 05, 2008 @ 05:07:15

    ida rasa ida type 3 dengan extra spice of type 2..

    kekadang bila pk byk2, rasa temper+tension, so abaikan saja, tak payah pikir apa2!

    ye ke?😉

    Reply

  4. mamawafiy
    Jun 06, 2008 @ 01:55:32

    ha..betulla tu ida…sebab akak pun sumtimes mcm tu..tak larat nak pikir byk2…nanti meletopp hahahaaaa

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: