Keluarga Vs Kerjaya…

Isu ini sebenarnya dah lama dipersoalkan oleh kaum wanita terutamanya yang bergelar ibu/mama/umi/mak dsb. Dan setelah aku menjawat jawatan ini secara tak langsung aku pun terheret sama untuk memperdebatkan isu ini. Memula aku rasa tak ada apanya dengan benda ini..sebab masa tu aku belum ada baby dan urusan rumah pun dibuat ala kadar saja..almaklumlah tinggal berdua saja. Tapi bila munculnya Wafiy secara automatik tugas aku dah bertambah double triple lagi. Dulu bangun pagi jam 7.00 boleh lagi Subuh ‘gajah’ dan sempat masuk office jam 8.00 pagi. Sejak ada Wafiy ni, bangun pukul 6, tu tak kira yang terbangun tengah2 malam sebab Wafiy nak susu. Satu malam ada la dalam 4 kali, tak termasuk bila angin ‘kuskus’ dia datang..tak tido sampai ke pagi. Bangun terus je tukar diaper dia, bagi makan multivitamin- yg ni mmg payah pasal nak kena ‘berperang’ dgn dia dulu baru dapat masukkan ubat. Pastu kena bagi ubat asma lagi (inhaler guna Aerochamber)..satu lagi hal nak ‘berperang’ dengan dia. Dalam pukul 7 .30 baru selesai layan dia..tu belum lagi papa…sampai office 8.15 lebih kurang..terus tengok apa yg patut..miss breakfast tu perkara rutin. Lepas office hour kena buat kerja rumah lagi..hei bila nak habis tak taulah. Tu pasal aku memang respect dgn wanita dan ibu yang berkerjaya yang dapat membalancekan kerjaya dengan rumahtangga ni..contoh macam mak aku..ada juga aku korek2 rahsia daripada mak tapi dia kata ‘rahsia akan terbongkar di sepanjang perjalanan hidup nanti’…uihh..misteri tu..tapi tak pela aku kuatkan tekad untuk menjadi ibu dan pekerja yang baik, dinamik dan berjaya dalam kerja dan rumahtangga…. 

4 Comments (+add yours?)

  1. lia
    Nov 12, 2007 @ 01:00:01

    huhuhu..setuju ngan akak..
    that’s why syurga di bawah tapak kaki ibu. Bila dh alami sendiri baru la faham semua tu kan..

    Reply

  2. mamawafiy
    Nov 12, 2007 @ 05:52:04

    tu la..tapi yg tak puas hati tu..macamana Lia bleh lebih kurus??akak ni tak pun……

    Reply

  3. lia
    Nov 12, 2007 @ 08:14:55

    nk tau rahsia kena belanja lia mkn dulu..🙂
    ekceli tk puas jumpa akak ari tu.. minta maaf la kalau ada yang terkurang..lebih2 lg terkurang layanan. faham2 je la..ritu kebetulan ramai officemate yg datang. Rasa cam bersalah je..

    Reply

  4. aishah
    Nov 13, 2007 @ 03:45:59

    chaiyok mama! u can do it….

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: