Sibuk

Dah lama tak update blog ni..rindu la pulak..

KPSU(K) takde dalam masa 2 minggu ni, Dato’ SUB(K) is leaving on a plane..having vacation kat oversea..aku juga yg sibuk kat sini..apa nak buat, dah nasib…..

k la…gotta go now..chow

Advertisements

How To Enhance Your Public Speaking Skills?

Dengan adanya Y.Brs. Dr TKSU(O) aku yang baru ni, banyak betul pembaharuan yang dia buat di MOT ni. Aku setuju dengan pendapat rakan sejawatku bahawa perubahan demi perubahan yang dilakukan oleh beliau bukanlah satu bebanan atau bersifat negatif tapi tidak lain untuk meningkatkan mutu kerja warga MOT termasuk aku. Walaupun sesetengah pihak ada yang tidak 100% bersetuju namun mereka juga akhirnya akur setelah beberapa episod perbincangan diadakan. Well, apa kaitannya dengan topik aku hari ni? Yea..salah satu keputusan yang diambil di dalam MEsyuarat Pengurusan Kementerian bulan lalu yang dipengerusikan oleh Y.Brs. Dr sendiri, beliau mahu setiap pegawai Kementerian diberi peluang untuk menunjukkan bakat terpendam masing-masing di dalam bidang public speaking atau kata lawaknya bakat menjadi salesman. Dan syaratnya: mesti buat presentation mengenai book review on management things, dalam bahasa inggeris dan menggunakan powerpoint sebagai medium. Dan ada rotation setiap Rabu sebelum Mesyuarat Pagi dan Mesyuarat Post cabinet…dan waktu yang telah ditetapkan adalah jam 9.30 pagi setiap Rabu. Wah..apalagi..dengar saja keputusan ni semua pegawai (khususnya gred 41 macam aku ni la) mula tak sedap duduk..kalau ada yg selesa tu, i really respect them ok. Apa taknya, dengan bebanan tugas..mana nak review management book? Bila nak buat powerpoint tu? Dan justifikasi Dr, dia nak semua pegawai MOT mampu bercakap depan public dan dia nak mengimarahkan library yang dah makin kurang pengunjungnya.

Pendekkan cerita, pagi ni public speaking start awal. Jam 8.30 pagi dan Pengerusinya adalah SUB tercinta aku iaitu Dato’ Tan, pegawai penilai Mr. Teoh, my KPSU (B). AFter having a very massive presentation, my SUB dengan rela hati menurunkan tipsnya bagaimana nak buat presentation yg bagus. AKu tertarik dan berterima kasih kpd Y.BHg. Dato’, dengan pengalamannya over 30 yrs dalam service ni dia sanggup turun padang beri nasihat kat we all ni. Kat bawah ni aku turunkan serba sedikit tips yang sempat aku jot down utk panduan kita bersama:

1. u must know ur subject matter very well

2. must practice frequently to overcome ur nervous

3. put an effort on it

4. fight ur fears

5. get ur audience attention

6. simplifiy ur presentation..

okla…aku rasa benda ni penting utk kita tak kira kita dalam bidang apa kan. so, hope that we can improve urself start from today..TQ Dato’….

p/s: gotta go…HAppy Deepavali…

A Dilemma

Everyday it’s the same..got to think what to cook for dinner…according to papa he’s doesn’t bother bout it..be it scrambled eggs, ‘telur mata kerbau’ or ‘ikan bilis goreng’, everything will do..but i feel guilty if i’m unable to cook something for him. Reading Farina’s blog (princessjournal), i’m like..’owh..how easy farina feed Micheal..just croissant and bun and sausage will do..’ (of course, coz mike is an american), thinking back of papa—it’s not that easy. the taste is like this..something hot and spicy..and must contain chicken or meat and no vegies…everything must be eaten with soy sauce..with the brand of Kicap Kipas Udang. (Speaking of kicap, remember last nite how blur papa was when Wafiy mess up with his beloved kicap..one full bottle of kicap was shattered all over the dining table coz Wafiy tried very hard to join us for dinner…and i said to him ‘calm down..i’ll get u one more bottle..XXL size one..’ and he smile…)

ok..for this evening i’ll cook…..jeng jeng…bihun tomyam…see how papa’s appetite grow…and the same goes for tomorrow..again and again… 

Keluarga Vs Kerjaya…

Isu ini sebenarnya dah lama dipersoalkan oleh kaum wanita terutamanya yang bergelar ibu/mama/umi/mak dsb. Dan setelah aku menjawat jawatan ini secara tak langsung aku pun terheret sama untuk memperdebatkan isu ini. Memula aku rasa tak ada apanya dengan benda ini..sebab masa tu aku belum ada baby dan urusan rumah pun dibuat ala kadar saja..almaklumlah tinggal berdua saja. Tapi bila munculnya Wafiy secara automatik tugas aku dah bertambah double triple lagi. Dulu bangun pagi jam 7.00 boleh lagi Subuh ‘gajah’ dan sempat masuk office jam 8.00 pagi. Sejak ada Wafiy ni, bangun pukul 6, tu tak kira yang terbangun tengah2 malam sebab Wafiy nak susu. Satu malam ada la dalam 4 kali, tak termasuk bila angin ‘kuskus’ dia datang..tak tido sampai ke pagi. Bangun terus je tukar diaper dia, bagi makan multivitamin- yg ni mmg payah pasal nak kena ‘berperang’ dgn dia dulu baru dapat masukkan ubat. Pastu kena bagi ubat asma lagi (inhaler guna Aerochamber)..satu lagi hal nak ‘berperang’ dengan dia. Dalam pukul 7 .30 baru selesai layan dia..tu belum lagi papa…sampai office 8.15 lebih kurang..terus tengok apa yg patut..miss breakfast tu perkara rutin. Lepas office hour kena buat kerja rumah lagi..hei bila nak habis tak taulah. Tu pasal aku memang respect dgn wanita dan ibu yang berkerjaya yang dapat membalancekan kerjaya dengan rumahtangga ni..contoh macam mak aku..ada juga aku korek2 rahsia daripada mak tapi dia kata ‘rahsia akan terbongkar di sepanjang perjalanan hidup nanti’…uihh..misteri tu..tapi tak pela aku kuatkan tekad untuk menjadi ibu dan pekerja yang baik, dinamik dan berjaya dalam kerja dan rumahtangga…. 

Adikku Nurliah..

1_414076553m1.jpg

Malam tadi aku dapat sms yang amat menggembirakan daripada adik angkat di UItm dulu..lia nama dia..aku happy sangat sebab dapat contact balik dgn dia..dan yg paling best dia dah bermastautin di sini (lia org sabah) dan dah dapat baby boy yg cute sangat..tak sangka dapat contact balik dgn dia. Ingat lagi masa dia nak transfer ke Sabah dgn sorang lagi adik ni, Farah nama dia. Siap nangis2 lagi ingatkan dah tak jumpa pas ni. tu la sempit sangat pemikiran aku waktu dulu2, ingat org sabah takleh travel ke Semenanjung ke. Ala, zaman budak2 kan. Oh ye, aku dah tengok fotopages dia..boleh tahan bergaya minah ni. Anak dia cute sangat…dan lasak (kata dia la). Anyway, LIA–i dedicate this post specially for you sis…i miss u and hope this Deepavali we could hug and chat and do things together okay!…