How To Enhance Your Public Speaking Skills?

Dengan adanya Y.Brs. Dr TKSU(O) aku yang baru ni, banyak betul pembaharuan yang dia buat di MOT ni. Aku setuju dengan pendapat rakan sejawatku bahawa perubahan demi perubahan yang dilakukan oleh beliau bukanlah satu bebanan atau bersifat negatif tapi tidak lain untuk meningkatkan mutu kerja warga MOT termasuk aku. Walaupun sesetengah pihak ada yang tidak 100% bersetuju namun mereka juga akhirnya akur setelah beberapa episod perbincangan diadakan. Well, apa kaitannya dengan topik aku hari ni? Yea..salah satu keputusan yang diambil di dalam MEsyuarat Pengurusan Kementerian bulan lalu yang dipengerusikan oleh Y.Brs. Dr sendiri, beliau mahu setiap pegawai Kementerian diberi peluang untuk menunjukkan bakat terpendam masing-masing di dalam bidang public speaking atau kata lawaknya bakat menjadi salesman. Dan syaratnya: mesti buat presentation mengenai book review on management things, dalam bahasa inggeris dan menggunakan powerpoint sebagai medium. Dan ada rotation setiap Rabu sebelum Mesyuarat Pagi dan Mesyuarat Post cabinet…dan waktu yang telah ditetapkan adalah jam 9.30 pagi setiap Rabu. Wah..apalagi..dengar saja keputusan ni semua pegawai (khususnya gred 41 macam aku ni la) mula tak sedap duduk..kalau ada yg selesa tu, i really respect them ok. Apa taknya, dengan bebanan tugas..mana nak review management book? Bila nak buat powerpoint tu? Dan justifikasi Dr, dia nak semua pegawai MOT mampu bercakap depan public dan dia nak mengimarahkan library yang dah makin kurang pengunjungnya.

Pendekkan cerita, pagi ni public speaking start awal. Jam 8.30 pagi dan Pengerusinya adalah SUB tercinta aku iaitu Dato’ Tan, pegawai penilai Mr. Teoh, my KPSU (B). AFter having a very massive presentation, my SUB dengan rela hati menurunkan tipsnya bagaimana nak buat presentation yg bagus. AKu tertarik dan berterima kasih kpd Y.BHg. Dato’, dengan pengalamannya over 30 yrs dalam service ni dia sanggup turun padang beri nasihat kat we all ni. Kat bawah ni aku turunkan serba sedikit tips yang sempat aku jot down utk panduan kita bersama:

1. u must know ur subject matter very well

2. must practice frequently to overcome ur nervous

3. put an effort on it

4. fight ur fears

5. get ur audience attention

6. simplifiy ur presentation..

okla…aku rasa benda ni penting utk kita tak kira kita dalam bidang apa kan. so, hope that we can improve urself start from today..TQ Dato’….

p/s: gotta go…HAppy Deepavali…

2 Comments (+add yours?)

  1. aishah
    Nov 09, 2007 @ 08:28:22

    ahah. mantap dato’ tan. even i don’t really recognize his voice…uhu dato’ sub yang kusegani…

    sebaik rsd doesnt believe in the public speaking thingy yet! heheh.

    cahiyok!😉

    Reply

  2. mamawafiy
    Nov 12, 2007 @ 05:54:56

    yela..RSD got very talented and ‘public-speaking’ personnel gamaknya…no need this session lo…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: