Cerita Lama..

control-tower-klia-kecik-jer.jpg

Sebenarnya benda yang aku nak kisahkan ni dah lama berlalu. Tiba-tiba kau teringat nak cerita sebab ternampak gambar yang agak best ni…

Begini, pada 29 Januari 2008 lepas aku turut serta dalam lawatan kerja Dr. TKSU(O) ke KLIA dan kawasan operasi radar KLIA. Ada dalam lebih kurang 20 orang ahli lawatan (tak bleh sebut rombongan, sebab ini KERJA tau..), termasuk aku, bos kecik, team admin, team ICU, EPU, JPA, DCA dan Dr. TKSU sendiri. Memang aku pernah naik control tower DCA kat KLIa ni, tapi tu pun masa baru report duty kat MOt 3 years back la. Seronok sebab dapat ilmu baru..dapat tengok mcmana flight yang kita naik tu diatur operasinya oleh pakar-pakar ATC (air traffic controller) yg cun2 dan segak2 tuh..tapi aku memang salute spring kat ATCs ni sebab kerja diorang memang kritikal..diorang ni kira mcm polis traffik yang mengatur keadaan lalulintas..english memang power beb..berabuk speaking dgn pilot2 nu..siap dah hafal code2 penerbangan segala..hui bukan calang2 orang yg dapat ingat SEMUA kod2 tau..alpha, delta. tah apa benda lagi la. dan waktu kerja diorang adalah 24-7 tapi ada shift la…memang respek abis la dengan depa ni…

pas tu kitorang pegi Bukit Mayan, area di mana radar kawalan operasi KLIA ditempatkan. Kalau u all perasan, ada radar warna merah putih bergerak2 on your right side kat atas bukit di tepi roundabout nak ke terminal..tu la dia radar yg transmit data ke control tower. Sori photo not available coz camera kaput la masa tu. radar ni nampak je cikai tapi harganya cecah puluhan juta dan nak maintain 1 batang ariel dia pun dah makan juta2. satu radar ada 52 batang ariel tuh…..memang very technical. kalau nak citer kat sini sure tak paham.

Apapun, it was a great visit..and i love new things especially new things to learn…no wonder orang kata ‘jauh perjalanan luas pemandangan’..and there’s no harm to learn new things everyday..terpulang pada penilaian dan pembawaan seseorang on how we can learn kan……

4 Comments (+add yours?)

  1. nolee
    Feb 15, 2008 @ 02:31:14

    wawawah…best gitu akak sally kite…
    i duk terperukkk jer kat opis…
    alahaiii.. sampai orang kat tingkat bawah pun mcm tak penah kenal kite..
    nak wat guane…😦

    Reply

  2. mamawafiy
    Feb 15, 2008 @ 04:55:18

    memang best tapi jadi tak best sebab ketua rombongan tu tak best (paham2 je la year..nanti tanya echah)…..

    Reply

  3. en_me
    Feb 18, 2008 @ 11:36:47

    iye, jauh berjalan luas pandangan..
    cakap siang pandang2.. cakap mlm dengar2

    Reply

  4. mamawafiy
    Feb 19, 2008 @ 01:04:46

    keluar mulut buaya masuk mulut harimau..
    eh, boleh ke??🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: